IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания продължава с мерките за ограничаване на задлъжнялостта на домакинствата

Копенхаген постепенно затяга регулациите на рисковите ипотеки

12:26 | 12.09.14 г. 4
Дания продължава с мерките за ограничаване на задлъжнялостта на домакинствата

Дания ще ограничи отпускането на ипотеки, по които кредитополучателите за известен период от време плащат само лихвите, заради предупрежденията на рейтинговите агенции и Централната банка за икономическите рискове от високата задлъжнялост на домакинствата, съобщава Bloomberg.

“Изпращаме политическо съобщение, че е добра идея да започне процес по амортизация на кредитите“, коментира министърът на бизнеса и растежа Хенрик Сас-Ларсен.

Освен ограниченията за ипотеки, при които се изплащат само лихвите, ще се въведат и рестрикции за продажбите на ипотечни кредити от банките като част от по-широк пакет от мерки, който цели да се справи със слабостите на пазара.

Ипотеки, по които за определен период от време се изплащат само лихвите, ще могат да се отпускат за до 55 на сто от кредитополучателите, които финансират над 60 на сто от стойността на имота със заем. Според оценки на финансовия регулатор в момента над две трети от заемите за покупка на жилище са финансирали над 60 на сто от цената на закупения имот. Също около две трети от ипотеките не са амортизирани.

Пазарът на имоти в Дания продължава да се възстановява от тежката криза, в която изпадна през 2008 г. и заради която цените се сринаха с над 20 на сто. Икономиката още не може да се изправи на крака, а според прогнозите правителството няма да успее да постигне целта си за растеж от 1,4% през тази година.

Високата задлъжнялост на домакинствата е сред основните проблеми на датската икономика. Според изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие дълговете на домакинствата надвишават средно над три пъти годишния им разполагаем доход, което е рекорд в световен мащаб.

Регулаторът в Дания предприе серия от мерки, за да ограничи допълнителното задлъжняване на домакинствата в страната. Въведени са ограничения за рефинансирането на ипотеки, както и мерки, така че ръстът на ипотечното кредитиране да се ограничи до 15% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Е, явно имаме различни представи за това кое е добро и кое не. За мен "ушиването" с доживотен кредит за едно жилище (неколкократно надценено) НЕ е добро. Не само емоционално, но и икономически - това ме прави зависим и намалява свободата ми на действие. Но ако на някои им е втълпено, че това е нормално няма какво да се направи - никой не може да бъде по-свободен отколкото може да си представи, че може да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
KПенчев
преди 9 години
Въпросът със задлъжнялостта на датските домакинства се коментира от години. Както става ясно цените на жилищата са се сринали с 20 на сто. Не се споменава, че кредиторите не се отдръпват от ипотечния пазар в Дания. Ипотечната среда там предоставя лесен достъп до кредитиране и то на безумно добри условия. Годишните лихви по ипотечните кредити започват от 4% и отгоре на всичко изплащаш първо лихвите. Ricco високата средна задлъжнялост на домакинствата е породена от добра финансова политика която насърчава кредитирането на домакинства с висок доход в една работеща икономика.Alee Данске банк "залагаше срещу" България чрез инвестиции в ЕТФи. В началото на кризата загубите бяха умопомрачителни. Данске забрани на служителите си да инвестират, препоръчват или консултират за ЕТФи след като изплати обещетение на клиентите си на които са препоръчали ЕТФи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Alee
преди 9 години
Винаги сме знаели, че има нещо гнило в Дания! Данске банк нали залагаше срещу България преди време, не че сме цъфнали и вързали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Ами значи след години на (***) възторг по датското (и скандинавско) икономическо чудо, рецептата най-после стана ясна - задлъжняване до козирката. Прочее, хубавото е, че може да бъде реализирана и индивидуално - който иска датски стандарт просто взема заеми колкото може повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още