IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За следващите 7 години България ще получи 16 млрд. евро от ЕС

Ние получаваме най-много спрямо това, което внасяме в Евросъюза, заяви Кристалина Георгиева

20:21 | 14.09.14 г. 10
За следващите 7 години България ще получи 16 млрд. евро от ЕС

България е най-големият нетен бенефициент в ЕС за следващите 7 години, т.е. ние получаваме най-много спрямо това, което внасяме в ЕС. Това заяви Кристалина Георгиева, която ще е зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета, пред bTV.

По повод коментарите, че ще отговаря за бюджет от 140 милиарда евро, еврокомисарят посочи, тези пари трябва да създадат повече динамика в икономиката, както и повече работни места.

Тя заяви, че ще работи за повече растеж в ЕС, повече работа за хората, по-добро образование, което обаче значи и по-добър контрол върху използването на парите.

„Моята работа е евросредствата да се използват по най-ефективния начин. Дали в България или някъде другаде, ние трябва да сме отговорни към нашите данъкоплатци, те финансират проектите“, добави Георгиева.

Под нейно ръководство вече е и европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която е откривала злоупотреби с евросредствата у нас.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Нормално би било да се каже и колко ние като страна ще внесем в касата на ЕС и което е по важно колко от тезе 16 милиарда които уж ще получим ще останат в джобовете на евробюрократитите и техните "консултантитите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
Заглавието е грешно....България ще получи...трябва да бъде...България може да получи.... Трябва да се знае, че парите не са гарантирани. Нужно е доста да се потрудим за да ги получим. Досегашния опит показва, че има какво още да се желае по отношение усвояването на парите от ЕС. Затова трябва да бъде...може да получи!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Това е така защото задкулисието управляващо България (независимо кое правителство е на власт) позволява единствено три неща:1. Източване и крадене на бюджетни средства и еврофондове.2. Саботиране работата на всеки контролен орган и правораздавателна институция.3. Саботиране развитието на страната и обществото във всяка област. затова няма нито образование, нито нормално здравеопазване, нито армия, нито обществен морал, нито правораздаване, нито демокрация, нито справедливост а само имитация на тези (изброените) неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 5
IMRO
преди 9 години
Кражби и злоупотреби с европейски фондове има навсякъде, вкл. и в Германия. Като цяло обаче контролните органи работят, а когато спрат да работят (както стана по време на министърката на МОСВ, завършила библиотекарство, Искра Михайлова), както виждаш, парите спират.В България пари се крадат основно от националния бюджет и най-вече, в енергетиката, която е черна дупка за българската икономика. Примери колкото иска човек - 1 млрд. евро за Белене без нищо свършено реално, четирикратно увеличение на цената за Цанков камък до 500 млн евро, удвояване на цената на Южен Поток още преди да е стартирало строителството и без дори да се договори размерът на транзитните такси (!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 10
ppancho
преди 9 години
да,определено мисля,че от Брюксел са "добрите самаряни'',защото жсеки лев през ЕК идва по предназначение и стига до дребния и среден бизнес.Тези пари държавната ни администрация би откраднала без скрупули.Така ,че държавата да внесе 2,а да получим 1-пак сме напред защото иначе дърьавичката щеше да откраде 2и давземе кредит за едно и него да откраде през сателитни фирми и свързани такива.Този знак на равенство между"ние"=държавата нещо не се връзва.Мирише на комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 1
karadjata
преди 9 години
16 млдр. евро са си много пари за нашата икономика, но дали ще можем да ги усвоим по предназначение това е въпроса, и дали няма да ни ги отрежат заради кражби, както до сега все ни спират евро фондовете. то хубаво европа иска да ни даде ама не да се краде, а това е невъзможно не и с нашите политици и държавни служители, които се занимават с евро парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 9
IMRO
преди 9 години
Това не е така, до юли 2014 г. страната е получила общо 5 600 млрд. евро по структирните и земеделски фондове (при положение че имаме невъзстановени над 800 млн евро по ОПОС и ОПРР). Към това са директните плащания за земеделски производители на площ, които са около 4 млрд евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 7
BGNabliudatel
преди 9 години
Инвестор, колко внесе България за предходния приод и колко точно получи ?И колко ще внесе България за следващите 7 години ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 23
studioaa
преди 9 години
В периода 2007-2013 България уж трябваше да получи 7 милиарда евро, а всъщност получи едва 2.3 млрд. Ако сега получим 4-5 милиарда ще бъде огромен успех. Наистина ли мислите, че Брюксел е добрият Самарянин, който се е загрижил на нашето бъдеще и ни дава безвъзмездно парички, без да има никаква полза от нас??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още