IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забранява вноса на въглища с високо съдържание на пепел и сяра

Очаква се новите мерки да засегнат добивната промишленост на Австралия и Южна Африка

10:49 | 16.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай забранява вноса на въглища с високо съдържание на пепел и сяра

Китай ще забрани вноса и местната продажбата на въглища с високо пепелно и сярно съдържание от началото на 2015 г. в опит да се справи със замърсяването на въздуха, предава CNBC.

Очаква се новите мерки да засегнат силно добивната промишленост на едни от най-големите външнотърговски партньори на Поднебесната империя – Австралия и Южна Африка. Според неофициални данни Китай е внесъл около 54 млн. тона австралийски въглища и още 13 млн. тона от Южна Африка през 2013 г.

Непосредствено след представянето на данните индексът ICE globalCOAL Newcastle спадна до най-ниското си равнище от 29 май 2009 г. на фона на пренасищането на предлагането и забавянето на търсенето от страна на Китай – вносител номер едно в света.

Съгласно новите разпоредби, които ще влязат в сила през януари, правителството поставя нови изисквания за добива, продажбите и вноса на въглища в Поднебесната империя. Най-строгите изисквания са за градовете в южната част на делтата на Перлената река, източната делта на река Яндзъ и трите северни града-провинции – Пекин, Тиендзин и Хъбей.

Най-засегнати обаче вероятно ще се окажат крайбрежните райони, като Гуандун и провинция Джъдзян, които са едни от най-големите вносители на въглища в Китай.

"Въглищата, които не отговарят на тези изисквания, не трябва да бъдат внасяни, за да се продават, нито дори за да бъдат транспортирани на дълги разстояния", заяви Китайската комисия за национално развитие и реформи, добавяйки, че митническите органи ще проверяват качеството на вносните въглища.

Правителството също така ще въведе забрана за добива, продажбата, транспорта и вноса на въглища с пепелно и сярно съдържание от съответно над 40 на сто и 3 на сто.

"Този нов закон ще удари най-много австралийските износители. Въпреки това въвеждането на новите мерки от началото на 2015 г. дава известно време на добивните компании и търговците да коригират действията си", каза базиран в Шанхай инвеститор във въглища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Един умира, друг му го навира! хахаха! Ето Божията ръка за икономиката на Новорусия - качествения антрацит на Донбас ще си намери пазар. Може и руснаците в Сибир да се облажат и да съживят поизоставения си въгледобив - Печерското находище има запаси на качествен антрацит за 500 години... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още