IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конструктивното укрепване на сградите ще се поема от еврофондовете за саниране

Досега конструктивно неукрепени сгради не можеха да бъдат санирани по програмата за енергийно обновяване на българските домове

11:34 | 15.09.14 г. 1
Конструктивното укрепване на сградите ще се поема от еврофондовете за саниране

Конструктивното укрепване на сградите ще бъде сред допустимите разходи по програмата за енергийно обновяване на българските домове през новия програмен период 2014-2020 г. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие инж. Ангел Петров на среща във връзка с изготвянето на рамкови споразумения с търговските банки, които имат интерес да отпускат кредити по програмата, съобщават от пресцентъра на Министерството.

Досега конструктивно неукрепени сгради не можеха да бъдат санирани по програмата за енергийно обновяване на българските домове и директно бяха отхвърляни, а собствениците на жилища в тези сгради трябваше да ги укрепят със собствени средства, преди да кандидатстват наново за саниране с европейски средства.

За следващия програмен период по оперативна програма „Региони в растеж” е предвиден финансов ресурс от 174,85 млн. евро за инвестиции в мерки за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и студентски общежития.

Към днешна дата са подадени 414 заявления за интерес и подкрепа за саниране с европейски средства от сдружения на собственици на сгради, като 390 са одобрени. Подадени са 87 заявления за финансова помощ, от които 69 са одобрени за изпълнение. Сключени са и 52 споразумения за строителни дейности.

В процес на възлагане е изработването на инвестиционни проекти за сградите в два района. Пред завършване е процедурата за избор на строители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
какво е "конструктивно неукрепена сграда"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още