IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия готви жалба до СТО заради западните санкции

Санкциите са стимул за диверсифициране на руската икономика, според президентът на Руската федерация Владимир Путин

22:35 | 19.09.14 г. 13
Русия готви жалба до СТО заради западните санкции

Русия подготвя жалба до Световната търговска организация (СТО) срещу западните санкции, съобщи министър-председателят Дмитрий Медведев в интервю за ИТАР-ТАСС.

По думите му решението на организацията ще покаже доколко тя е ангажирана със Запада.

“Ние възнамеряваме да обжалваме (санкциите – бел. ред.) и сега подготвяме документите, за да оспорим действията на много от нашите партньори, включително и тези действия, които оказват натиск върху нашата икономика, които са насочени към задушаване на много от нашите фирми, или така наречените секторни ограничения”, посочва Медведев в интервюто.

Според него "в тази връзка е необходимо да се проведе пълен разбор”, за да се поготвят ответните санкции.

Медведев подчертава също така, че “СТО не е панацея, но не е и зло”. “СТО - това е просто набор от правила, които ако се спазват, това е добре, защото световната търговия, глобалните финанси трябва да се подчиняват на някои общи правила”, посочва той.

“Що се отнася до това как тези правила работят, възниква въпросът защо цяла поредица от решения, взети по отношение на нашата страна, може да се разглеждат като политизирани решения”, допълва руският премиер.

Вчера и руският президент Владимир Путин коментира, че западните държави са нарушили принципите на СТО с налагането на санкциите срещу руската икономика. Той също каза, че Москва готви жалба към СТО, тъй като е нарушен “принципът на равенство на условията за достъп на всички страни до пазарите на стоки и услуги и се игнорира принципът на лоялна и свободна конкуренция”.

Той подчертава, че присъединяването на Русия към СТО е потвърдило, че Москва изгражда отворена икономика и е готова за най-тясно сътрудничество с чуждестранни партньори, но и е “вдигнала драстично летвата” за националната конкурентоспособност.

"Бог ще ги съди, това е тяхното решение. Ние основно мислим за собствените си интереси и развитие”, допълва Путин.

Днес той продължава темата, като казва, че санкциите са стимул за диверсифициране на руската икономика.      

      

Същевременно обаче финансовият министър на страната Антон Силуанов предупреждава в интервю за информационната агенция, че Москва може да изчерпи суверенните си фондове за година и половина, ако цената на петрола се понижи.

“Не можем да раздуваме разходите в условие на спадаща икономика. И това при съвсем благоприятни външни условия и цената на петрола около 95 – 100 долара за барел. Ами ако цената падне до около 80 долара? Тогава как да се финансират разходите? Има риск да използваме средствата от резерва и при неблагоприятната външна икономическа ситуация можем да ги изхарчим за година – две. И после какво?”, коментира Силуанов.

“Темпът на растеж се забавя, икономиката все още не е в най-добро състояние”, признава още той и допълва, че увеличаването на публичните разходи създава рискове пред икономиката.

Силуанов допълва, че правителството е решило да спазва фискалните правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Да, леда става вече тънък. Мисля си, че за Русия има възможни сценарии на ориентация към икономическо преструктуриране и възстановяване, като същевременно се заобикаля тежък военен конфликт (в който е намесена пряко страната), но подобни сценарии, до един изключват присъствието на фигури, като Силуанов на такива постове ... и това за мен е сигурен лакмус, дали се предприемат ефективни действия в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Те руснаците точно затова пискат и предупреждават, че може да се стигне до опасна ситуация, от която да няма връщане! Тъпите русофоби си представят изгладнели руснаци, които щурмуват Кремъл, за да обесят Путин на Спаската кула. По умните си представят именно това - отказ на руснаците да плащат дългове към западни кредитори, конфискация на руски активи в чужбина като обезпечителна контра-мярка, употреба на сила от страна на Русия, за да си защити собствеността или арестуване на собственост на западни държави в международни води или на чужди територии и така - степ бай степ, току нечий показалец полегнал на копчето с кратък и иначе кротък надпис "пуск"... Хехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Факт е, че за налагане на санкции, като ограничаване на достъпа до рефинансиране (такова, каквото беше въведено в рамките на поредния кръг санкции срещу Русия), се изисква решение на съвета за сигурност на ООН, а такова няма.Изниква интересен казус: Кой ще връща средствата на кредитори, които чакат пари от руснаците, при един евентуален дефолт, който е предизвикан от наложените (неправомерно) рестрикции за рефинансиране в/у ключови руски финансови институции? А, ако държавата се почуства извънредно притисната, дали няма да има правно основание да се откаже от задълженията си по външния дълг, след като на финансовата й система е бил нанесен тежък удар , в разрез с нормите на международното право?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Гледам и на ЕС супер му се отразяват...:"Париж. Протестиращи селскостопански производители опожариха сградите на няколко институции във френския град Морле, в Западна Франция, предаде ИТАР-ТАСС. Фермерите протестират срещу високите данъци, сложните бюрократични процедури и ниските покупателни цени. В града пристигнаха повече от 100 производители на селскостопанска продукция с трактори с ремаркета. Те изсипаха по улиците на града десетки тона плодове и зеленчуци. Демонстрантите са опожарили построената само преди две години сграда на институция, оказваща помощ на селскостопанските производители. Час по-късно те са опожарили сградата на местната данъчна служба. Жандармерия по време на безредиците в града не се появи. По-късно протестиращите са изсипали тонове продукция на път, свързващ града с Брест, като автомобилното движение и досега остава спряно. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Руският финансов министър е агент на ЦРУ, Мосад и световният заговор срещу руснаците! Предлагам да се събере групичка от русофили, които да му докажат, че Русия е най-великата държава в света и никакви санкции няма да и навредят! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 9 години
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B8_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
hex
преди 9 години
И къде ги тия американски бази в България - в нечия болна фантазия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
По долу поста е отнесен към будните и цивилизовани български ......американци. Моралистите които съдят и посочват като зло Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
".......но си запазва правото да поиска неприлагане на тази клауза в случаи от особено значение за правителството.XXXII. Трудови взаимоотношения:българските работници в базите нямат право на стачка и договорите им могат да бъдат прекратявани съгласно военните правила на САЩ.Текстът на споразумението на български може да бъде видян в сайта на в-к Сега.Дори нацистите са си плащали при разполагането на германски военни сили в държавата ни. В случая САЩ не само не плаща нищо, тоест ние сме им предоставили територията си абсолютно безвъзмездно и то не, за да орат ниви, а за да разположат военни бази, но и договаря с българската държава скандални правила за престоя им у нас от рода да се откажем от юридическото си право да търсим отговорност над американски военен в случай, че той извърши престъпление у нас. Тоест тези военни могат да си правят каквото си искат, защото са американски военни са тук с имунитет, който ги поставя над закона."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
IV. Използване на съоръженията и терените:Този член отбелязяа, че военни действия ще се предприемат с консултации и разбиране за гледната точка на двете страни Този член не задължава САЩ за предварителни консултации и не дава на българите право на вето върху действията на САЩ - анализира Байърли.V. Разполагане на съоръжения за отбрана, снабдяване и техника:Българите са искали изрично да се спомене неразполагането на ядрени оръжия в текста на споразумението, но са се съгласили на размяна на писма за уреждане на въпроса в духа на споразумението НАТО-Русия.IX. Придвижването на самолети, кораби и сухопътни превозни средства:Самолетите и корабите на САЩ не са задължени да плащат за ползване на правителствените и военните летища и пристанища.X. Наказателната юрисдикция:България се съгласява да отстъпи от основното си право да упражнява юрисдикция върху членове на US силите, извършили престъпления, които не произлизат от официалните им задължения, но си запазва правото да поис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още