IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Василев се страхува за живота си и не иска да бъде екстрадиран в България

Мярката за неотклонение на банкера ще бъде разгледана по-късно днес в сръбски съд

08:30 | 17.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цв. Василев се страхува за живота си и не иска да бъде екстрадиран в България

Цветан Василев се страхува за живота си и най-нормалното нещо е да не иска веднага да бъде екстрадиран в България, съобщи пред Нова телевизия един от адвокатите на банкера – Христо Ботев. Той посочи, че тези опасения са изразени и пред българската прокуратура.

По-късно днес сръбски съд ще разглежда мярката за неотклонение на Василев и той ще присъства лично в залата, стана ясно пък от думите на другия адвокат на банкера – Константин Симеонов. Не стана ясно обаче къде се намира обвиняемият в момента и дали е в ареста.

Защитата на Василев коментира, че той се е предал на сръбската полиция, защото искал да покаже, че няма какво да крие.

Христо Ботев обясни още, че според него Василев се притеснява от „кръга от хора, с които той има конфликт”. Симеонов допълни, че има и нова информация, че някой е поръчал неговото физическо ликвидиране.

Местоположението на Цветан Василев е станало ясно, след като Симеонов депозира пред прокуратурата своето пълномощно да представлява банкера. То е било подписано в Белград.

По информация на БНР българската прокуратура още не е уведомена официално от сръбските власти за задържане на Цветан Василев. Това уведомление е важно, защото само след него може да бъде стартирана процедурата по екстрадиране на задържан. Очакванията са по-късно днес да се получи и официалното съобщение от страна на Сърбия за задържане на банкера. 

Припомняме, че вчера Цветан Василев се предаде сам на полицията в Белград, след като бе обявен за издирване през юли, след като прокуратурата му повдигна обвинение за присвояване в особено големи размери. За мажоритарния собственик на КТБ бе издадена европейска заповед за арест. Той беше обявен за издирване и чрез международната полицейска организация „Интерпол“.

Началното обвинение на Василев е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 млн. лева, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че след поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни от централната банка обявиха, че тази сума е изчезнала от банката. 

В началото на септември пък Софийският градски съд е уважил искането на прокуратурата и комисията за конфискация за запор на почти цялото имущество на семейството на Цветан Василев, което е записано в търговските регистри на негови лични фирми. Блокиран бе контролът на банкера над общо 12 дружества и десетки автомобили и имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
1111@
преди 9 години
Ние,БОЛШЕВИКИТЕ не вярваме в ДЯДО КОЛЕДА/за разлика от теб,колега/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
Не лъжи! Цецо Мустака е свил най-малко към 500-600 милиарда. ЕЖК на опашката за маслини. А иначе за такива Багдатски крадци е нормално да им нахлуват в банките джандари, цацатори, да го обвиняват в убийство, да му отказват ликвидна подкрепа, ЗАЩОТО Е КРАДЕЦ И ПРЕСТЪПНИК по презумпция, напук на Закона. Типично БОЛШЕВИШКО мислене. И сега ВСИЧКИ КАТО ЕДИН в защита на Мамин Прасчо, когото уж гонеха само преди месеци. Мдаам, "Това не е Рио де Жанейро, това е нещо много по-лошо", както е казал Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
1111@
преди 9 години
Багдатския крадец отново под прожекторите...И за какъв страх може да говори човек откраднал 5-6 милиарда лева?!?! Уникален гьон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още