IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кудрин: Санкциите могат да вкарат Русия в двегодишна рецесия

Правителството не може да помогне на всички държавни компании, засегнати от санкциите, смята бившият руски финансов министър

13:14 | 16.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кудрин: Санкциите могат да вкарат Русия в двегодишна рецесия

Санкциите, наложени на Русия, могат да доведат до рецесия икономиката на страната, особено, ако допълнително бъдат наложени ограничения върху банковите операции с валута. Това мнение изказа бившият министър на финансите на Русия Алексей Кудрин по време на конференция на Американската търговска палата, пише ИТАР ТАСС.

Кудрин предупреждава, че при допълнителни ограничения на банковите операции, рецесията  на руската икономика ще продължи „не една, а две години“. В момента Русия преживява сложен момент и ниския икономически ръст ще се задържи в рамките на три до пет години.

„Ако не бъдат проведени определени реформи, то ниският ръст ще се запази за по-продължително време“, коментира още той.

Бившият финансов министър е чест критик на действията на руското правителство по отношение на кризата в Украйна, отбелязва International Business Times.

Изданието посочва още, че в своето изказване на конференцията Кудрин е посочил, че Москва няма капацитет да подпомогне всички държавни компании, засегнати от санкциите на Запада. Причината са ангажименти към големи проекти, които се реализират с държавни пари.

Припомняме, че на 12 септември влязоха в сила нови санкции от страна на ЕС и САЩ, насочени и към държавни енергийни компании, сред които и гигантът „Роснефт“. Компанията вече обяви, че ще поиска държавна помощ, за да може да преодолее негативния ефект от затворените за тях външни капиталови пазари. „Роснефт“ поиска от държавата 42 млрд. долара.

В условията на забавяне на икономиката и растящи разходи за социални проекти, правителството няма да успее да помогне на всички, убеден е Кудрин. "Компаниите се обръщат към правителството, но правителствената подкрепа е ограничена от растящите социални разходи", обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Edit: това последното е "жвачки" - дъвки (за незапознатите с руския - "тачки" - коли, а другото се разбира... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
"...Това мнение изказа бившият министър на финансите на Русия Алексей Кудрин по време на конференция на Американската търговска палата..."Хехе... Кудрин е прав, разбира се! Според него най-добрият път за развитие на Русия е нейното пълно интегриране със САЩ. Що ли обаче, за негово и на спонсорите му разочарование, по руските земи все още живеят достатъчно руснаци, искащи да си имат своя държава и да си я управляват както на тях им харесва...? Даже с цената на лишения и недостиг на западни "жвачи, тачки и говнячки"... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още