IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко е опасен генномодифицираният фураж?

Мащабно изследване сочи, че няма опасност за здравето на животните или хората

16:35 | 21.09.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Доколко е опасен генномодифицираният фураж?

Въпреки че над 2 хил. изследвания показват, че биотехнологиите не представляват особена заплаха за човешкото здраве, а генномодифицираните храни са толкова безопасни, колкото и натуралните органични храни, много хора все още изпитват съмнения, пише Forbes.

В почти всеки уебсайт против генното инженерство се намират тревожни заглавия относно опасностите от генномодифицираните храни. На личния си уебсайт – Institute for Responsible Technology, скептикът Джефри Смит изброява над една дузина случаи, в които животни, хранени с ГМО продукти, претърпяват необичайни състояния, включително ракови заболявания и преждевременна смърт. Групата за алтернативна медицина The American Academy of Environmental Medicine пък твърди, че няколко изследвания върху животни установяват сериозни рискове за здравето, свързани с ГМО храните, включително безплодие, имунни проблеми, ускорено застаряване, нарушена регулация на нивата на инсулин, както и промени в основни органи и храносмилателната система.

Има ли обаче основания за подобни твърдения? В световен мащаб между 70% и 90% от менюто на отглежданите за производство на храни животни е съставено от генномодифицирани култури, най-вече царевица и соя. Само в САЩ годишно се използват над 9 млрд животни за производство на храни, като над 95% от тези животни приемат храна, съдържаща генномодифицирани съставки. Данните са подобни за големите производители на ГМО продукти с голям земеделски сектор като Бразилия и Аржентина например.

Откакто ГМО посевите бяха въведени преди 18 години, броят на хранителните продукти, изконсумирани от животните, достига трилиони бройки. При такова огромно количество се очаква земеделците да забележат, ако генномодифицираните продукти причиняват необичайни проблеми на добитъка. Мъртвите и болни животни буквално биха затрупали фермите по света. Сведения за подобни масови явления обаче липсват.

В най-подробното изследване на генномодифицираните продукти и храните генетикът Алисън ван Еененам и асистентът Ейми Янг от департамента по наука за животните на Калифорнийския университет изследват продуктивността на животновъдството в рамките на 29 години, както и данни за здравето преди и след въвеждането на генномодифицирания фураж.

Данните обхващат над 100 млрд. животни в периода преди 1996 г., когато фуражът е 100% чист от ГМО елементи, както и годините след въвеждането на генните модификации, когато присъствието на ГМО елементи в състава на фуража скача с 90% и повече.

Резултатите показват, че генно модифицираният фураж е безопасен и е еднакво хранителен с немодифицирания фураж. Няма данни за необичайни закономерности в здравето на животните от 1996 г. насам, когато започва засаждането на генно модифицаните посеви.

Резултатите се припокриват с дългосрочни лабораторни проучвания върху храненето с ГМО продукти. Базата данни GENERA, която може да бъде намерена в сайта на организацията Biology Fortified, изброява над три дузини дългогодишни изследвания. Скорошна проверка на 24 от тези изследвания, проведена от Snell et., показва, че „резултатите не сочат за рискове за здравето и като цяло няма значителни статистически разлики в наблюдаваните параметри. Авторите на проверката също така не намират доказателство за какъвто и да е ефект върху здравето на хората, които ядат тези животни.   

„Вече има голям набор от данни, както експериментални, така и наблюдателни, които показват, че генно модифицираният фураж е безопасен и еднакво хранителен с немодифицирания такъв. Няма данни за риск за здравето на животните или хората, ядящи тези животни“, казва д-р Стивън Новела. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Маvi ++ за последните 2 поста.Точно така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
И ако в момента цените не са кой-знае какви - ясно защо - когато (и ако) повечето опониращи в момента държави стъпят на чержето, то тогава... ех, живот, здравей, здравей... за Монсанто и сие... хехе!И току виж, един ден се окаже, че никой не може да си купи жито или царевица за посев с друга валута, освен с USD.... хахаха!За нас е безсмислено да се драчин "за и против", защото ЕС върви към сливане с УСА и там никой няма да ни пита искаме или не! Точно с подобни на тези процеси е свързана и провокираната в Украйна криза, която ще закара с шутове ЕС на колене пред вратата на Америка... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Най-сериозният довод за пред тъпоглавците в полза на ГМО е устойчивостта на новите култури срещу вредители. Същата се изразява в това, че съответната буболечка или спора не разпознава новата култура като своя среда или храна. Вече добиха публичност обаче някои изследвания, че ефектът е доста ограничен във времето и след 3-4 сезона, а често и по-рано гадинките се адаптират към промените и пак нападат, сиреч, вредителите също се "модифицират", или казано иначе - мутират. Така едно, че не е ясно това до къде ще доведе, но и залага сериозно съмнение в икономическата целесъобразност на ГМО. Единствената полза е за монополиста - производител на ГМО семената за посев, тъй като самовъзпроизводството на семена за посев е "скопено" по генетичен път и за всяка реколта трябва да купуваш семена за посев от притежателя на правата. Найс, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
eldred
преди 9 години
Хайде всеки който вярва на френското проучване да си сипе раунд ъп във водата понеже според резултатите от същото проучване така ще живееш по-дълго. Голям смях https://***.youtube.com/watch?v=OWQON4FzQo4&list=UUS_H_4AmsqC705DObesZIIg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 2
ihrivanov
преди 9 години
дани666 ........ГМО и естествената селекция са като обикновения и електрическия стол. Имаме деца трябва ли да се тупчат с ГМО ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
eng.Garin
преди 9 години
..........групи. И още нещо особено важно - изследването е продължило две години, а не три месеца, колкото траят тестовете за одобрение на определен продукт.Жоел Спиру, президент на Комитета за независими изследвания и информация за генното инженерство: Това е първото изследване в света, което отива по-далеч от индустриалните изпитания на вид храна и вид пестицид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 3
eng.Garin
преди 9 години
Тревожно изследване за ГМОФренско изследване отново връща на дневен ред темата за генномодифицираните храни. Резултатите са шокиращи - тумори и висока смъртност при плъхове, хранени с произведена в Съединените щати ГМО царевица.Огромен тумор за по-малко от година. Резултатите изненадали и самите учени от университета в Каан, автори на изследването.Жил-Ерик Сералини, молекулярен биолог: Бяхме удивени, защото имаше и тумори с размер над една четвърт от телесното тегло - това е нещо огромно.Използвани са четири групи плъхове - контролна с храна класическа царевица и други три. В първата на животните е давана генномодифицирана царевица, във втората - немодифицирана царевица, третирана с Раунд ъп, а в третата - ГМО царевица и вода със следи от пестицида.И в трите групи без изключение се появяват тумори и тежки увреждания на черния дроб и бъбреците. 50 процента от женските и 70 на сто от мъжките екземпляри умират преждевременно, в сравнение с 30 на сто и 20 на сто в контролните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
Всъщност, наистина има ГМО храни които ядем от десетилетия, тук в България сме сред пионерите и все пак това е среда, в която трябва да сме супер предпазливи. Да, има култури, които с годините са доказали своята безопасност, освен това храненето на животните с ГМО(най-вече соята) е с една степен по-малко вероятно да ни навреди, спрямо това пряко ние да приемаме ГМО, самите животни за производство на месо са с къс живот, както и се избягва риска от наследствени генни заболявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 19
MZ/X
преди 9 години
Сори, но сравнението на ГМО с ДДТ или с оловния бензин е доста голямо невежество! Тези, които ядат ГМО с доста по голяма вероятно ядат значително по малко вредни пестициди и се хранят много по здравословно! ГМО е най-природосъобразния и естествен начин за борба с вредителите!Това с увеличения диабет и алергии при децата също са глупости! Единствената разлика спрямо миналото са по добрите диагностични методи за някои болести!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 21
Danny666
преди 9 години
За всички промити *** дето са ПРОТИВ ГМО да попитам:Знаете ли какъв цвят е бил МОРКОВА ?Ами преди 200 години морковите са били бледо жълти ( като бело цвекло ) и Холандците ги ГМ и ги правят оранжеви цвета на краля ха ха ха Повечето *** дори незнаят какво точно е ГМО ха ха ха Аааа и малка подробност. Бихте ли плащали 6 - 7 лева за ХЛЯБ и 30 лева за кило месо ?Аман от неуки ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още