IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна дава специален статут на източните райони

Приет е и закон, предвиждащ амнистия за членовете на проруските милиции

16:24 | 16.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проруски бунтовник развява знаме на Новорусия до площад &quot;Ленин&quot; в Донецк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проруски бунтовник развява знаме на Новорусия до площад "Ленин" в Донецк. Снимка: Ройтерс

Украинският парламент прие закон, според който някои региони в източната част на страната, контролирани от проруските бунтовници, ще получат специален статут. С тази противоречива стъпка Украйна се опитва да създаде баланс между гарантирането на териториалната цялост на страната и желанието за постигане на мирно споразумение, пише The Wall Street Journal. 

В своя Twitter акаунт проевропейски настроеният депутат Андрий Шевченко заяви, че законът ще предостави след изборите на 7 декември в тези региони специален статут за определени територии. Текстът е бил приет по-рано днес на заседание на парламента. Приет е и закон, предвиждащ амнистия за членовете на проруските милиции.

Текстовете са част от споразумение, което бе постигнато между украинското правителство и водачите на отцепилите се от Киев "Народни републики" Донецк и Луганск на 5 септември по време на мирните преговори в Минск.

Страните се споразумяха за прекратяване на огъня, размяна на арестувани, както и за други стъпки към мирното разрешаване на конфликта. Бунтовниците обаче продължават да настояват за пълно отделяне на техните региони от Украйна.

Според Андрий Шевченко 277 депутати от наброяващия 450 души парламент са гласували за закона, с който се предоставя специален статут, а 287 народни представители са одобрили текстовете, гарантиращи правото на амнистия.

Много депутати, включително членове на националистическата дясна „Партия Свобода“, са заявили, че са гласували против закона. Самият президент на Украйна Петро Порошенко е изложен на сериозна критика заради сключеното в Минск споразумение. За някои критици то нарушава териториалната цялост на Украйна.

Парламентът прие и отдавна планираното споразумение за асоцииране с ЕС, което през миналата година постави началото на протестното движение срещу тогавашното правителство и доведе впоследствие до конфликта с Русия. Споразумението бе подкрепено същевременно и от Европейския парламент в Страсбург.

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Още не се е случило, но ще се случи - ЗИМАТА! Хахаха! И още нищо ще се случи - май само Луганск и Донецк ще са на топло и светло в цяла Украйна... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
Случи се това за което говориха преди половин година. Само дето някои кратуни са корави и им трябваше малко бой за да разберат. Лошото е, че боя го отнесоха и невинни хора. Не ми е много ясно какъв е тоя специален статут и дали всъщност за това се бореха, но то не е късно пак да хванат оръжия - те санкциите и без това няма да спрат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Нещо се случи преди две седмици - от пълно противопоставяне до това всеки да получи почти всичко за което се биеше. За мене е загатка. В такъв бърз порядък да се договорят толкова противоречиви интереси и да започнат да се изпълняват изглежда странно.Украйна получи асоциирането си към ЕС и същевременно даде особен статут на размирните територии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още