IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М+С Хидравлик вкара трета компания в SOFIX

Компаниите с участие в дружеството имат дял в индекса, равен с този на групите Химимпорт и Софарма

09:22 | 15.09.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
М+С Хидравлик вкара трета компания в SOFIX

Феноменът М+С Хидравлик АД вкарва трета компания в SOFIX, след като Съветът на директорите на БФБ-София определи Индустриален капитал холдинг АД да заеме мястото на Булгартабак в индекса от 23 септември 2014 г.

Основното дялово участие на Индустриален капитал холдинг АД - 22,37% от М+С Хидравлик АД - се оценява от пазарните участници на 45 млн. лв. При текуща пазарна капитализация на Индустриален капитал холдинг АД от 70 млн. лв. е очевидно, че без дела си в М+С, ИХК трудно щеше да влезе в SOFIX.

Подобна е и ситуацията със Стара планина холд АД, което държи 30,91% от М+С Хидравлик АД, оценявани от пазара на 62 млн. лв. при текуща пазарна капитализация на Стара планина холд АД от 93,5 млн. лв. Очевидно, че без дела си в М+С, Стара планина холд АД трудно щеше да е част от SOFIX.

Така М+С Хидравлик АД е отговорно за присъствието в SOFIX на три компании, а именно на себе си, на Стара планина холд и на Индустриален капитал холдинг. Общо трите имат дял в SOFIX от 15% (преди нямаляване на дела на Софарма от 22% до 15%, който е максимално възможният).

15% е делът в SOFIX и на трите компании от групата на Химимпорт АД, а именно Химимпорт, ЦКБ и Зърнени храни България.

Делът само на М+С Хидравлик АД в SOFIX е 5%, което отговаря на дела на акционерите с дял под 5 на сто, които общо притежават 22,62% в дружеството. Чрез 30,91% дял на Стара планина и 22,37% дял на Индустриален капитал холдинг, М+С Хидравлик на практика е представен със 75,9% от капитала си. Останалите 24,1% са собственост на М+С 97АД, което е бившото РМД (работническо-мениджърско дружество) и ако и то стане публично дружество, М+С Хидравлик, може да стане основата на 4-то дружество в SOFIX.

Свързани компании:

Индустриален Капитал Холдинг АД(HIKA)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Което не е чак толкова лошо, предвид че М+С е реално произвеждаща компания, отразяваща до известна степен реалното състояние на БГ икономиктата, за разлика от Химимпорт и компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още