IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от мина "Черно море" започват предупредителна стачка

Ако на миньорите не се изплатят дължимите заплати за юли и август, протестът ще стане ефективен от 18 септември

09:26 | 16.09.14 г. 1
Работниците от мина "Черно море" започват предупредителна стачка

Работниците в бургаската мина "Черно море" излизат на едночасов протест заради неизплатени заплати за месеците юли и август, съобщава БНР.

Ако до три дни исканията не бъдат изпълнени, протестът ще премине в ефективен и не е изключено миньорите да останат в рудника, предупреди председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Ростислав Радуков.

"Протестът е изцяло насочен към държавния орган НЕК (Националната електрическа компания – бел. ред.), защото той не се разплаща с ТЕЦ-а и ТЕЦ-ът няма как по обратния път да преведе пари на мината, която да плати заплатите на нашите работници. Аз съм един от тях. Заплатите не са плащани за юли и за август", обяснява той пред националното радио.

"Ще започнем с едночасови действия. Работниците няма да влизат под земята в началото на смяната по един час", допълва той.

Въпреки поетите ангажименти от Министерството на икономиката и енергетиката и НЕК за срочни мерки по нормализиране на разплащанията в системата на въгледобива, това до сега не се е случило, съобщават от стачния комитет, цитиран от bTV.

През юли кипърска фирма стана собственик на бургаската Мина „Черно море”. Преди това тя бе собственост на сейшелски офшорни компании, зад които се предполагаше, че стои бизнесменът Христо Ковачки, припомня телевизията.

На 8 септември EVN България съобщи, че ще ограничи електрозахранването на обекти на "Мина Черно море Бургас" ЕАД. Причината за това са натрупани задължения за консумирана електроенергия от минното дружество към EVN България Електроснабдяване, съобщиха от дружеството.

Крайният срок за заплащане на дължимите суми е бил през август 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
Къде си продават въглищата тези? ТЕЦ Бургас е на природен газ, до колкото знам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още