IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Елисън напуска поста на изпълнителен директор на Oracle

70-годишният съосновател на компанията остава в ръководството й като изпълнителен председател на борда и главен технологичен директор

00:05 | 19.09.14 г. 3
Лари Елисън напуска поста на изпълнителен директор на Oracle

Съоснователят и дългогодишен изпълнителен директор на Oracle – Лари Елисън, напуска поста си, съобщиха от компанията. Решението ще влезе в сила незабавно.

Елисън, сочен като един от най-богатите хора в света, ще бъде заместен от Марк Хърд, бивш директор на HP, и Сафра Катц, уточняват от компанията. И двамата са обявени като изпълнителни директори, а няма да управляват в сътрудничество компанията, което е рядко срещан ход, коментира CNBC.

Катц ще се занимава с производствените, правните и финансовите аспекти от дейността на Oracle, а Хърд – с продажбите, услугите и бизнес звената.

Елисън не напуска компанията, а ще бъде изпълнителен председател на Борда на директорите и главен технологичен директор на Oracle. Досегашният председател на Борда Джеф Хенли ще бъде негов заместник. 

„Лари показа ясно, че иска да продължи да работи на пълен работен ден и да фокусира своята енергия за развитие на продуктите, технологиите и стратегиите”, се казва в съобщение на Oracle. "Сафра и Марк нееднократно демонстрираха своята способност да ръководят, управляват и доведат до ръст компанията", допълват още от компанията.

През последните години Лари Елисън, който навърши 70 години преди месец, се отдръпна от публичния живот.Той е начело на компанията от нейното основаване през 1977 година.

През септември 2013 година акционерите в компанията изразиха своето неодобрение, че Oracle е платила 77 млн. долара на Елисън под формата на компенсации и обезщетения в предходната фискална година.

За 2013 година компенсациите, които е получило триото Катц, Хърд и Елисън, са били в размер на 166 млн. долара, допълва още CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
По какво се отличават Лари Елисън от Господ ? По това, че Господ не се мисли за Лари Елисън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
:) Железния човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Един технологичен визионер и гений завършва кариерата си. Велик Лари, най-големия Иначе голямо *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още