IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед потвърди, че ще изчака с вдигането на лихвите

Централната банка намали месечните си покупки на облигации с 10 млрд. долара, поддържайки курса си към прекратяване на програмата през октомври

21:29 | 17.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед потвърди, че ще изчака с вдигането на лихвите

Федералният резерв на САЩ (Фед) очаквано не изневери на зададения курс на паричната си политика, успокоявайки страховете на пазарите, че може да започне повишаване на лихвите по-рано от очакваното, пише CNBC.

В изявление, последващо двудневната среща на централната банка, тя остави основните си лихвени равнища на сегашните им нива, въпреки че някои наблюдатели очакваха Фед да даде знак за затягане.

Федералният комитет за операции на открития пазар потвърди думите си, че лихвените равнища ще бъдат повишени след изтичането на „значителен период от време“, след като бъде прекратена програмата за месечните покупки на облигации.

Това бяха и ключовите думи, за които следяха наблюдателите, като изключването им от изявлението би означавало по-скорошно вдигане на лихвите според анализаторите, докато потвърждаването им означава, че централната банка ще поддържа курса си на ниски лихви в близкото бъдеще.

„На база на оценката си на икономически условия, Комитетът реши, че това определение е подходящо“, каза председателят на Фед Джанет Йелън на пресконференцията след изявлението. Тя отново потвърди, че бъдещите решения относно лихвите ще зависят от икономическите данни и няма да бъдат обвързани с точна дата.

Този коментар на Йелън е от особено значение, тъй като тя смути пазара през март, когато каза, че „значителен период от време“ би могло да означава вдигане на лихвите шест месеца след прекратяването на количествените улеснения.

„Знам, че „значителен период от време“ звучи обвързано със специфична дата, но продължителността на този период e много относителна и е свързана с оценката на Комитета за състоянието на икономиката“, каза Йелън.

"При положение, че икономиката се окаже по-силна отколкото Фед предполага и заетостта и инфлацията достигнат целевите нива по-бързо от очакваното, то е вероятно основната лихва да бъде повишена по-рано и по-рязко от предвижданото", отбеляза тя.

В изявлението си Фед посочва, че икономиката се разширява с умерена скорост, а инфлацията е под целевата. „Условията на трудовия пазар отчитат известно подобрение, докато нивото на ненатоварените трудови ресурси остава значително високо“, заяви Комитетът, цитиран от Bloomberg.

Централните банкери намалиха размера на месечните покупки на облигации за седми пореден месец с 10 млрд. долара до 15 млрд. долара, поддържайки курса към прекратяване на програмата през октомври.

Американските акции реагират положително на изявлението като цените им поемат нагоре.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 6
Vladi666
преди 9 години
кога ли ще чуем пууук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още