IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското правителство одобрява инвестиционната програма на Роснефт

Енергийният гигант е на крачка от получаването на поисканата финансова помощ от Държавния пенсионен фонд

11:50 | 16.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руското правителство одобрява инвестиционната програма на Роснефт

Руската енергийна компания Роснефт, попадаща в обхвата на западните санкции, ще може да кандидатства за предоставяне на парична помощ от Държавния пенсионен фонд. В това уверява заместник министър-председателят Аркади Дворкович, цитиран от Ройтерс. По негови думи като цяло правителството е одобрило инвестиционната програма на Роснефт.

Достъпът на дружеството до западните пазари бе ограничен от наложените от Европейския съюз и САЩ санкции. Поради това Роснефт поиска от правителството 42 млрд. долара, за да преодолее негативните ефекти от рестрикциите.

Дворкович казва още, че формално ръководството на Роснефт все още не е поискало помощ от Държавния пенсионен фонд и че трябва да посочи проектите, за които са му нужни средствата.

„Всеки има право да кандидатства чрез Министерството на икономиката и да посочи проектите (за които Фондът ще предостави помощ). Роснефт не ни е уведомило за подобни проекти. Налице са само общи искания“, коментира той, пояснявайки, че управляващите ще вземат предвид искането на Роснефт под внимание.

Дворкович отказа да разкрие детайли по отношение на инвестиционната програма на руския енергиен гигант. През 2013 г. тя възлезе на около 600 млрд. рубли (15,5 млрд. долара), като за тази година прогнозите са, че ще нарасне до 730 млрд. рубли.

„Инвестиционната програма на Роснефт беше обсъдена по време на срещата на министрите. Като цяло тя бе одобрена. Налице са няколко нюанса по отношение на времевата рамка“, заявява Дворкович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
pu10
преди 9 години
Хайде сега опукайте и пенсионните фондове - и после оставете народа си гладен, гол, бос и без спестявания :) По комунистически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още