IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN иска увеличение на цената на тока със 17,9% от 1 октомври

Дружеството вече е подало заявление в ДКЕВР

11:56 | 02.09.14 г. 7
EVN иска увеличение на цената на тока със 17,9% от 1 октомври

Електроразпределителното дружество EVN е поискало увеличение на цената на тока със средно 17,9% от 1 октомври. Заявление за нови цени на електроенергията вече е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщават от дружеството.

Изчисленията на компанията показват, че необходимото средно увеличение на цената на електроенергията в Югоизточна България трябва да е със 17,9 на сто.

От това увеличение 7,2 на сто ще отидат директно в Националната електрическа компания, а за дружествата на EVN ще останат 10,7 на сто.

При този ръст на цената дневната тарифа за битови клиенти би станала 18 стотинки, а нощната - 11 стотинки.

Според ръководството на компанията увеличението се налага, за да може да бъде осигурена по-добра услуга на клиентите. С предложенията на EVN за промени в цените се коригират грешки на последното ценово решение на ДКЕВР, заявиха от компанията. С него регулаторът определи изкуствено ниска цена от 30 лв./МВтч на енергията, която EVN купува от НЕК за покриване на технологичния разход по своята мрежа, посочват от дружеството.

"Предлагаме такова увеличение, защото мрежата се нуждае от инвестиции, коментира Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България", цитиран от БТА. В България има приети стандарти, които трябва услугата електроснабдяване да покрива и това струва средства, допълва той.

Золфелнер посочи, че поне по 141 млн. лв. годишно трябва да инвестира дружеството в мрежата, за да бъде тя на европейско ниво. Ако не се правят инвестиции ще се върнем към състоянието на прекъсване на тока и чести аварии, предупреди той.

Преди дни заместник-председателят на енергийния регулатор потвърди, че цената на тока ще се повиши от 1 октомври „в много малки граници“, без да уточнява конкретни цифри. „Замисълът е цената на тока да се увеличава плавно, така че положителният ефект да се види в срок до пет години“, посочи експертът.

Увеличението на цената на електроенергията трябва да се случва плавно в дългосрочен план и едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната. Това е и позицията на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
И откога EVN има ангажимент да изплаща АЕЦ Белене и Южен поток? Не забрави ли ДС и КГБ зад руките проекти? Хаахахаха!Верно народът изтрещя от злоба и безсилие... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
LuckyYou
преди 9 години
Баце иде. С него и цената на тока. И още няколкостотин олигарха! Хак да ни е ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Проблемите са други.Престанете на посочвате "Южен поток" като фактор влияещ на цената на тока.(Малка статия с мнението на запознати с материята хора) http://***.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=502851
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Да, започна се и това е само едно малко скромно начало.Трябва да се изплащат лихвите по заемите за АЕЦ Белене и Южен Поток, независимо дали и кога проектите ще бъдат реализирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Xman1
преди 9 години
Е защо само 17%... 172%... би било по добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Започна се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Колко скромно .... и патетично .... "за да може да бъде осигурена по-добра услуга на клиентите." !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още