IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Решение за КТБ трябва да има до 20 ноември

Дотогава акционери и инвеститори могат да заявят плановете си за преструктуриране, след като до края на октомври ще е ясна капиталовата адекватност на банката

18:15 | 16.09.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ: Решение за КТБ трябва да има до 20 ноември

Управителният съвет на БНБ е взел решение за удължаване срока на тримесечния специален надзор над КТБ АД и ТБ „Виктория” ЕАД с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември (при максимално възможно удължаване по закон от още три месеца - бел. ред.), стана ясно от съобщение на банката.

БНБ указва на квесторите на КТБ АД най-късно до 20.10.2014 г. (както вече бе обявено - бел. ред.) да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД. Съответно до 31.10.2014 г. трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност на КТБ АД на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

Преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ АД, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката, посочва БНБ.

В периода от 28.10.2014 г. до 20.11.2014 г. ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност, отбелязва централната банка. 

Към настоящия момент продължават да са налице условията, довели до поставяне на КТБ АД под специален надзор. Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към септември 2014 г., а за ТВ „Виктория” ЕАД възлизат на 285 786 хил. лв., уточнява БНБ.

Вижте доклада на квесторите!

ТБ „Виктория” ЕАД (бивша „Креди Агрикол България” ЕАД)

С оглед на това, че „КТБ“ АД е поставена под специален надзор поради недостиг на ликвидност, тя не може да предостави ликвидна подкрепа на своята дъщерна банка ТБ „Виктория“ ЕАД. Съответно ТБ „Виктория“ ЕАД не разполага с ликвидни активи, които да отговарят на изискванията на Наредба № 6 на БНБ, и срещу които тя да може да получи ликвидност от БНБ по реда на правилата за кредитор от последна инстанция, посочва БНБ.

Независимо от факта, че оценката на активите и надзорните отчети на ТБ „Виктория“ ЕАД показват, че към този момент банката посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност, банката не може да получи държавна помощ, тъй като при разрешаването на такава помощ от Генерална дирекция „Конкурентоспособност“ на Европейската комисия (ЕК) ТБ „Виктория“ ЕАД, трябва да се разглежда като част от групата на КТБ и изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло, уточнява централната банка.

На този етап, предвид неяснотата по отношение на капиталовата адекватност на КТБ АД не може да се докаже пред ЕК, че групата КТБ има достатъчно ниво на капиталова адекватност за кандидатстване за държавна помощ.

Към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност на ТБ „Виктория“ ЕАД е продажба на неликвидни активи – портфейл от кредити. На тази основа бяха дадени предписания на квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД да предприемат действия по оздравяването на банката, които предвиждат подготовка за провеждане на тръжна процедура по продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката, оптимизиране на административните разходи и осигуряване на операционна самостоятелност.

Получените писма за заявен интерес за оздравяване на КТБ от EPIC като представител на най-големите акционери на тази банка, дават основание да се очаква, че предложенията могат да касаят и ТБ „Виктория“ ЕАД като дъщерно дружество. При това положение е възможно евентуалното трансформиране на по-голяма част от активите на ТБ ”Виктория” ЕАД да не съответства на плановете за преструктурирането на цялата група КТБ от страна на нейните основни акционери.

В този случай е възможно да не се вземе окончателно решение за продажба на кредитния портфейл с цел ТБ „Виктория” ЕАД да бъде третирана като част от групата и да се търси цялостно решение. Поради това е необходимо срокът на специалния надзор, наложен върху нея, да се удължи и синхронизира с този на „КТБ“ АД, което ще позволи вземаните решения да са съгласувани помежду си.

Който и от вариантите да се приеме, се налага удължаване на срока на специалния надзор върху ТБ „Виктория” ЕАД поне с два месеца, изтъкват от БНБ.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 14 rate down comment 0
993
преди 9 години
БНБ начело с "гения" Искров са пълни ***... Няма такава простотия! Да държиш две банки затворени половин година и да ги оценяваш като going concern. Скъсай си дипломата Искров и се махай от България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Колко ликвидност искат да има банката 100 % ли ,ами тя тогава трябва да работи само със СК .Ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 10
algo
преди 9 години
От доклада излиза, че немалка част от кредитите са лошо обезпечени и ако спрат да се изплащат, което от доклада излиза, че е започнало да се случва, банката няма да събере нищо. Явно работата е съвсем "пробита".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
algo
преди 9 години
От доклада излиза, че немалка част от кредитите са лошо обезпечени и ако спрат да се изплащат, което от доклада излиза, че е започнало да се случва, банката няма да събере нищо. Явно работата е съвсем "пробита".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 0
Pivoley
преди 9 години
И сега кво? Ако някой кредитополучател не представи отчет за управленските цели, го категоризираме като необслужван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 0
Opiten1
преди 9 години
Ех Иване, Иване......Съвсем се оплете...Тъпотия след тъпотия правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 49 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Колко неочаквано от тези иначе толкова добри професионалисти в БНБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 16
MZ/X
преди 9 години
БНБ да отнема лиценза на КТБ и да не се занимава с глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още