IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучева: Основните акционери в КТБ може би ще представят конкретни предложения

Държавата може да участва в спасяването на КТБ чрез заем, а бюджетът да бъде гарант, каза финансистът

09:55 | 02.09.14 г. 3
Вучева: Основните акционери в КТБ може би ще представят конкретни предложения

До момента БНБ спазва графика, който е обявила по дати по отношение на действията ѝ в ситуацията с КТБ, заяви пред TV7 финансистът проф. Христина Вучева по повод на последната информация от БНБ от вчера, че акционерите на КТБ са декларирали принципни намерения да представят конкретни предложения за оказване на капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ. 

Тя разтълкува това като принципна нагласа, че основните акционери ще представят по-конкретни предложения.

И добави, че става все по-трудно да се постигне резултат, който да удовлетвори всички, защото интересите са много и разнопосочни – на БНБ, вложители, акционери, кредитополучатели.

Тези интереси трябва да бъдат контролирани от БНБ по закон, посочи финансистът. Вучева напомни, че обезпечаването на обществения интерес е отговорност на централната банка и тя трябва да контролира, и то без вмешателство от когото и да е отвън, от който и да е държавен орган.

„БНБ не може да получава съвети нито от президента, нито от държавата, нито от политическите сили. Това е недопустимо по закон. Тя трябва самостоятелно да решава”, каза експертът и изрази учудване, че ръководството на централната банка е имало срещи с президента и с политически сили.

Вучева посочи, че предстои следващият парламент да избере нов управител на БНБ, при условие че Иван Искров е заявил готовност да подаде оставка.

Гарантираните депозити до 196 хил. лева, чиито лихви са договорени по преференциални договори, са извън обект на гаранция. Това са влогове с различна лихва от официално обявената от банката и затова е логично тези депозити да не са в обхвата на гаранционния фонд, добави още финансистът .

Тя уточни, че банките имат право да договарят такива влогове по преференциални лихви и това не е нещо ново, но става въпрос за уговорки само при големи суми. "Всяка банка има право да прави такива преференциални договори", поясни финансистът.

Вучева отново коментира, че ликвидацията на КТБ ще струва най-скъпо на държавата и на обществото. Тя посочи, че това би означавало, че ще се изплатят всички гарантирани влогове, които са в размер на 3,4 милиарда лева, докато във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) има 2,2 милиарда лева. Вучева поясни, че по закон ако на ФГВ не му стигат парите, а в случая не му достигат 1,2 милиарда лева, има право да поиска от търговските банки авансово, има право и да увеличи вноската на банките в този фонд или да потърси заем. Експертът обаче уточни, че ако става въпрос за бюджетни средства, те могат да бъдат заем, а бюджетът да бъде само гарант.

Всичко по темата за КТБ четете тук

Обща информация за влоговете, покривани от гаранционния фонд

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Званието "професор" отдавна девалвира толкова много, че само по себе си не значи абсолютно нищо. Познавам много "професори" които са пълни ....Това не важи за Вуечева разбира се, но какво значи ако искаш вярвай.БНБ била спазвала графика по дати - ами графика беше да отвори на 21 юли а надзора беше обявен до 21 август ако се не лъжа. Ами искам да вярвам ама седя отпред е на, и е затворено. После, какво ще кажеш за идеята от онзи ден 15% от влоговете на гарантираните да се конвертират в акцииЧовече, това е абсолютно неизпълнимо и законово и физически, да не говорим че е неморално авторитет като нея да предлага държавата да изнуди най-нагло поданиците си. Нещо да кажеш?Очаквам коментара ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
kony
преди 9 години
Баба, ама на внуците си, за нас- експерт и професор, а дали ще и вярваш или не- избора си е твой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Бабата почна много да се излага. Жалко че след първите и компетентни и точни изказвания, започна да сипе глупост след глупост. Купи ли я някой или нещо и лепна релето не знам."До момента БНБ спазва графика, който е обявила по дати по отношение на действията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още