IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните цени накланят равновесието в полза на САЩ

Руските публични финанси са изложени на ceриозен риск, смятат експерти

14:19 | 16.09.14 г. 17
Петролните цени накланят равновесието в полза на САЩ

Спадът на цените на петрола до най-ниското им равнище от две години изненада много наблюдатели на фона на пика на насилието в Ирак, изостреното напрежение между Запада и Русия и санкциите срещу Иран.

Докато нарасналите запаси от петрол в Северна Америка и не особено голямото търсене смъкнаха цените под 100 долара за барел, случилото се подчертава как шистовата революция осигурява политическо и икономическо предимство за Вашингтон и западните му съюзници, пише Ройтерс.

Русия и Иран зависят изключително много от продажбите на петрол и са изправени пред недостиг в бюджетите си при сегашните ценови равнища, като позициите им отслабват при преговорите за украинския суверенитет или за иранското ядрено споразумение, посочват анализатори. Освен това по-големият петролен добив от САЩ и Канада осигурява буфер срещу заплахата от ответно ограничаване на доставките от Русия или допълнително нарушаване на доставките от Близкия изток.

Повишаването на добива определено е в полза на САЩ, посочва професор Пол Стивънс от неправителствената организация Chatham House в Лондон.

"Руснаците доста силно са изложени на риск при по-ниски петролни цени. Не знаем до каква степен това може да се отрази на поведението им спрямо Украйна, но определено ще усетят натиск върху бюджета си", посочи той.

Руската рубла достигна вече исторически минимум спрямо долара, тъй като икономиката на страната е засегната от американските и европейските санкции, въведени заради ролята на Москва в Украйна. Това увеличава цената, която руснаците трябва да платят за голяма част от вноса си – от зеленчуци до луксозни стоки.

Дневният добив на петрол в САЩ рязко се повиши след финансовата криза. През 2010 г. страната все още внасяше половината от петрола, който потребяваше, но Агенцията за енергийна информация на САЩ прогнозира, че вносът ще спадне до малко над 20% догодина.

Макар САЩ до голяма степен да поддържат забраната си за износ на черно злато, много петрол от Западна Африка и Близкия изток си търси нов дом. И макар да има вероятност печалбите на американските енергийни компании да бъдат подкопани от ниските цени, то потребителите ще могат да харчат по-малко по бензиностанциите.

За Иран по-ниските цени на петрола не само вредят на икономиката на страната, която вече е засегната от санкциите, насочени специално към намаляване на петролния износ. Това означава също така, че има по-слаб натиск върху Запада за по-бързо постигане на споразумение за ядрената програма на Техеран.

Със спада на цените непосредственият икономически интерес за това иранският петрол бързо да се завърне на световния пазар спада, като се допуска по-голяма свобода за действие на западните сили, които могат да имат по-големи изисквания при постигане на споразумението, отбелязват анализатори.

Някои наблюдатели на енергийния сектор дори посочват, че групировката "Ислямска държава", която е завзела петролни находища в Сирия и Ирак, ще бъде засегната от по-ниските цени на черното злато, тъй като е принудена да свали още цените при продажбите на черния пазар, които захранват финансирането ѝ.

Неотдавнашните успехи на "Ислямска държава" коренно промениха близкоизточната политика и определиха други мотивации за ключови регионални и световни играчи, посочи тази седмица анализаторът Франсиско Бланч от Bank of America-Merrill Lynch, като изтъкна, че съюзникът на САЩ, Саудитска Арабия, може да няма нищо против по-ниските цени.

"По-ниските цени биха навредили на "Ислямска държава", Иран и Русия, но помагат на Запада," допълни Бланч, като уточни, че според него рентабилната цена за руския бюджет е около 105 долара за барел.

Последна актуализация: 20:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 39 rate down comment 8
SSIW
преди 9 години
Като цяло и щатите не разполагат с мн. време да намерят, чии ресурси да продават и къде да ги продават, като същевр. тр. да се мине и през отписване на дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 39 rate down comment 8
SSIW
преди 9 години
Ами то тр. да се погледне, каква е равновесната точка за цената на петрола и по отношение на американските финанси: 17 трл. дълг за обслужване и изплащане не е шега работа, особено ако основния ти експорт е същата тази валута в която се търгува петрола (т.е. търсенето й ще намалее). Аз до колкото съм запознат с историята още от библейски времена е представлявало сериозна трудност да се обслужва, а пък какво остава да се изплати, 17 трил. долара дълг. Към днешна дата нещата не са се променили много (нищо, че долара е с инфлирала стойност спрямо онези времена;)). Колкото и богато въображение да има човек, подходите за решаване на проблем от такъв калибър си остават ограничени: а) да намериш претекст да не връщаш дължимото (вкл. хипер-инфлация или форсмажор, като война да речем);б) да продадеш нещо свое (като актив или продукт) и с парите да върнеш дълга;в) да направиш нещо чуждо свое и да се върнеш към изпълнение на подточка "б";г) различни комбинации от гореизброените подходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 36 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Ето още едно, вече по- пресно мнение, тоже не мое откритие:http://***.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/jun/06/shale-oil-boom-over-energy-revolution-blackouts
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
И ти ли си от икономистите, дето не могат да смятат?Ето едно анализче от истински източник за шмръкливите либерал-капиталета относно американския шистов бууум! и перспективите пред него при евентуален колапс на цените на нефта. Статията е от миналата година и се предполага, че нещата са се придвижили напред в посоката на прогнозата...http://***.forbes.com/sites/christopherhelman/2013/06/13/why-americas-shale-oil-boom-could-end-sooner-than-you-think/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
е да ама както виждаш хората още вярват в Рамбо и веят знамена със звездички .. На американците много би им се искало да треснат там и 51 звезда ама няма да стане .... И аз свиквам с жена си кво да се праи кат няма пари за любовницата та така и с тея отатък блатото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 39 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
а от поевтиняването все едно Шеврон и Exxon Mobil им е мнооо готино ... :)) чек и там да зейне една дупка и Exxon как са свикнали с по 400 милиарда оборот на година кат слезнат на 100 и правителството на белия дом е доле ... За да сринат руснаците ще им трябва много години да чакат тъй като рускините имат залежи бая или да измислят алтернативна енергия като в Атлантида. Пробват се САЩ сега All Win щом си отвориха кладенците, но ше има бахур ако не се продава в долари всичкото това, а то и вече не се продава само долари ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 41 rate down comment 12
georgi_shum
преди 9 години
В момента не им трябва, чак такова поевтиняване. Цена от около 70$ ще свърши същата работа... И процеса си върви ( свалянето на цените де). Преди месеци бях писал. че такова геополитическо и военно напрежение в света не е имало от 25 г... а цените на горивата са трайно надолу и това е меко казано странно. До преди 2 год... за гръмнала бомба някъде хвърчаха.. Та цена от 70$ ще катастрофа за Русия.. при заложена в бюджета им 115 $ и над 50 % приходи в бюджета от износ на нефт и газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 49 rate down comment 9
Pastir2
преди 9 години
Веднъж вече строполиха СССР като с помощта на арабите свалиха цената на петрола до 10 долара. В момента, обаче, не знам дали има свободен потенциал да се реализира голямо поевтиняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 47 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 9 години
Да, обаче тези, които гледат числата казват, че добивът в САЩ от шистовите находища през последните 3 години е паднал на 85%, а цената на добива на един барел започва да клони към $80.Също така феновете на числата казват, че повечето страни от ОПЕК са правили бюджета си на цени $100-110 и ще маправят всичко възможно да не им се случват бюджетни неприятности.Също така разни експерти не изключват вследствие на тази игра с огъня тотална дестабилизация на нефтените пазари и от там - скок на цената до $150...??? Знае ли човек? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 39 rate down comment 12
abdul
преди 9 години
Не, тия които гледат числата, вместо в очите на вожда си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още