IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвени ли сме за нова газова криза през зимния сезон?

През август в газохранилището в Чирен не само не е нагнетяван газ, но и са изтеглени 11 млн. куб. метра

08:32 | 12.09.14 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подготвени ли сме за нова газова криза през зимния сезон?

Опасенията за нова газова криза отново се появиха, след като в последните дни Полша се оплака от намаляването на доставките на природен газ от Русия. От Европейската комисия не искат да се ангажират с коментар на ситуацията, докато не бъдат изяснени всички аспекти – действително ли има неизпълнение на задълженията от руска страна и ако това е така – каква е причината – търговска или техническа.

Ситуацията е такава, че страните от ЕС, които получават доставките на природен газ само от един източник – Украйна, е редно да помислят и да се подготвят за неблагоприятно развитие на кризата в отношенията между Москва и Киев. От месеци засегнатите държави съобщават, че пълнят хранилищата си и мислят за алтернативни връзки.

За България, която има само едно газово хранилище – в Чирен, ситуацията не е много по-различна. Справка в сайта на „Булгартрансгаз“ обаче показва, че през август в „Черен“ не само не е нагнетяван природен газ, но и в седмицата между 18 и 25 август от хранилището са източени 11,3 млн. куб. метра газ. Това се случва за първи път от началото на март насам – тогава започнаха споровете между Украйна и Русия за цената на природния газ. Топлата зима на 2014 година също помогна за спестяване на известни количества в газохранилището.

Нагнетяването на природен газ в „Чирен“ е възобновено в първата седмица на септември и в хранилището има почти 413 млн. куб. метра газ. Пълният му капацитет е около 500 млн. куб. метра, но те не могат да бъдат използвани изцяло по технически причини. 

Според разчетите на правителството тези количества могат да стигнат за между 30 до 120 дни, в зависимост от метеорологичните условия (основен потребител на природен газ през зимния сезон са топлофикационните дружества).

В една от първите си пресконференции служебният министър Васил Щонов обясни, че приоритет ще бъде нагнетяването на газ в газохранилището, но тогава не стана ясно откъде ще дойдат парите за това. 

По отношение на газовите връзки страната ни може да разчита още и на реверсивни доставки от Гърция – по около 2,5-3 млн. куб. метра газ на ден. Случилото се в последните дни с реверсивните доставки от Полша за Украйна обаче е ясен показател – при криза с вътрешните доставки реверсивните потоци ще бъдат спрени.

Към момента все още не функционира газовата връзка с Румъния, която трябваше да бъде въведена в експлоатация още миналото лято. На хартия са и проектите за връзки със Сърбия, която би ни дала достъп до газовия хъб Баумгартен в Австрия, както и с Турция. Все още не е започнала и работата по втората газова връзка с гръцката мрежа – при Комотини.

И така, очевидно става ясно, че надеждата ни е новата газова криза да се размине. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 32 rate down comment 8
Pyramid
преди 9 години
Лакомията ще ни изяде главите. Ако България би обърнала сериозно внимание на пилотния проект, разгледан тук, в темата "И нека Силата бъде с нас!", бихме се притеснявали в пъти по-малко. Ама нА, партийните лакомии за далаверка крадат от /обедняващата ни/ нация и, не филтрирамче ли, от внимателно по-внимателно, своите кандидати за властта, нещата ще се усложняват. Само и единствено.Homo no es Homo sapiens. Homo es homo idioticus
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 35 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
между другото, селянче-поне чекинга си гледай, като ти е на вълнички това от долу, значи пишеш думата грешно, щото вярно се излагаш като кифладжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 35 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
между другото-атентата в църквата(бас държа, ***, че не знаеш кога е направен и кой умира там) е отречен от Коминтерна и е направен без неговото разрешение-има официална позиция веднага след него. Разбира се-докато богославяш Буш(който разруши американската икономика), който е претрепал стотици хиляди цивилни в Ирак(според някои източници-над милион) с някой, който е убил 134 човека(било то и в църква) и ранил 500 е или не познаване на елементарната математика или пък просто лицемерие. Кое е, павликенски циганино?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 36 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
да...прав си, за цветя не се сетих, илитератче...надявам се поне там да си се постарал да попрочетеш малко, щото очевидно това ти липсва. Очаквах нещо по тестостеронно, предвид начина ти на писане. Типично за селски бек-обвиняваш другите за твоите неволи и виждаш във всеки твоята необразованост, нещастнико:) Никого не съм оправдавал, просто не отричам заслугите на никого. И ми се струва доста лицемерно, когато се коментира някой от големите в негативна светлина да погледнем и какво е направил. Ти от своя страна, павликенски цървуле си направил точно нищо. Копай си там лехичката и преди да се научиш да пишеш правилно избягвай да даваш мнения, щото само излагаш *** и баща ти така. Щото това, че се излагаш сам себе си не ти прави впечатление, но поне за тях помисли. Щото да казваш, че Ганди е садист (садист със а и манипулирам с у, боклуче...средно поне завършено имаш ли, ама да не е в някое училище за шофьори, например в Градница...ти си в Централна България, ще се сетиш къде е)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 36 rate down comment 10
Danny666
преди 9 години
Сети се кой е ТЪПАНАРА ха ха хаГрозното е че не само си ***. Опитваеш се да маниполираш факти, а тъпотията прозира като цици под мокра фанелка :)Не съм бил чел книжки ха ха ха АМИ кой книжки бе мили ? дай малко заглавия ?Щото само да хвърляш РАПИЦА по форумите не лови ха ха хаГнус разбирам че за тебе насилието и съдизма са ОПРАВДАНИ щом са извършени от "ПРАВИЛНИТЕ" хора и в името на "правилната" кауза, като да взривиш църква например !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 34 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха ТИПИЧЕН КОМУНИСТ ха ха ха Значи защото си *** и НЕ СЕ СЕЩАШ за нищо друго гледам рапица ха ха ха...Типичен пипичен ***.Бизнеса е за ЦВЕТЯ ***. Още не съм чувал не кой да ги яде ама ти може би си почнал да ПАСЕШ ха ха ха по приятното ти блеееееене по форумите не се съмнявам.Господи каква войнстваща простотия ха ха ха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 35 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
освен това...честно, освен рапица и разни такива култури за био горива друго не се сещам да не е храна и да отговаря на тая дефиниция "аграрен". Сети се кой е тъпанара. С 500 дка рапица ще преживяваш на ръба на мизерията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 35 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
продължаваш да пишеш упорито неграмотно...А отново да ти кажа какво си ми писал, дребно човече:"Ха ха типичен КУМУНИСТ без доводи напада личността."...личи си кой е болшевиката тук:) Остави братовчед ти-и аз имам познати с по 50-100 дка, обаче гледат редки култури. Имам и един с 1200, където също се оправя в живота...до първата гладна година ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 34 rate down comment 9
Danny666
преди 9 години
ама си направи склад и сега е доста по-добре.Е това че го обраха пролетта два пъти е част от бизнеса в БГ.А за глупости да пишете по форумите никога не съм ви забранявал. Просто открито ви се ПОДИГРАВАМ а като на стари *** това никак не ви се нрави. Стига се до трагикомични моменти да се изпитваме за САМОЛЕТи ха ха ами милият НИКОГА не е бил в Щатите как да ме пита за нещо дето НИКОГА не виждал ха ха хаПопитай ме нещо от рода вериги магазини бе ***. В Флорида например една за хранителни стоки е нетипично голяма и концентрирана САМО в този Щат. Или нещо за уредбата на щата, щото те в голяма степен са различни. Например книжката или таксите които плащам.Кой патрулира по улиците ( щото в Флорида не е полиция в голямата си част ) за разлика от Вирджиния или Кали. ха ха ха АМА от къде да ги знаеш тези неща то КЛИЕНТИТЕ ти не са ти казали ха ха хаЧовешката глупост нема край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 35 rate down comment 9
Danny666
преди 9 години
Абе некой се излага ама кой не се знае. Очевидното е едно. Представите ти за Америка са САМО от разкази на приятели и КЛИЕНТИ ха ха ха...Директна връзка до НОВИ ЙОРК немаше дългооо време. Беха спрели да летат бг еар ли как се казват там.Сега май щели пак да почват.Ставаш смешен в жалките си опити да МИ докажеш че не съм бил в Щатите. Децата искренно се смеха като им пратих ПРОСТОТИИТЕ ти. Май викат не си ни баща ха ха ха щото и двете са родени там ха ха хаТъжна история сте и двамата ( имам предвид и календара ). Милия иска да му давам инфо какъв ми бил бизнеса в Бг. Приятел каззах ти не е храна ( *** ). Това че мутрите в БГ освен да сеете жито,слънчоглед и рапица и НИЩО друго не ви ражда тъпата кратуна не е мой проблем. И определено е под 5000 декара. И не ми требе комбайн за 350 хилки и трактор за 120 ха ха ха.Ней си ти нали си баш ТАРИКАТА защо да ти отварям очите. Апропо и това за под 5000 декара също е лъжа!Братовчеда има 3200 и се справя добре.Верно клатят го яко с ценит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още