IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

617 млн. лв. е неизпълнението на приходите от акциз и ДДС в митниците

Много от назначенията в Агенция "Митници" са ставали по заобиколен начин, заяви Ваньо Танов

12:59 | 04.09.14 г. 1
617 млн. лв. е неизпълнението на приходите от акциз и ДДС в митниците

В края на август неизпълнението на плана на Агенция „Митници“ по отношение на приходите от акциз и ДДС е 617 млн. лв., съобщи директорът на агенцията Ваньо Танов пред bTV.

Той обясни, че по отношение на ДДС приходната част е изготвена изключително неправилно. Според него планът е абсолютно неизпълним. За да се изпълни в останалите три месеца на годината по отношение на ДДС, вносът трябва да се повиши с 66%.

Въпреки това Танов не се опасява от сериозни проблеми за бюджета, защото по думите му „има достатъчно механизми, с които да може до известна степен тази дупка да бъде покрита“. Естествено, приходите трябва да бъдат свити, допълни той.

Танов заяви, че сме се „върнали в 90-те години“ по отношение на акцизите. Той даде за пример горивата, които са освободени от данъчните складове и са пуснати за потребление и тези, които са продадени по бензиностанциите, минали са през измервателните им уреди и са отчетени от НАП. Между тях има разлика около 30%, т.е. с 30% повече горива са продадени по бензиностанциите. На фона на 1,5 млрд. лв. акциз от горива, 30% се равнява на около 300-400 млн. лв., поясни той.

Тази разлика е възможна, защото не работи системата с измервателните уреди, която беше изградена по-рано, смята Танов. Системата не работи заради промени в наредбата, които правят невъзможно действието й във вида, в който беше построена.

„Голяма част от контролните точки в системата са премахнати. Това се е случило благодарение на промяната на наредбата под благовидната формулировка за улесняване на бизнеса“, коментира той.

Връщането към предишното положение изисква много време и промяна в нормативата уредба, като в условията на служебен кабинет част от промените не могат да станат, защото изискват изменение в Закона за акцизите, каза още Танов.

Относно назначенията в Агенцията той потвърди, че много от тях са ставали по заобиколен начин.

„Спряха конкурсите, назначенията стават по заобиколен начин, на хора отвън. Само през нощта на 11-ти срещу 12-ти август са направени над 20 назначения – това са стратегически рокади”, коментира Танов.

В отговор на въпрос дали назначенията при предходното ръководство са ставали „с вдигане на телефона” той попита: „Как иначе се назначава човек, който няма никакъв опит”. По думите му много служители, уволнени дисциплинарно при неговото управление, с доказани нарушения, са били възстановени на работа.

Танов се върна начело на агенцията в средата на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Кои позволи промяна на наредбата Танов и създаде огромни възможности за злоупотреби и неплащане на акциз След като имахте огромни трудности с Дянков и теб да въведете тази наредба в действие някои за няколко месеца я развалиха Тези хора си имат имена - Орешарски оня Чобанов или началника на митницата мисля че се казваше Тонев Какво ти пука кажи имената и ги дай на Цацаров Вероятно ще може да бъде осъден най дребния но когато опре до наказанията тои ще каже кои му е наредил Какво ти пука Кажи имената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още