IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по кредитите и депозитите на фокус през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 7-годишни ДЦК на стойност 35 млн. евро

08:25 | 22.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лихвите по кредитите и депозитите на фокус през седмицата

Миналата седмица Българска народна банка (БНБ) удължи срока на специалния надзор над Корпоративна търговска банка и търговска банка Виктория с още два месеца. Това ще рече, че до 20-ти ноември трябва да има решение за бъдещето на двете кредитни институции.

Същевременно мажоритарният акционер Цветан Василев се предаде на властите в Сърбия. Той остава там преди да стане ясно дали и кога ще бъде екстрадиран у нас. Не се изключва възможността Василев да поиска политическо убежище в западната ни съседка.

Освен това у нас предизборната кампания тече с пълна пара. Ново проучване показа, че шест партии имат шанс за парламента, но и че единственото сигурно нещо след вота е, че няма да има еднопартийно мнозинство. На 5-ти октомври пък ще се гласува в 427 избирателни секции в 59 държави.

Докато тече кампанията, вече се коментира не дали, а с колко, да бъде покачена цената на електроенергията. Предложенията са за скок с до 10%. Пред Investor.bg експерти коментираха, че поскъпването на тока няма да реши проблемите на енергетиката.

Основните новини от родния корпоративен и макроикономически календар отново ще дойдат от банковия сектор, но касаят по-скоро търговското банкиране. Ето кои са по-важните събития, които ще следим, успоредно със случващото се на политическата сцена:

На 22-ри септември, понеделник, се навършват 106 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Денят е почивен.

Първият работен ден за новата седмица е 23-ти септември, вторник. БНБ ще публикува паричната статистика за август. От нея ще разберем какъв е размерът на спестяванията в икономиката и сумата на отпуснатите банкови кредити. През юли 369 млн. лв се върнаха в банковата система след отлива за над 1 млрд. лв през юни.

Общата сума на депозитите в икономиката възлиза на 57,352 млрд. лв, което е с 0,65% повече спрямо юни и с 6,9% в сравнение с юли миналата година. Отделно само спестяванията на населението нарастват с 0,32% на месечна и с 8,3% на годишна база до 38,708 млрд. лв. Кредитната активност сред домакинствата остава ниска на фона на растящото търсене сред фирмите.

Централната банка ще оповести данни за брутния външен дълг за юли и ще проведе аукцион за продажбата на 7-годишни държавни ценни книжа с номинална стойност 35 млн. евро.

За този ден са насрочени общите събрания на акционерите на Кредисимо АД и на облигационерите на ХипоКредит АД.

23-ти септември е и началната дата за търговия с права на Спиди АД. Куриерската компания планира да набере близо 20,5 млн. лв. чрез увеличение на капитала с 20%. Дружеството ще използва приходите за придобиването на румънската Дайнамик Парсъл Дистрибюшън и на Геопост България.

В сряда (24-ти септември) ще се съберат акционерите на Топливо АД.

В четвъртък (25-ти септември) БНБ ще публикува лихвената статистика за август. От данните ще разберем накъде вървят лихвите по кредитите след въведените промени в Закона за потребителския кредит и какви са промените при лихвите по депозитите. Данните за юли показаха, че ставките по спестяванията продължават да се понижават, докато лихвите по новите кредити все още не отчитат влиянието на законовите промени, които би следвало да са в полза на потребителите.

Националният статистически институт (НСИ) ще публикува предварителни данни, касаещи индексите на цените на износа и вноса за второто тримесечие, и окончателни данни за показателите за цялата 2013 г.

В петък (26-ти септември) общи събрания имат акционерите на Енергони АД и Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ, както и облигационерите на Балканкар-Заря АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 11
avramcho
преди 9 години
Решението вече е взето , днес ще съобщят фактите ;).........Лихвите по кредитите и по депозитите вървят Надолу , дефлацията е Минало свършенодойде време за Инфлация !..........лошото е ,че депозитарите в КТБ няма да участват в "упражнението"дано са Само те , че Парамов прави едни прогнози..а Той има информация,очевидно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още