IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна пак предложи временна цена за руския газ до решението на Арбитражния съд

Тръгнаха реверсивните доставки на синьо гориво от Словакия за източноевропейската страна, които могат да покрият до 20% от годишното й потребление

20:53 | 02.09.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Украйна пак предложи временна цена за руския газ до решението на Арбитражния съд

Украинската държавна газова компания Нафтогаз предлага на руския Газпром за периода, през който се разглеждат взаимните искове в Арбитражния съд в Стокхолм, да се установи временна, компромисна цена на природния газ, съобщава ИТАР-ТАСС.

Украйна предлага за времето, необходимо на Арбитражния съд до произнасянето на решение, да плаща цена, която се определя от цената на суровината на европейските газови борси, намалена със стойността на транспорта от руската граница до тези борси.

Киев заявява също така, че е готов да плати задълженията за руското синьо гориво в периода до произнасяне на решението на Арбитражния съд в Стокхолм само по временна цена, изчислена по тази методика.

Украйна е убедена, че предложената от Русия цена за руския природен газ – 385 долара за 1 000 куб. м, което е със 100 долара под последната цена, въведена от Москва през април, е несправедлива и непазарна.

Наскоро информационната агенция писа, че има вариант за въвеждането на две цени на синьото гориво за Украйна – по-ниска лятна и по-висока зимна.

В четвъртък ще се проведе експертна среща между Европейския съюз (ЕС), Украйна и Русия по ценовия спор между двете страни, съобщава Ройтерс. На 8 септември енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер ще се срещне с украинския енергиен министър Юрий Продан в Азербайджан, като тогава ще бъдат определени датата и мястото на следващия кръг тристранни преговори.

Спорът между Киев и Москва за цената на газа започна след прогонването на бившия украински президент Виктор Янукович от страната. Той беше договорил пакет от помощи от Русия за Украйна, част от който беше и преференциална цена на синьото гориво от 268,5 долара. След рокадите във властта в Киев обаче Москва на два пъти увеличи цената на газа за Украйна до 485 долара за 1 000 куб. м., заради което Нафтогаз заведе дело в Арбитражния съд в Стокхолм. От юни Газпром спря доставките на газ за Украйна заради натрупани дългове, които според компанията надвишават 5 млрд. долара.

Газпром настоява Украйна да плати поне почти 1,5 млрд. долара, за да поднови доставките си за страната.

Междувременно ръководителят на украинската газова компания Нафтогаз Андрей Коболев обяви, че Украйна е започнала реверсивните доставки на газ от Словакия.

Чрез реверсивната връзка могат да бъдат покрити до 20 процента от годишното потребление на Украйна, съобщава БТА, като се позовава на публикация на Ройтерс.

Унгария и Полша също имат газопроводи, чрез които могат да изпращат "синьо гориво" към Украйна, но тръбата през Словакия е с най-голям капацитет, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
vanaia
преди 9 години
ами по непроверена информация е някъде към $366 или с 19 по-евтино от цената на русия. Единствената страна в света, която може да доставя газ на украсите под 300 е русия и то при добро желание. При положение, че урайна е фалирала реално и диша на субсидиите от мвф, не ми е мн. ясно как ще плащат занапред газа от словакия, унгария и полша. А, може би добрите съседи ще пращат газа и ще им го плащат:)честито. Там лафа с безплатния обяд - все мн. солен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
и на кви пари го плащат.....????!!!!!.....или им го подаряват .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още