IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция внася в парламента закон срещу джихадистите

Граждани и постоянно пребиваващи в страната заминават в Сирия и Ирак, опасяват се френските власти

14:31 | 14.09.14 г. 1
Франция внася в парламента закон срещу джихадистите

Проектозакон, целящ да спре кандидат-джихадистите, ще бъде представен във френския парламент утре. Очаква се той да бъде приет с консенсус на левицата и десницата, предаде Франс прес. 

Френските власти са обезпокоени от това, че граждани и постоянно пребиваващи в страната заминават в Сирия и Ирак за джихад, както и от риска от атентати след завръщането им в Европа.

Броят на французите и постоянно пребиваващите във Франция чужденци, замесени в джихада, е между 930 и 950 души, според различни данни. В тази цифра се включват както активно участващите в бойни действия на страната на джихадистите, така и пътуващите натам, завърналите се и тези, които искат да заминат, информира БТА.

"Като се има предвид случващото се това лято в Сирия и в Ирак, заплахата е такава, че всеки се чувства отговорен", заяви Себастиен Пиетразанта, депутат социалист, който представя закона пред депутатите. Той ще подкрепи текста, предложен от вътрешния министър Бернар Казньов.

"Това трябва да бъде въпрос на национално единство", добавя и опозиционният депутат Гийом Лариве от опозиционния "Съюз за народно движение".

За да се попречи на млади французи да заминат за Сирия, проектозаконът предвижда административна забрана за напускане на територията на страната, водеща до конфискация на личната карта и паспорта. Забраната ще бъде с продължителност половин година, като ще може да се подновява, докато има сериозни основания да се вярва, че лицето планира да отиде в чужбина, за да участва в терористична дейност. Нарушилите забраната могат да бъдат арестувани при завръщането си.

В текста се инкриминира и "индивидуалната терористична дейност", заради появилите се "самотните вълци", отбелязва АФП.

Десницата иска да се стигне още по-далеч, като се забрани изобщо участието в бойни действия в чужбина без разрешение и не се допуска връщане в страната. На тези две поправки правителството ще се противопостави.

Друг оспорван текст в проекстозакона е възможността административната власт да блокира сайтове, възхваляващи терористичната дейност, както вече е предвидено за педофилски сайтове.

Великобритания обмисля в момента мерки за справяне със същото явление, а в петък Германия прие закон за борба с "Ислямска държава", забранявайки всякаква дейност в подкрепа на организацията или пропаганда в нейна полза.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 28 rate down comment 2
trendline
преди 9 години
Отгледахте си ги и сега им берете гайлето. Иначе все българи и румънци са ви проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още