IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът с неизплатените заплати на миньорите от „Черно море-Бургас“ е в застой*

Ръководството на мината е отговорно за неизплатените заплати, заявяват от Министерството на икономиката

12:50 | 19.09.14 г. 1
Казусът с неизплатените заплати на миньорите от „Черно море-Бургас“ е в застой*

Казусът с неизплатените заплати на миньорите от мина „Черно море-Бургас“ остава в задънена улица. И днес продължава ефективният протест на миньорите под земята, а от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) потвърждават, че отговорността за финансовото управление на „Топлофикация-Сливен“ и мина „Черно море-Бургас“, както и за изплащането на заплати, се носи изцяло от ръководството на тези компании.

НЕК е изплатила на "Топлофикация-Сливен" ЕАД 2,5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина "Черно море-Бургас", пише в съобщение на МИЕ. (НЕК се разплаща с „Топлофикация – Сливен", а дружеството - с Мини „Черно море“ - бел. ред.)

Междувременно продължава ефективният протест на 61 миньори в мина "Черно море", които стачкуват на 300 метра под земята. Работниците заявиха, че протестът им ще продължи, докато не получат в пълен размер парите, които предприятието им дължи от юли насам, съобщи БНР.

Въпреки обещанията, че Националната електрическа компания ще изплати сумата от 270 хиляди лева, за да могат работниците да получат заплатите си, до момента пари по сметката на бургаската мина "Черно море" не са постъпвали.

Действията на миньорите вече са спонтанни, а напрежението в рудника е много голямо, казват от миньорски синдикат, цитиран от националното радио. По-късно миньори заедно със семействата си се подготвят за повторна блокада на пътя Бургас - Слънчев бряг.

От икономическото министерство обаче уточняват, че Националната електрическа компания не може да предоставя средства директно за заплати на служители на трета фирма и НЕК ще продължи да третира всички свои контрагенти равнопоставено, като се разплаща пропорционално на база постъпили средства.

На 12 септември на „Топлофикация-Сливен“ са преведени 1,12 млн. лв., от които 705 хил. лв. са налични средства (останалата сума се превежда директно на един от кредиторите на фирмата). Тези средства са 2,5 пъти повече от исканията на миньорите, отправени към НЕК, се казва в съобщението на МИЕ.

От мина „Черно море-Бургас“ настояват незабавно да бъдат изплатени част от дължимите от НЕК суми към „Топлофикация-Сливен“ ЕАД, или поне 270 хил. лв. за неизплатени заплати.

В резултат на дисбаланса в енергетиката НЕК плаща на контрагентите си едва 53% от текущите задължения, като спазва принципите на равнопоставеност и пропорционалност. За първите седем месеца на годината на „Топлофикация-Сливен“ ЕАД са изплащани 71% от текущите задължения, което е над средната стойност, допълват от министерството.

По повод на протеста на миньорите в мина „Черно море“ още вчера министърът на икономиката Васил Щонов заяви, че НЕК и МИЕ не могат да повлияят за изплащането на заплатите на миньорите.

За спешна среща с министъра на икономиката Васил Щонов и с представители на НЕК настояват ръководствата на КНСБ и Федерацията на независимите синдикати на миньорите (ФНСМ), която да се състои днес, съобщават от синдиката.

Синдикатите ще настояват да бъде спазена договорката НЕК да преведе на „Топлофикация – Сливен” ЕАД средства в размер на 270 хил. лв., които топлофикационното дружество от своя страна да преведе на „Мина Черно море – Бургас” ЕАД.

Ако не се реши въпросът с изплащането на трудовите възнаграждения, миньорите от „Мини Марица – изток” ЕАД, „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, „Мини Открит въгледобив” ЕАД – Перник, „Мина Бели брег” АД и „Мина Станянци” АД ще предприемат солидарни действия в защита правата на миньорите.

Работещите от „Въгледобив Бобов дол” ЕООД вече съобщиха, че ще предприемат едночасов предупредителен протест в мината днес.

По-късно в прессъобщение до медиите от „Топлофикация – Сливен" заявиха, че през септември 2014 година Националната електрическа компания не е изплащала нито стотинка към сметките на дружеството.

По думите им от НЕК са преведени на „Мини Марица-изток" 705 000 лв. за сметка на топлофикационното дружество.

„В изявлението си НЕК цитира, че разплащанията за „Топлофикация - Сливен" ЕАД за 2014 год., са в размер на 71% от общите ни вземания, но не споменава, че част от тези плащания са от фактури за 2013 година”, отбелязват от дружеството.

Те отбелязват, че към момента вземанията на „Топлофикация-Сливен" от НЕК са около 3 млн. и 600 х.лв., с начислените лихви за забавени плащания.

* Допълнена с позицията на „Топлофикация – Сливен"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
sony
преди 9 години
И как от НЕК, този министър на енергетиката и министър председателят Близнашки си представят :1. Като НЕК заплащат на една фирма 50-70 % от приходите към съответната фирма,2. Тази фирма да може да функционира - слад като нормална норма на печалба е 10 % от приходите?Явно е тогава с каква висока печалба трябва да работят фотоволтаиците на прокопиев, чиновниците от енергетиката и на ерп-тата, американските централи и т.н., за да могат да си позволят с 50 % от постъпилите приходи да работят и разплащат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още