IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите разходи застрашават работата на министерствата

С цел ограничаването им ще бъдат спрени или отложени обществени поръчки, за които няма финансиране, каза зам.-министърът на финансите Теменужка Петкова

17:07 | 02.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
По-високите разходи застрашават работата на министерствата

Съществуват рискове министерствата, Министерският съвет (МС) и второстепенните разпоредители с бюджетни средства да нарушат плащания по вече сключени договори или изцяло да не изплатят задълженията по такива, както и да не могат да изпълнят свои основни дейности и политики заради по-високите разходи, които са извършили до момента. Ако прехвърлят заложените за 2014 г. разходи, Бюджет 2015 ще се утежни.

Освен това е налице тревожна тенденция ведомства да поемат ангажименти за извършване на разходи без осигурен финансов ресурс за тях. С цел ограничаване на разходите ще бъдат спрени или отложени обществени поръчки, за които няма финансиране.

До тези изводи достигат Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Дирекция „Вътрешен контрол“ при Министерството на финансите (МФ) след извършените одити на министерствата, за които обеща служебният финансов министър Румен Порожанов при встъпването си в длъжност. Резултатите от паралелната проверка на 16-те министерства и на МС, извършена в периода 14-27 август, представи заместник-министърът на финансите Теменужка Петкова.

Те показват, че към 31 юли министерствата изпълняват приходите си спрямо уточнения план за годината. Изостават само Министерството на земеделието и храните (МЗХ), където изпълнението спрямо планираното е 45%, Министерството на образованието и науката (МОН) – с 14%, и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) – с 31 на сто. Слабият ръст на приходите е вследствие на забавящите се темпове на събираемостта на наеми от имоти, собственост на съответните министерства.

По отношение на бюджетните разходи повечето ведомства изразходват по план средствата. С по-бързо темпо обаче харчат в Министерството на регионалното развитие (МРР), където отчетените разходи спрямо планираните са в размер на 78% от разполагаемия бюджет. По-бързото изразходване във ведомството се дължи на по-високите капиталови разходи, уточни Петкова на специална пресконференция. Отчетените бюджетни разходи в МС са 72% от планираните, а в Министерството на външните работи (МВнР) – 67%.

За МС, МРР и МВнР съществува риск от неизпълнение на въведеното законово ограничение за разходите от средствата до 95% спрямо утвърдените по план, съгласно разпоредбата на чл. 55 от Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ), поясни зам.-министърът.

Пред риск от превишаване на годишните разходи се изправят МРР, Министерството на младежта и спорта, МВнР и МЗХ, където са достигнати сравнително високи нива на лимитите за ангажиментите за разходи и новите задължения за разходи.

Проверката на АДФИ и МФ показва още, че в отчета за касово изпълнение на бюджета към 30 юни Министерството на здравеопазването (МЗ), МЗХ и МВнР не са представили информация за поетите ангажименти и новите задължения за разходи. Липсата на тази съществена информация изкривява данните за касовото изпълнение на бюджета.

Вследствие взимането на адекватни управленски решения е затруднено, обясни Петкова. Тя уточни, че за случилото се ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност на длъжностни лица, но не сподели повече подробности.

Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
serafima
преди 9 години
Човек не може да не си помисли с колко много се увеличават разходите на министерствата с тези безкрайни и ненужни назначения на верни на някого от упрпавляващите на длъжности замове, съветници, присъстващи и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още