IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфоните - с повече екстри от всякога

Новите устройства са не само интелигентни и бързи, но допадат с дизайна и възможностите за управление

14:56 | 06.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Galaxy Note Edge е първият телефон, чийто дисплей е извит отстрани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Galaxy Note Edge е първият телефон, чийто дисплей е извит отстрани. Снимка: Ройтерс

Извити, огънати, гъвкави. От години специалистите дискутират тези техники на дизайна при смартфоните. На IFA 2014 извитите екрани на телефоните от ново поколение са не само реални, но и зрели за пазара.

При Samsung, както и при LG всеки може да се убеди в преимуществата на тази техника при моделите от серията Galaxy Round и G Flex. С управлението пък се имитира триизмерния ефект. Освен това джаджите с извит екран са много удобни за носене в джоба на панталона, тъй като устройствата са като извити по тялото.

G Flex пасва много и на извитата форма на лицето, поради което микрофонът е по-близко до устата, а допълнителният шум се филтрира по-добре.

Друг плюс на този дизайн – отраженията се намаляват значително, а читаемостта дори под ярки слънчеви лъчи е по-добра.

А представеният преди няколко дни Galaxy Note Edge е първият телефон, чийто дисплей е извит отстрани. Извитата част от дисплея покрива дясната страна на телефона и работи отделно от главния екран. На нея се показват нотификации или приложения.

По отношение на екраните на смартфоните и таблетите производителите продължават един тренд от предишните месеци – към по-големи и детайлизирани екрани. Много апарати вече предлагат екран от над 5 инча, на който може да се побере повече информация. Границата е едва малко под 7 инча, защото от нея вече започват таблетите. Така преходът между двете продуктови категории става все по-плаващ.

И тъй като дисплеите стават по-големи, Full HD разделителната способност от 1080 х 1920 пиксела вече не е достатъчна за топ моделите.

Затова по-новите модели идват с QHD (Quad HD) от 1440 на 2560 пиксела разделителна способност. Така гъстотата на пикселите е четирикратно по-висока, отколкото при HD (720 p) и е много над доловимото равнище от човешкото око.

Повече острота има и по отношение на заснемането на видео. Технологията Ultra HD навлиза все повече при телевизорите, а видео портали като YouTube разрешават качването на подобни клипове. Вече е възможно да се заснема видео в т. нар. 4К резолюция и с някои смартфони.

И тъй като великани, като тези от поредицата Galaxy Note на Samsung, или Sony Xperia Z, не влизат във всеки джоб на панталона, а и са по-тежички, много потребители предпочитат да посегнат към техните мини варианти. Въпреки по-малките размери компактните варианти са също натъпкани с високи технологии и комфорт в обслужването.

Графичните ефекти при игрите за конзоли и компютри стават все по-търсени, а редица потребители искат да играят и на апаратите си. Затова расте и изискването към бързинаната на моделите.

Така процесорите с осем ядра вече не са рядкост в топ моделите, а в някои има вече дори 16-ядрени процесори с висока тактова честота. Чиповете за графика също се подобряват, за да може топ моделите да излъчват дори 3D игри. Преди всичко Samsung е напреднал при представянето на процесори с няколко ядра, но и другите производители, като HTC и Huawei, напредват в тази посока.

Apple, Samsung, HTC, а вече и Huawei, предлагат смартфони с интегриран сензор за отпечатъци. Той дава сигурност не само за достъп до апарата, но и позволява редица практически функции. Така например при сърфирането потребителят може да си спести постоянното въвеждане на редица пароли, а вместо това е достатъчно апаратът да вземе отпечатък при отключването му. А при Huawei сензорът служи и за правене на селфи. Доста по-удобно от търсенето на копче отстрани.

Снимки от изложението!

Всичко по-интересно от изложението научавате от специалния пратеник на Investor.bg в Берлин Бойчо Попов благодарение на Vivacom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
todortk
преди 9 години
Biso, ами то за това си доволен. Prestigio не правят особенно качествени снимки и клипчета. Фотоапарата си е фотоапарат, но в ежедневието рядко се случва да го имаш под ръка. Взех преди 2 години на приятелката ми един такъв и има доста недостатъци в сравнение с HTC примерно (Samsung не съм ползвал от много време и не знам как са).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Biso
преди 9 години
Samsung отчита спадащи продажби на китайския пазар. Причината е силна конкуренция от страна на местни производители, които предлагат качествени продукти на по-ниски цени.Тези местни производители имат планове за експанзия и на други пазари, което ще принуди основните играчи да намалят цените на продуктите си.Аз лично ползвам вече година Prestigio 4055DUO, купен от Техномаркет за 300 лв., и трябва да кажа, че съм много доволен.Не виждам никаква причина освен гъзарията, да дам 600 лв. за Samsung или 1000 лв. за Apple.Ще уточня, че отделно ползвам качествен цифров фотоапарат Sony NEX-3 за снимки и видеоклипчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 9 години
И все така скъпи ;_
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още