IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Решенията в енергетиката са вземани без достатъчно анализи*

Никой от участниците в енергийната системата не бива сам да плати цената за дисбаланса в сектора, каза вицепремиерът

16:36 | 02.09.14 г. 2
Захариева: Решенията в енергетиката са вземани без достатъчно анализи*

Решенията в енергетиката често са вземани без достатъчно анализи и със съмнения за политически привкус, заяви вицепремиерът по икономическо развитие Екатерина Захариева, която председателства Енергийния борд.

Днес Бордът проведе първото си заседание, след като беше създаден миналата сряда с решение на Министерския съвет.

По думите й държавата и държавните органи досега не са показали наличие на достатъчно експертен потенциал за вземане на решения в сектора.

Захариева каза още, че дисбалансите в енергетиката имат застрашителни размери и без спешни решения, които да отчитат интересите на всички страни, този дисбаланс може да доведе до колапс в системата.

Тя подчерта, че никой от участниците в енергийната системата не бива сам да плати цената за намиране на решение за големия дисбаланс в сектора.

Според нея в момента липсва професионален, прагматичен, експертен диалог между всички заинтересовани страни. „Трябва да си кажем откровено състоянието и всички факти такива, каквито са. Без истината трудно ще можем да предлагаме адекватни решения за сектора“, подчерта тя пред членовете на Борда.

Захариева предложи да се създаде експертен съвет към Борда, който да подготвя дневния ред и да дава предложения за вземане на решения.

Енергийният борд трябва да бъде платформа и постоянно действащ експертен съвет за конструктивен диалог между всички заинтересовани страни, в който да се предлагат решения на компетентните държавни институции, смята Захариева. Тя обаче подчерта, че той няма как да взема решенията вместо тях.

По думите й Бордът е платформа за анализи и предложения в сектор „Енергетика“. Вицепремиерът уточни, че членовете му са доста, защото заинтересованите лица в сектора са доста. Според нея има баланс в представителността на държавата, частния сектор, синдикати и работодатели, потребители.

Като един от принципите, на които да стъпи Бордът при работата си, Захариева посочи върховенството на закона. Според нея трябва да се осигури ефективно работещ пазар на електрическата енергия, да има работещ сектор, но на цена, поносима за потребителите, държавата да осигури атрактивна бизнес среда, да се работи за равнопоставеност на участниците в сектора.

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи актуални данни за енергийния сектор у нас на първото заседание на Енергийния борд. Подробности от анализа можете да видите тук.

„Основна задача пред енергийния борд е стабилизиране на енергетиката, както и гарантиране предвидимостта в сектора. Работата на борда трябва да бъде ефективна, да наричаме проблемите с истинските им имена и да обсъждаме дори и нетрадиционните решения“, подчерта Щонов.

По неговите думи всички заинтересовани страни - ДКЕВР, производители на електроенергия, асоциации трябва да постигнат консенсус, за да се подобри състоянието на сектора. „Проблемите няма да бъдат решени единствено чрез увеличение на цената на тока“, категоричен бе министър Васил Щонов. Според него повишаването на цената на Обществения доставчик следва да бъде съобразена с ефекта върху обществения интерес. През първото полугодие на 2014 г.  регулираният пазар губи 360 млн. лева.

За да бъде подобрено състоянието на българската енергетика ще бъде направен анализ на инвестициите, тъй като високите инвестиции водят до икономически непоносими цени. Всички участници в  Енергийния борд се обединиха около необходимостта да се представят обективни данни пред обществото и да се разчита на мнението на експертите в сектора. 

* Актуализирано с коментарите на Васил Щонов.

Още новини за България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Те по навик пак ще грабнат вувузелите и тъпаните. За това ги бива. За друго не ги търсете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
serafima
преди 9 години
Да разбираме ли, че назначените сега умни и красиви са точните хора и ще правят задълбочени анализи до 5 октомври? Те досега само си назначаваха огромен състав от замове, съветници и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още