IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансово-политическият апел на Драги към еврозоната крие опасност

Финансистът може би губи доверието си в способността на валутната зона да поддържа съюз на стабилността

11:32 | 02.09.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво точно му стана на Марио Драги? Дори няколко дни след речта му по време на годишната среща на топ банкерите в американския Джаксън Хоул никой не знае какво подтикна шефа на Европейската централна банка (ЕЦБ) към такова изказване – нито пазарите, нито политиците в Берлин, Брюксел и Париж, дори и неговите колеги.

За повечето наблюдатели апелът на Драги към правителствата да се съсредоточат върху фискалната политика като средство за борба с икономическата слабост в еврозоната дойде като гръм от ясно небе, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Подобно на повечето централни банкери, Драги досега се опитваше да избягва обширни коментари по отношение на фискалната политика. Ако въобще се изказваше, то той просто подчертаваше необходимостта да се запази доверието към финансовите правила в еврозоната. И все пак този път той явно поиска почивка от мерките за строги икономии в еврозоната. 

Това, което прави всичко още по-озадачаващо, е фактът, че през лятото не се появиха никакви нови икономически данни, които биха могли да оправдаят такава драматична промяна в тона на Драги. Може да признаем само, че растежът през второто тримесечие на годината бе по-слаб от очакваното, прогнозите за растеж за текущата и следващата година ще бъдат коригирани надолу, а общият процент на инфлацията е спаднал през юли до само 0,3 на сто.

Но по-слабата инфлация отразява до голяма степен спада в цените на петрола - една тенденция, която вероятно ще засили потребителското харчене. Много по-важно е, че основният темп на инфлацията се ускори до 0,9%. В допълнение, от началото на лятото еврото се обезценява с 5 на сто, което дава допълнителен тласък на икономиките. Повечето икономисти очакват, че при следващото си заседание през идната седмица Европейската централна банка ще понижи надолу прогнозата си за инфлацията, макар и не силно.

А може би все пак обратът на Драги не би следвало да е толкова силна изненада. През това лято той показа разочарование от институционалната структура на еврозоната. Драги я счита за съвсем недостатъчна, за да се отговори на настоящите икономически предизвикателства.

През юли Драги изнесе унищожителна реч, в която призова Брюксел да прехвърли нови компетенции, за да наблюдава структурните реформи в държавите членки на еврозоната. Това е косвено допускане на опасенията му, че политическите институции в някои страни са твърде слаби, за да се борят с различните интереси. Неотдавнашният апел на Драги, че правителствата следва да координират фискалната си политика, за да се увеличи съвкупното търсене в еврозоната, е в същия контекст.

Основната мотивация за създаването на политически съюз е способността му да поема шокове и да разпръсква рискове. При запазване на постоянните условия даден политически съюз ще е в състояние да поеме повече дълг на по-ниска цена, което повишава общото благосъстояние. Но в еврозоната условията не са никак последователни.

Въпреки усилията за по-равномерно разпределение на рисковете с помощта на новия спасителен фонд и създаването на банков съюз, отделните държави членки имат по-малко възможности за омекотяване на шоковете, отколкото напълно независимите държави. Подари липсата на истински политически съюз дългосрочното запазване на единството на валутния съюз до голяма степен ще зависи от това, че неговите членове ще се предпазят от шокове - например чрез намаляване на дълговете си и повишаване на своята конкурентоспособност. Президентът на германската Бундесбанк Йенс Вайдман нарича това състояние "съюз на стабилността".

И така – губи ли Драги сега доверието си в способността на еврозоната да поддържа един такъв съюз на стабилността? Той има причини за това. Само трябва да видим какво се случи, откакто през 2012 г. той изненада пазарите с изказването си, че „ще направи всичко необходимо", за да се запази еврото.

Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
rmarkov
преди 9 години
Ха, може пък да му е дошъл акълът на Марио! Все пак е слушал Мозлър на тази конференция през 2011 г. относно Икономиката на меката валута. http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/07/mmt.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
..просто ще си върнат марката и казват чао на всички евро-***...---------Добре и по твоя оценка, колко евро-пазари ще загубят като върнат марката? Щото вече , един не-малък пазар като руския отива на отписване ... да не се наложи голяма част от това каквото произвеждат, да си го потребяват сами? Ако сметките им излизат не разбирам, какво чакат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Lucifer
преди 9 години
като се има в предвид колко атомни централи има в "новорусия" май скоро ще има "инцидент" подобно на сваления самолет , но последствията може да се окажат непоправими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Москва и Пекин са също могъщ цербер и май ще заповядат обратното на Брюксел и Вашингтон...резултатът явно ще е 3-та световна и то никак няма да е студена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
от край време си е така, прогресът е за сметка на експлоатираните и не мисля че това някога ще се промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
george_tn
преди 9 години
...и защо смяташ, че немската икономика не е ***. Зад благовидната дисциплина се крие егоистичен интерес към задълбочаване на неравенството. Та нали изначалната идея на ЕС беше "солидарност между равни", иначе си става империя - с център и периферия(субстрат). Центъра ръководи, привлича млади и умни и цъфти, а периферията беднее, старее и работи за центъра.Та като желае дисциплина на всяка цена нека излезе, само че Германия е страната която най-много държи на ЕС, защото тя вече Е центъра. Все едно древен Рим да се е бил отказал доброволно от провинциите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Нито някой ще ги пита немците, нито Драги има думата. Рязката промяна в позицията му е вслвдствие на получени инструкции от някой, на когото не може да се противоречи. По същия начин и Меркел за една нощ смени позицията си към кризата в Украйна, обърна гръб на Путин и подкара Германия срещу интереса й! Кой е този могъщ цербер, който с императивен тон върти на пръста си европейските лидери, оставам на въображението ви!Външният шок ще се случи съвсем скоро, защото ЕС трябва в ускорени срокове да се слее със своята държава-майка - САЩ! Ако трябва, за целта ще хвърлят над Киев и атомна бомба, ще я припишат на Путин, а после ходи обяснявай като със самолета, че нямаш сестра... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Lucifer
преди 9 години
Немците няма да изтърпят никакви италиано-френски финансови мекотели...ако видят че не могат да ги контролират...просто ще си върнат марката и казват чао на всички евро-***...просто немец без дисциплина не вирее...или еврото ще е желязно или няма да го има изобщо...въпрос на време а не на вероятности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
ПИЧ
преди 9 години
Може просто човека да е пиййнал едно хубаво Бургундско вино, позакашлял се е и е дръпнал въпросната реч.Едва ли тона ще да е сменен (нито на паричната, нито на фискалната политика). Вероятно пазарите ще отдадат неговите думи на леко замайване и няма да реагират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още