IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК не предвижда засега наказателна процедура срещу България заради КТБ

Предприета е т.нар. пилотна процедура, в която се обменя информация

11:17 | 18.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК не предвижда засега наказателна процедура срещу България заради КТБ

Европейската комисия не предвижда засега да предприеме наказателна процедура срещу България заради Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщиха за БТА източници от ЕС, пожелали анонимност.

Те уточниха, че с българската страна по този въпрос се поддържа постоянен контакт и е предприета т. нар. пилотна процедура, в която се обменя информация.

В края на август в нашата страна са били представители на ЕК, които да се запознаят със случая на място. На 18 август до София са били изпратени въпроси, а отговорите са получени в Брюксел на 27 август, допълниха източниците.

По техните думи очакванията са обсъжданите въпроси да намерят решение, без да е необходимо срещу нашата страна непременно да бъде откривана наказателна процедура.

На 1 август ЕК изпрати писмо до министъра на финансите и до управителя на БНБ, в което изрази тревога от продължителните срокове, в които вложителите в КТБ нямат достъп до своите средства.

Вчера финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността ЕК да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в КТБ.

„Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложители до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъотвествие“, съобщи министърът.

В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Развитието на казуса с КТБ можете да проследите тук

Още новини четете в Dnes.bg
 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Не думай! :DНдейти с такава информация, разваляте рахата та Баце и на кучето му Близнашки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още