IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай дадоха началото на "най-големия строителен проект в света"

Газопроводът "Силата на Сибир" ще е с дължина около 4 000 км и ще свърже газовите находища в Източен Сибир c Китай

21:10 | 01.09.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин и китайския вицепремиер Джан Гаоли дадоха началото на строителството на първата част от газопровода "Силата на Сибир", предава Deutsche Welle.

Инженерите твърдят, че газопроводът ще е с дължина около 4 000 километра и ще свърже газовите находища в Източен Сибир c Китай.

Държавните лидери, присъстващи на церемонията за първата копка в руската република Якутия, определиха газопровода като "най-големия строителен проект в света". По думите им двете страни ще трябва да инвестират общо 70 млрд. долара за строителството.

"Новата газова линия значително ще засили икономическото сътрудничество със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и преди всичко нашия ключов партньор Китай", заяви Путин, цитиран от RT.

След десетилетие на преговори Пекин и Москва постигнаха съгласие през май тази година за сключването на 30-годишен договор за доставка на газ на обща стойност 400 млрд. долара.

Русия, която е вторият най-голям износител на газ в света след САЩ, напоследък търси начини да пренасочи експорта си от Европа към Азия. Причините за тази стратегическа преориентация са многобройни.

Азиатските страни в момента предлагат по-добри перспективи, тъй като икономиката на Европа е до голяма степен в застой. Но преустройство е и отговор на продължителен сблъсък между Запада и Кремъл във връзка с конфликтав Украйна и санкциите на ЕС и САЩ спрямо Русия. ЕС пък от своя страна отчаяно търси начини да намали зависимостта си от руските газови доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 1
moderebov
преди 9 години
*** гръмна рашките в главата тоя път :) За следващия половин век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
е що сте ми нацвъкали минуси? Вас ЕмЗетката не ви ли кефи????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
много ме кефиш, честно:) Кълна се-за други съм го казвал, само за да ги дразня(не за всички!) но за теб го мисля. Я дай линкове да видим на колко продават в ЕС и на каква цена продават там:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
osoitza
преди 9 години
къде има по света "демоктация и правова държава" , не ме карай да се смея...Може би само скандинавските държави. При другаря Елцин може би беше по добре? русия си гледа интереса а Щатите може би се опитват да продадат "малко" оръжие на Европа.... Все пак "страх лозе пази..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Цената на коята ще продава газта Русия на Китай е с 40% по ниска спрямо тази за която продават газта на Европа като се смъкнат разходите за пренос! Този проект реално е една огромна разпродажба на безценица на руските природни ресурси! Ако имаше демокрация и правова държава в Русия, Путин до сега да бяха го осъдили на затвор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
..брутално да пречи на едно чисто икомомическо споразумение между Украйна и ЕС? От което можеше и той да печели при определени условия? И целенасочено доведе нещата до тук? Защо винаги виниш едната страна - и си сляп и глух за простотиите на другата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Мави, Тодоре аз не знам, в какво те вкарвам, но то продължаш тенденциозно да ми приоисваш думи и изводи, които не съм правил. Нито съм казал,ч е Русия не може да смята или, че не може да търси други пазари. Просто казам - че в обозримо бъдеще Русия няма алтернатива на Европейския пазар. Същото важи и за Европа разбира се. Ти обаче пламенно защитаващ тезата, че Русия може да се справи без Европа и също така, пламенно отричаш, че Европа, ако реши не може да намери алтернатива. И какво казваш и си казвал че Запада трябва да спре да крещи на Путин - защо не казаваш. че и джуджето трябва да се озапти, да си даде реална преценка какво може да постигне и докъде да си простира амбициите, и защо така яростно зашитаваш очевадната му пропаганда - каквато е и представянето на тази сделка? С какво Запада пречеше до сега на Русия драги - с това,че е най големия инвеститор в Русия? Затова че купува огромни кол. ресури, които плаща винаги навреме? Защо му беше още от август миналата година....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Новината е добра за всички, особено за западните брандове произвеждани почти изцяло в Китай. Ще има нови количества евтин газ за бъдещо разширяване производството на макс.Сега да видим в долари ли ще плаща Китай или с юани/рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Не ме вкарвай в тъпия си филм да доказвам колко не могат да смятат руснаците. Все пак това са хората, които си позволяват да застанат срещу (уж) целия свят, а той в момента единствено може да кудкудяка като курникк, в който е влезла лисица. Този статут не се постига от хора и държави, които не знаят кое-как става по този свят и такива като теб могат да ги светнат на туй-онуй. И не разбирам какво искаш да кажеш с това - че Газпром не трябва да развива газопреносната си мрежа към Азия ли? Или че започва с малки стъпки? Аз още съм играл на топчета, а ти вероятно още не си бил и в нечии топки, когато руснаците пуснаха първата си тръба към Европа. Вероятно е била с доста по-малък капацитет от днешните 170 млрд. и дори от 38 млрд. м3.Това, че янките намериха начин да си решат проблемите, като закопат Европа на гърба на Русия не означава, че руснаците трябва да ръкопляскат в телешки възторг като нашите лемури на полски домати и ябълки, докато нашите плодове и зеленчуци изчезват от пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 20
georgi_shum
преди 9 години
Печелил съм разни конкурси и олимпиади по литература, ако те успокоява:). Сега ще се заяждаме ли или ще спорим? Сравнил съм сухи цифри, цитирани от официални Руски източници, и съм дал своето лично мнение,вярно малко образно, за ситуацията. Коментирай цифрите моля обори ги, или дай други, с които разполагаш, дай своето мнение.И ако ти драги се овлажняваш и изпадаш в дива възбуда, при вида и всяка изречена дума на Путин, Лавров, Шойгу и прочие, не значи, че някой, който не харесва джуджето, трябва да изпитва същите, явни или скрити, хомо въжделения, като теб спрямо персоните, които си упоменал:)И за да спра с литературата, отговори ми моля на следните въпроси:1. Максималния обем на Силата от 38 млрд. куб/год(и то ще е толкова около 2023-2024г.) е или не е почти 2 пъти по малък само от обема на ЮП?2. 38 млрд. куб/год.колко процента са от 173млрд куб изнесени от Русия за ЕС през 2013г.(и то без ЮП) и може ли, или не може Силата, РЕАЛНО да е алтернатива на доставките към ЕС? Благодаря:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още