IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Шотландия да се превърне в "европейския Сингапур"?

Важно е кой ще е кредитор от последна инстанция при обявяване на независимост, отбеляза маркетингов специалист

10:51 | 16.09.14 г. 10
Може ли Шотландия да се превърне в "европейския Сингапур"?

Независима Шотландия може да вземе урок по маркетинг от Сингапур, заяви пред CNBC главният изпълнителен директор на най-голямата рекламна група в света.

"От маркетингoвa, търговска и инвестиционна гледна точка мисля, че независима Шотландия би наподобявала Сингапур", посочи сър Мартин Сорел, главен изпълнителен директор на WPP.

Разположеният в Югоизточна Азия град-държава е едно от най-благоприятните места в света за правене на бизнес. Това е и градът с най-добрия инвестиционен потенциал в световен мащаб според тазгодишното издание на доклада Business Environment Risk Intelligence (BERI).

В края на август повече от 200 бизнес лидери подписаха писмо, в което изразиха подкрепата си за кампанията. В него те посочиха, че независима Шотландия ще приеме едрия и дребния бизнес, които ще осигурят нови работни места в подкрепа на икономическото бъдеще на нацията.

Страната вече се радва на високо ниво на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). През юни Ernst & Young посочи, че ПЧИ в региона са нараснали до 16-годишен връх.

"Знаете ли, аз съм сигурен, че китайците ще се интересуват от инвестиции в Шотландия. Може би дори и други страни", изтъкна Сорел.

Остава да се види дали Китай, който е изправен пред собствените си проблеми с регионални сепаратистки движения в области като Тибет и Синцзян, ще прегърне тази възможност. По време на пресконференция с лидера на Великобритания Дейвид Камерън през юни премирът Ли Къцян каза, че иска "обединена Великобритания".

Заможните купувачи на имоти от Китай, Тайван и Сингапур се стекоха в Единбург през последните години, предизвиквайки повишаване на броя на чуждестранните студенти в шотландски университети. В доклад от 2014 г. компанията за недвижими имоти Savills отбеляза, че броят на китайските студенти се е покачил със 78% в последните пет години.

"Мисля, че референдумът ще повдигне много интересния въпрос какви ще бъдат шотландските външни отношения", изтъкна Сорел. "Кой ще е кредитор от последна инстанция? Английската централна банка все още ли ще бъде кредитор от последна инстанция? Ще има ли шотландски еквивалент? Това е една много сложна ситуация", каза още той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Тука май не се прави разлика между Ирландия и Северна Ирландия, което е меко казано потресаващо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 9 години
да им имам проблемите на Северна Ирландия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Националиститите в Шотландия доста надценяват залежите от петрол, които могат икономически изгодно да се добият! Да не говорим, че независима Шотландия няма никакъв шанс да влезе в ЕС, защото испанците твърдо обявиха, че ще наложат вето на членство на Шотландия в ЕС заради Каталуния.Шотландците могат да си мечтаят да станат Норвегия с добро уиски, но по скоро ще станат една Северна Ирландия с постоянни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
pu10
преди 9 години
Не може. Сингапур е изграден като придатък на Китай с олигопол реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
По вече автономия значи и да ползват по големи приходи от петрола Например - петролна такса Шотландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
SS-23
преди 9 години
Мога да се обзаложа, че янките няма да допуснат, троянският им кон в Европа да се разцепи! На косъм, обаче референдума няма да мине...Иначе моите уважения към шотландците, които открай време са били народ с характер! Факта, че изобщо се стига до такъв референдум (без значение от крайният резултат) е повече от показателен, че нещата с глобализацията и обезличаването на народите придобиват и ще придобиват все по-остър характер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Става дума не за пари а за петрол всъщностhttp://profit.bg/news/Nezavisima-SHotlandiya-bi-poluchila-90-ot-britanskiya-petrol/nid-110314.htmlА какъв ще бъде резултата от евентуално отделяне, зависи дали англичаните ще го позволят или ще решат да ги наритат. Ако решат да ги наритат, нищо добро не ги чака. Държат им валутата, могат да им слагат вето на всякакви нови договорки с ЕС, а някои неща ще трябва да се предоговарят.. абе изобщо ако решат да им правят сечено, шотландците ще трябва да си изстрадат незавивимостта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
Петролът и газта от Северно море - доколкото ги има все още, ще направят бързо от Шотландия чудо, а в Лондон няма да имат пари да си платят дори вноса на храна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
lyusien
преди 9 години
Я стига -Шотландия няма да напусне Великобритания Това ще им донесе по малко ползи и по-вече негативи Целта им както при всеки референдум досега е да докопат още малко автономност Вероятно ще го постигнат За каквото и да си говорим знаите че става въпрос за пари Дали съм прав ? Ще разберем само след два дни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Може ли Шотландия да се превърне в "европейския Сингапур"? - ми що да не може, англичаните нали затова ги натискат да останат, защото там има развита банкова индустрия и кралицата тряя да *** там пак за сметка на други ... :)) време е май и в Австралия, Нова Зеландия и Индия да направят един такъв референдум ... :)) особено на Индийците им е писнало от тея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още