IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия пусна Цветан Василев на свобода срещу подписка

Прокуратурата е уведомена за ареста на банкера в Сърбия

10:36 | 17.09.14 г. 12
Сърбия пусна Цветан Василев на свобода срещу подписка

Съдът в Сърбия реши да пусне от ареста банкера Цветан Василев срещу подписка, съобщават от Прокуратурата.

Българската прокуратура е получила официално уведомление от сръбските власти, че Цветан Василев се е предал в полицията, потвърждават от там. След този акт българското обвинение може официално да задвижи процедурата по искане на екстрадицията на Василев.

Мажоритарният собственик на КТБ е бил задържан вчера, 16 септември, в 09.00ч. местно време от сръбските съдебни власти, пише в съобщението на прокуратурата. "В 12.00 ч. Василев е бил изправен пред сръбския съд, като след изслушването му е наложена забрана да напуска настоящия си адрес. Паспортът му е бил иззет и същият е задължен да се явява пред сръбските власти всеки работен ден от 09.00 до 15.00 ч.", пише още в съобщението на ВКП.

Това е най-леката мярка за неотклонение. Предстои сръбският съд да реши дали да уважи искането на българския съд за екстрадиция на банкера в София.

По информация на БНР документите за неговата екстрадиция вече се готвят. Очаква се те да тръгнат за сръбската столица до ден-два.

Василев се предаде вчера следобед в полицията в Белград, а късно снощи даде показания пред следовател. Срещу банкера у нас има повдигнато обвинение за присвояване в особено големи размери. Дотам се стигна, след като прокуратурата съобщи, че от банката на Цветан Василев са изнесени 205 млн. лв.

В същото време стана ясно, че банкерът не иска да бъде екстрадиран бързо в България, защото се притеснява за живота си, обясни единият от адвокатите му, Христо Ботев, пред „Нова телевизия“. Според защитата му Василев се е предал на сръбската полиция, защото искал да покаже, че няма какво да крие.

Всичко по казуса КТБ четете тук.

Още новини четете в Dnes.bg


 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
Tony
преди 9 години
Браво на Сръбския съд! Така се защитават човешки права, а не като в бг - виновен до доказване на противното!Залагам 100 лв., че Сръбския съд ще откаже екстрадиция, като разбере как прокуратурата е действала по поръчка на мафията и сега го играе "група за натиск" за спасяване на банката и парите на всички корумпирани политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Може ли линк, че не зная къде да го намеряП.С. На одиторите или на квесторите? Щото в тоя на квесторите пише, че са пращали писма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Според Transparency International нивото на корупция в Сърбия и България е на почти едно и също ниво. (Сърбите са само с една точка по добри от нас, но и двете държави са относително корумпирани! )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
terk
преди 9 години
В доклада на одиторите пише какви са нарушенията за проверените до момента кредити, чети там, много интересна банкова дейност е била развивана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Къде са изнесени данните за необезпечените кредити. И от други новини пише такива неща, ама данните не съм ги видял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
"Сърбия е къде по-правовва държава." Това от личен опит или просто е така си го мислиш?После, това че се е предал там, не значи, че ще го съдят там. Могат само да откажат да го екстрадират, но и това не смеят. С подходящ политически натиск директен и през ЕС ще го екстрадират и хоро ще играят, просто ще се помотаят малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Има логика в това. Не знам дали е до премиера на Сърбия, но най-вероятно наистина си е осигурил някаква протекция, иначе е странен избора точно в Сърбия да се предаде. Можеше да се предаде в Австрия и там да иска справедлив процес. Предпазната клауза мисля че им дава право да откажат да признаят решение на български съд и екстрадиция. Ако пък иска да се скрие от процес, щеше да се предаде в ЮАР или хич и да не се предава. Та.. можеби наистина има хора в Сърбия, които ще го пазят и правно и физически. Но.. това са само догатки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
terk
преди 9 години
Сигурно, обаче едва ли в Сърбия можеш да си уредиш нещата чак толкова лесно като в БГ, в смисъл Сърбия е къде по-правовва държава. Е не е чак толкова правова, че да не може да се уреди нещо, но все пак си има риск.По-важното в случая е, че одиторите и БНБ вече започнаха да изнасят конкретни данни за отпускани необезпечени и негарантирани кредити в огромни размери, т.е. г-н Василев си е знаел защо беше забягнал още преди да му привършат парите в банката. Не че това не се предполагаше, но сега се казва от проверяващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Голям инвеститор, като него сигурно има директен достъп до министър председателя на Сърбия. Вероятно политически си е подготвил защитата и едва ли ще бяга без паспорт или с фалшив паспорт към ЮАР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Най-смешното и тъжното в случая ще бъде ако Сърбия откаже да го екстрадира, поради опасност Василев да бъде не бъде осъден в справедлив процес в България! Има доста констатации на международни институции, че България има сериозно проблеми със съдебната власт, които могат да бъдат използвани като аргумент за отказа. Да не говорим за намесата на прокуратурата при казуса с КТБ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още