IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня до 2,5-месечен минимум

Контрактите върху жълтия метал поевтиняват с над 1% въпреки засилващото се напрежение в Украйна

17:10 | 02.09.14 г. 4
Златото поевтиня до 2,5-месечен минимум

Цената на златото продължaва да отстъпва, смъквайки се до най-ниското си ниво от средата на юни въпреки влошаващата се ситуация в Източна Украйна и задаващия се нов кръг от икономически санкции срещу Русия.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняват с 1,37 на сто до 1 269,70 долара за тройунция.

Същевременно доларовият индекс ICE, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест други валути, спада с 0,29% до 82,99 пункта.

В Украйна ситуацията изглежда продължава да се влошава. Киев многократно обвини Москва за военното нахлуване в източните територии, докато Русия продължи да отрича всякакво участие в конфликта.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в понеделник, че Москва не планира военна намеса в Украйна. Кремъл отрече и официалното присъствие на руски танкове, тежки оръжия и войски там.

Междувременно НАТО планира да създаде сили за бързо реагиране от по няколко хиляди войници, които да защитава източноевропейските страни срещу евентуална руска агресия.

Освен това властимащите в ЕС втвърдиха позицията си срещу Русия и заплашиха Кремъл с нов кръг от санкции. Президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заяви, че Русия целенасочено засилва напрежението.

Москва обаче е готова за отмъщение. Валентина Матвиенко, председател на горната камара на Руската Дума, заяви, че депутатите са подготвили "много сериозен пакет" от мерки в отговор на някакви допълнителни санкции от Запада.

Пазарните участници очакват по-късно тази седмица данните за новите работни места в САЩ, както и изказванията на част от ръководителите на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
от кога чакам такава цена ....... ама нема балъци да продават......а Китай и Индия и Русия купуват ли купуват......!!!!????.....?????....$$$$$....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
На прага сме на трета световна война и въпреки това цената на златото пада! Това показва какъв безбожно голям балон беше надут в златото и вече дори най-лошите новини не могат да обърнат падащия тренд!Повечето аматьори набълбукали се със злато още се надяват цената да тръгне нагоре, но това няма да стане докато и последния пишман инвеститор не си продаде златото! Личната ми прогноза за следващите 4-5 години е цена от 500 долара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
тя и производствената цена е толкова........или ше спре да пада или ше затварят рудници......накрая всичко ше си дойде на мястото манипулациите не могат до безкрай........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Докато не се откажат всички дребни играчи цената ще продължава да пада.Или докато не се появи някакъв "черен лебед". Самонадеяноста, породена от почти половин вековно налагане на волята и желанията може да изиграе лоша шега на някого. Примери в историята колкото щете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още