IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички погледи са насочени към Шотландия

Единбург е доста по-добре подготвен за преодоляване на икономическите препятствия, които предстоят, смята историк

08:04 | 18.09.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кампанията в подкрепа на независимостта на Шотландия значително скъси дистанцията с привържениците на Обединеното кралство.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Кампанията в подкрепа на независимостта на Шотландия значително скъси дистанцията с привържениците на Обединеното кралство. Снимка: Ройтерс

Броени часове преди да стане ясно дали Шотландия ще вземе решение да прекрати над 300-годишния си съюз с Лондон проучванията на общественото мнение показват, че резултатите от референдума за независимост на региона са трудни за прогнозиране, пише Майкъл Гиъри, асистент професор по съвременна история на Европа в Маастрихтския университет, за онлайн изданието EUObserver.com.

Кампанията в подкрепа на независимостта на Шотландия значително скъси дистанцията с привържениците на Обединеното кралство и накара Лондон да предприеме някакви действия, макар и уклончиви. Някои призоваха кралица Елизабет ІІ, която е във ваканция в шотландското си имение, да направи изявление в подкрепа на Обединеното кралство.

Други, опасявайки се, че вятърът духа в посоката на движението за независимост, възприеха тактиката на Макиавели и разпространяваха твърдения, че банките например ще напуснат Шотландия, ако на референдума бъде подкрепена идеята за независимост.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни пък не спря да повтаря, че независима Шотландия не може да продължи да използва паунда.

Шотландия не е първото субтериториално обединение, което търси независимост, и няма и да е последното. По света съществуват над 60 сепаратистки движения, които се борят за независимост на отделни региони. Шотландското движение обаче има огромно значение за света.

Отделянето от Лондон ще сложи край на Обединеното кралство и ще засили усещането за продължаващ спад на британското влияние и мощ. Този спад започна още през 20-те години на миналия век, когато започна разпада на Британската империя и на съюза. Ирландия напусна Обединеното кралство през 1921 г., припомня Гиъри.

След кратка гражданска война заради условията по споразумението за независимост беше приет нов паунд, който за известен период от време беше обвързан с британския и наблюдаван от специална валутна комисия. Дъблин нямаше Централна банка до 1943 г., а в последствие Централната банка действаше като банка на правителството до 70-те години.

След като напуска Британската общност, Ирландия поиска пълноправно членство във всички основни международни организации, включително ООН, Съвета на Европа, Организацията за европейско икономическо сътрудничество, Международния валутен фонд, както и на Европейските общности.

Шотландия днес е доста по-добре подготвена от други новосъздадени страни за преодоляване на икономическите препятствия, които предстоят, посочва още изданието. За Единбург първите 18 месеца след евентуално одобрение на независимост от Обединеното кралство ще са от решаващо значение не само за намирането на решение на валутния въпрос, но също така и за осигуряването на членство в рамките на международната общност. Единбург по необходимост трябва и ще се стреми към членство в много международни организации, включително ООН, Европейския съюз, Международния валутен фонд и Световната банка.

Последна актуализация: 04:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 0
mathematician
преди 9 години
Не е чак такъв прецедент. Чехия и Словакия като се разделиха - всичко мина мирно и тихо. Югославия като се разпадаше около 120 хиляди дадоха фира - е това е гадното.Иначе кой иска да се дели и да се цепи.Ако се отделят, мин. след 5-10 години ще стане ясно дали е било правилно или не. Ама то тогава няма да има значение за тях.Така че следващите кандидати е добре да изчакат едно 10 години, за да видят дали има смисъл от операцията или не. При положение че тея имат 2 години оставени за преговори и чак после ще почне фактическото разделение - чак от 2016.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
От една страна е опасен "прецедент", но от друга какво пък чак толкова лошо? Трябва да има начин да се накарат днешните правителства, които са се самозабравили в надпреварата да ни "управляват" все повече и повече, да понамалят малко амбициите си. И ако това е начин, то така да бъде. Иначе властващите просто загубват мярка и склонноста им към тотален (и тоталитарен) контрол над всичко и всички взема връх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Отделно, the Little Britain ще получи бонуса на поевтиняла лира, оттам-улеснения за износа, съживяване ан икономиката и т.н. рЕжи и не бой се, уиски ще има за всички !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
-Именно. Ама тогава им беше като детска играчка. Хем в косово нямаше референдум.А в Крим, за което плюят по...руснаците - референдум се проведе. и беше повече от категоричен. Нямат никакво право, съответно, да крякат. И, ако ще се дели Шотландия, да се дели. ...Нали си плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 9 години
Как беше - важно е кой ще брой гласовете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
lozkhris
преди 9 години
Преди години всичко това започна с Косово. Тогава руснаците казаха - предизвиквате прецедент.Той ще е много лош пример за много други страниЕстествено, никой не ги позлуша. Сега е късно за вайкане. Да са мислили когато му беше времето..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
Чудя се как ли е спал камерън тая нощ/... дали въобще е спал де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
simbad12
преди 9 години
Британската империя не е това, което беше. Шотландия бая нефт ще вземат при евентуално отделяне, обаче това решение е като нож с две остриета. От една страна - не може да забраниш на някого избора да е напълно независим и свободен, от друга - ще създадеш опасен прецедент, а кандидатите на опашката са много..Каталуния, Баските, Венеция, Секуите в Румъния, Фландрия и кой ли не..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Ако е била В СЪЮЗ с Англия, както пишат напоследък, Шотландия не би трябвало да провежда референдум за независимост. Щом провеждат референдум - едно хубаво нещо за демокрацията/ значи...Накратко: пълна подкрепа за референдума и да стане, каквото гражданите там си решат. А кралицата...абе, колко и трябва на една стара жена, за да живее? Защо, ако уж милее за обществото и гражданите, не се радва и тя на тяхната свобода, братство и равенство? досега са били под нейните закони, сега ще са със свои си но, защо да не се радва за тях? Не надценява ли собственото си скромно съществуване тази женица? По-добре истински съюз с добронамерени партньори за бъдещето, отколкото мнимо единство да крепят една изчерпана система система от миналото. И какво я бърка Шотландия да стане, примерно, република? Тя пак ще си е баба Лизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още