IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром обвини ЕК, че задържа Южен поток по политически причини

Германия настоява руската компания да получи пълен достъп до ОПАЛ заради опасността от прекъсване на транзита през Украйна

13:21 | 02.09.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Газпром обвини ЕК, че задържа Южен поток по политически причини

Газпром обвини Европейската комисия (ЕК), че задържа реализирането на проекта "Южен поток" по политически съображения, съобщи ИТАР-ТАСС.

”Изглежда, че Евросъюзът е готов сам да се прецака, като блокира проект, който ще му позволи да увеличи енергийната си сигурност и да удовлетвори растящата нужда от внос на енергоресурси”, казва представителят на компанията Сергей Куприянов в писмо до редакцията на вестник "Файненшъл Таймс", съобщава БНР.

За разлика от северните страни-членки на Евросъюза, които ще спечелят от по-безопасните доставки чрез "Северен поток", страните от Югоизточна Европа както и преди нямат алтернативен маршрут за газови доставки.

По думите на Куприянов транзитът през Украйна ще остане рисков поради факта, че модернизацията на украинската газопреносна система се оценява на 19,5 милиарда долара.

Маршрутът по дъното на Черно море се ползва с "комерсиална подкрепа“ от водещи европейски компании и участващите в проекта страни, посочва представителят на руския монополист.

Междувременно руската информационна агенция съобщи, че Министерството на икономиката на Германия настоява Газпром да получи пълен достъп до газопровода ОПАЛ заради риска от прекъсване на транзитните доставки през Украйна.

Въпросът е би обсъждан и на тристранната среща между Русия, Украйна и ЕС на 29-ти август, отбелязва агенцията.

До 15 септември се очаква Еврокомисията да даде отговор на Газпром за правото за пълно натоварване на ОПАЛ при определени условия.

Данните на Асоциацията на европейските оператори на подземни съоръжения за съхранение на природен газ показват, че газовите хранилища на Украйна са пълни почти наполовина. Само през август страната е нагнетила 755 милиона куб. м синьо гориво, като общият обем на запасите достига 15,657 милиарда куб. м към 31 август. За да се гарантира отоплителният сезон в страната обаче запасите трябва да са 18 милиарда куб. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
А Газпром не иска ли да строи Южен Поток поради политически причини? Капацитетите на сегашните газопроводи са абсолютно достатъчни за да задоволят нуждите на Европа. Единственият смисъл от Южен Поток е да се накаже Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 2
Tobywolf
преди 9 години
Пьлен достьп, а?! Ами санкциите??Или щом опре до собствния г...з санкции нЕма... :-)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още