IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Има голяма вероятност от газова криза тази зима

Следим с притеснение ситуацията и се подготвяме, обяви вицепремиерът

14:06 | 17.09.14 г. 3
Захариева: Има голяма вероятност от газова криза тази зима

Вероятността за нова газова криза тази зима е голяма и правителството се подготвя, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева след редовното заседание на МС.

Тя призна, че кабинетът следи с притеснение ситуацията, както и напрежението между Русия и Украйна. Към момента няма информация за намаляване на доставките, каза Захариева, като уточни, че проблем би възникнал, ако това стане в студените месеци, когато потреблението на газ е високо.

Вицепремиерът съобщи, че енергийният министър Васил Щонов е събрал вчера кризисния щаб, който следи ситуацията.

"Подготвяме се, дали ще има или няма да има криза с газа не мога да гадая, всички прогнози са, че ако продължава така ситуацията, е голяма вероятността това да се случи през зимата, затова трябва да сме готови“, обясни тя.

Захариева напомни, че над 85% от газовите доставки идват от Русия, затова според нея сред най-важните проекти са интерконекторите със съседните държави. Към момента газовото хранилище в Чирен не е 100% пълно и се търсят варианти за донагнетяването на природен газ.

Захариева съобщи, че кабинетът е в постоянен диалог с ЕК и с Русия по отношение на проекта за газопровод "Южен поток“. Правителството счита, че „скоро ще има решение на този случай“, каза вицепремиерът като визира спирането на дейностите по проекта след настояването на Брюксел. Според нея обаче проектът е поредното доказателство за подписан договор за разходи, по който не се знае какви ще са приходите.

Нямаме подписано споразумение към настоящия момент за транзитните такси, посочи Захариева. По думите й така не се знае какво точно ще печели държавата от този проект.

Захариева увери за пореден път, че служебният кабинет не е част от предизборната кампания и призова правителството да не бъде използвано като част от нея. Вицепремиерът отрече назначенията на служебния кабинет да са политически.

Като пример за наложителна смяна тя даде управата на ВиК – Пловдив. Захариева съобщи, че дружеството отчита загуба за полугодието от 1,2 млн. лв. и има задължения от 7 млн. лв., включително за ток и гориво.

За сметка на това за година са назначени 103-ма души, като 22-ма от тях са сключили договори в периода 1-9 септември. Заповедта за смяна на управителя е от 2 септември, а на следващия ден той подписва анекс към трудовия договор на заместника си, че при предсрочно прекратяване на договора му ще получи 17 брутни заплати.

Захариева каза още, че и управителят, и подуправителят, и контрольорът на ВиК - Пловдив са кандидати за депутати, "в листата на политическата партия, която направи пресконференцията", обясни тя, визирайки БСП.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
не знам младежите в съседната секция, про-западно настроените и исписахме около 70 коментара да ме убеждават как руснаците щели да пукнат без долари. И за златото, че не било пари и също и Китай и Русия търгували в долари. Сега като измръзнат всички в Европата и руснаците колкото и да са окъсани и огладнели като кажат ..."Искаме газта в рубли или злато ..." тогава ще видим дали златото не е пари и рублата дали няма да се вдигне .... само да дойде зимата, ама е една люта за да запомят и немците как са висяли като паяци там при Сталинград ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Няма никаква такава вероятност! Да не се притеснява жената, а да чете в чата на *** - тук експертите ще я светнат как можем екстра да си караме и без руски газ! Ако не - да пита президентчето Жужко - той ще я ориентира относно ориентацията на България при така orientiralata се ситуация. Ако требва, ще измръзнем една зима! Важното е на американците да им е гот - нали сме френдове - приятел в нужда се познава! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
"Захариева увери за пореден път, че служебният кабинет не е част от предизборната кампания и призова правителството да не бъде използвано като част от нея. Вицепремиерът отрече назначенията на служебния кабинет да са политически."А сега мили деца, Лека Нооощ!:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още