IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се намира интернет?

Създателят на противоречива търсачка създаде карта на всички устройства, които имат връзка с интернет

17:05 | 27.09.14 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Shodan</em></p>

Снимка: Shodan

Къде се намира интернет? Една карта, публикувана от технологичното издание Gizmodo, внася повече яснота по въпроса, от която и да е статистика. Изображението представлява разгърната карта на света, на която е показано местоположението на всички устройства, които могат да се свържат към Световната мрежа.

Интересната карта е създадена през лятото от Джон Матърли, основателят на търсачката за свързани към интернет устройства – Shodan. Матърли, който нарича себе си интернет картограф, е събирал информация чрез проверяването на всеки IP адрес в глобалната мрежа.

На практика процесът представлява изпращането на специални заявки (т.нар. ping requests), очакващи ехо, съдържащо информация за местоположението на всяко устройство. С по-прости думи това е интернет версията на въпроса "Хей, там ли си?", пише Gizmodo.

Според Матърли това е било сравнително лесно изпълнима задача в сравнение с процеса по визуализирането на получената информация. "Отне ми по-малко от 5 часа да събира информацията и други 12 часа да я използвам за генерирането на изображението". За целта Матърли е използвал специален инструмент, който е част от програмния език Python.

Въпреки че Shodan е известна с мъглявите си практики, като например плячкосването на несигурни мрежи и изпращането на неправомерни заявки, Матърли определя дейността на компанията си като добронамерена. “Ние просто напреднахме достатъчно в технологично отношение, за да започнем да изследваме в по-голям мащаб."

Shodan вече е способна да изпраща и получава заявките достатъчно бързо, за да покрие цялото земно кълбо за няколко часа. Въоръжени с новото си умение, Матърли и компанията планират да изследват промените в интернет свързаността в световен мащаб.

Shodan показва неща, които човек не може да открие в Google. Вместо да търси информация, складирана на сървъри и компютри, както прави Google, Shodan търси самите устройства. Търсачката открива информация за незащитени охранителни камери, домашни автоматизирани устройства и друго оборудване, до което по принцип не би трябвало никой външен да има достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 9 години
но като цяло обяснението в статията е доста просташко. Повечето професионални рутери дори блокират заявката за ping. Т.Е. според просташкото обесние горе ("Хей там ли си"). Те просто мълчат и не казват, че са там или в някой случай казват "Хей, не съм тук" (Network host unreachable).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Според мен ако някой е пингвал нещо то е било мрежови рутери и сървъри, които работят 24/7. Повечето отговори дори от другия край на света са в рамките на милисекунди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Bosco
преди 9 години
Нещо ме обърква тука или аз нямам достатъчно познания; за да получи ехо на пинг-а, отсрещната машина следва да работи. Тогава, ако е проучвал само в рамките на 5 часа, то неминуемо е изкривил картинката според часовите зони..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още