IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Ислямска държава - основните заплахи пред сигурността на Запада

Ние сме на фронтовата линия на една нова битка между толерантност и фанатизъм, между демокрация и тоталитаризъм, коментира генералния секретар на НАТО

20:05 | 15.09.14 г. 20
Русия и Ислямска държава - основните заплахи пред сигурността на Запада

НАТО счита Русия и организацията „Ислямска държава“ за основните заплахи пред сигурността на Запада, но „с Русия все още може да се говори, въпреки инвазията в Украйна“. Това коментира генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в реч пред Carnegie Europe в Брюксел, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

"Русия смята НАТО и Запада в по-широкия смисъл за противник. Русия потъпка всички правила и ангажименти, които запазиха мира в Европа и извън нея след края на Студената война... от Молдова до Грузия, а сега и Украйна. Русия използва икономически натиск и военни действия, които да произвеждат нестабилност, за производство на конфликти“, коментира Расмусен.

Той отбелязва също така, че основният риск, свързан с „Ислямска държава“, е „износ на терористи“. „Те ще се възползват от всяка възможност да подкопаят нашите ценности“, посочва генералният секретар на НАТО.

"Ние сме на фронтовата линия на една нова битка - нова битка между толерантност и фанатизъм, между демокрация и тоталитаризъм, между отворени и затворени общества. В тази нова ера на размирици и ревизионизъм ние трябва да бъдем силни и трябва да стоим обединени като движеща сила за свобода“, казва Расмусен в речта си.

Той обаче подчертава, че двете заплахи са различни. Според него Русия се опитва да създаде един „замразен“ конфликт в Източна Украйна, за да се предотврати присъединяването на страната към ЕС или НАТО.

Той обаче изключи употребата на сила като начин за решаването на конфликта в Украйна.

"Не мисля, че Русия представлява непосредствена заплаха за съюзниците от НАТО“, коментира още Андерс фог Расмусен, като изтъкна, че „правилният път напред е намирането на политическо решение“.

Срещу „Ислямска държава“ обаче ръководителят на Алианса препоръча употребата на сила, като определи коалицията, водена от САЩ, в състав Дания, Франция, Германия, Италия, Полша и Великобритания, както и Австралия, Канада и Турция, като „коалиция на желаещите“.

Расмусен допълва, че ООН също е дала правото на НАТО да атакува джихадистите, за да се спре „геноцида в Ирак и Сирия“. Той призова ООН да направи повече за „следконфликтното изграждане на държавните структури, за да се предотврати това, което се случи в Либия, след като НАТО свали стария режим“.

Расмусен също така определи Турция като непоколебим съюзник. що се отнася до перспективата за независима Шотландия, той подчерта, че ако шотландците гласуват за независимост, ще трябва наново да кандидатстват за присъединяване към Алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 4 rate down comment 2
arietza
преди 9 години
Нормално е Русия да си защитава интересите, въпроса е защо ЕС робува на американски интереси, които се изразяват единствено в това, Русия да им стане отново източник на евтини суровини, както беше с царска Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Dimat
преди 9 години
Този натовски *** ,хем си чеше езика в угода на господарите,хем му се свива задното отверстие и се чуди как да се върти като дърта ***.Демек,как да лаем срещу руснаците,ама да не вземем да ги разсърдим,че..Типична *** позиция.Ей тоя плъх, утре ще поведе "гордите орли на НАТО" към победи срещу джихадистите и "лошите" руснаци.Работата става дебела.Не е както да се бият с ракети и самолети от разстояние.Тръгне ли се със сухопътна армия,ще трябват дебели ***.А и на нашите "орли",включени в "хуманитарната организация" НАТО,май ще им потрябват здрави ***.И ние се превърнахме в мръсни агресори.Чакат ни "щастливи" времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Един екс investment banker Rainer Voss го казва това за Франция, че палажението е бая зле с дълговете, не го казвам аз. Ние ще го разберем като вече го усетим. До сега Гърции, Испании, Италии ама Франция ако тръгне тогава сме чаос ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Май наистина е време нещо Путин да си размърда ракетите по корабите в Черно море и без тва 21 дни кораб който не е от държавите в Черно море е заплаха така, че ... и за Норвегия не знам ама може и една ракета да е достатъчна ... И не знам НАТО за къде се надува като европейската криза тепърва е на ход с Франция където ще има Game Over на ЕС .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Очевидно положението и близките перспективи за т нар международна общност не с добри, иначе няма как да се обясни истерията и злобата с която се опълчиха срещу доскорошните си" партньори" чиято единствена вина е че настояват за сърверинитет и независимост при вземането на решенията които се отнасят до развитието им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
А кой направи запада да е толкова неустойчив , плашлив и безсмислен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Абе и на мен ми се въртеше нещо в спомените : снимкови материали, изказвания ... , та се пообърках малко и за това питам , за по-сигурно ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Бяха - според Никито Младенов, ама нали вече не е министър и вече не са. Ама нали сега пак ГЕРБ ще управлява, та пак ще станат... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 14
crammer
преди 9 години
Точно казано, макар че би могъл да бъде още по-откровен отностно Русия. За съжаление, не всички в ЕС са в един тон с Расмусен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
От какъв филм излиза фон Разнезнамкойси?Няма да го гледам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още