IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля забрана на покупките на руски дълг

Според неофициална информация по-строги ограничения може да бъдат приложени и по отношение на стоките с двойна употреба

21:43 | 01.09.14 г. 3
ЕС обмисля забрана на покупките на руски дълг

Европa може да преустанови покупките на руски държавни облигации като част от новия пакет от санкции срещу Руската федерация, които сега обсъждат представителите на Европейския съюз (ЕС). Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на три източника в Брюксел.

"Чух, че в следващия кръг от санкции може да присъства забрана за закупуване на държавни облигации на Русия", каза източникът на агенция, който е запознат със ситуацията около планираните допълнителни санкции. В допълнение, други нови и по-строги ограничения могат да се прилагат по отношение на стоките с двойна употреба, както и по отношение на изследователското оборудване.

"На въпроса дали Русия може да бъде изключена от международната система SWIFT един дипломат каза, че тази идея е била предложена преди няколко месеца, но е срещнала отпора на редица страни", посочи източникът на Ройтерс.

"Проблемът е, че ако в краткосрочен план те могат да работят, както е в случая с Иран, в дългосрочен план това може да доведе до алтернативна система на SWIFT", добави дипломатът.

В понеделник 28 представители на ЕС проведоха извънредно заседание по повод новите ограничителни мерки срещу Русия. Следващата среща на представителите на ЕС е насрочена за 3 септември.

В същото време някои страни от ЕС, като Чехия, Словакия и Австрия, са против нови санкции срещу Москва и ги смятат за контрапродуктивни.

В днешната търговия руските облигации не се повлияха от новината за възможни нови санкции, пише ИТАР-ТАСС. Доходността по най-търгуваните руски еврооблигации с падеж през 2030 г. (Russia30) се смъкна с 18 базисни пункта до 5,13%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
i dont think so ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Дори и да е било така досега мнооого дълго време няма повече да е така.Очаква ги твърд тренд надолу и само надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още