IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнемането на лиценза на КТБ - по-скъпото решение на проблема, според експерти

Досега БНБ е трябвало да разработи няколко стратегии, коментира бившият подуправител на БНБ Емилия Миланова

09:45 | 20.09.14 г. 9
Отнемането на лиценза на КТБ - по-скъпото решение на проблема, според експерти

Отнемането на лиценза на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) би било по-скъпото решение на проблема с финансовата институция. Това коментира бившият подуправител на Българската народна банка (БНБ) проф. Емилия Миланова в предаването “Събуди се” по Нова телевизия.

Миланова подчерта, че при обявяването на банката в несъстоятелност фондът за гарантирането на депозитите ще бъде изпразнен, тъй като той разполага с 2,1 млрд. лева, а гарантираните депозити в КТБ са за около 3,7 млрд. лева. Останалите пари трябва под някаква форма да бъдат дадени от държавата, а отделно парите на всички институционални вложители не са гарантирани, което ще им коства сериозни загуби. Така косвеният ефект от затварянето на банката може да достигне и 10 млрд. лева, но е трудно да бъде изчислен, посочи тя.

Финансистът Стоян Александров подчерта, че вероятно голяма част от негарантираните депозити са на фирми и поиска БНБ и квесторите да изнесат данни за структурата на тези вложения – каква част от тях са на граждани и каква – на предприятия.

Миланова допълни, че институционалната подкрепа за оздравяването на финансовата институция би струвала по-малко от 3,7 млрд. лева, като ще представлява държавна помощ, която в последствие ще бъде възстановена.

Експертът упрекна Централната банка, че “изначално тази фигура на специалния надзор е сбъркана”, както и че “Управителният съвет на БНБ не са си прочели закона и не знаят философията на закона”.

“Специалният надзор е една оздравителна процедура и даже оздравителна процедура трябва да се провежда за кратко време. Има процедура, по която се оценяват активите на банката, и тъй като тя продължава толкова дълго време, което е недопустимо, капиталът на банката ерозира и вероятно ако се удължи надзорът с още един-два месеца, може да се достигне до пълна ерозия на капитала”, предупреди тя.

Миланова подчерта, че досега БНБ е трябвало да разработи няколко стратегии, да се водят много интензивни преговори с досегашните акционери, с бъдещите акционери, да се види какви са възможностите за капиталова и ликвидна подкрепа, да се разработят варианти с участие на фонда за гарантиране на депозитите, да се получи институционална подкрепа, “за да могат вложителите да повярват, че зад тази банка стои Централната банка, стои правителството, и да не тръгнат да си теглят депозитите”.

Тезата й беше подкрепена от бившия шеф на Сметната палата Валери Димитров, който участва и в специалния Експертен съвет към работодателските и синдикалните организации, който също се занимава с казуса КТБ. Той отново повтори позицията си, че “най-добрият спасител на една банка е друга банка и това го е показала добрата практика по цял свят”, но допусна, че “това в България няма да се случи”.

Димитров посочи, че БНБ има алтернатива – или незабавно да предприеме действия за оздравяване на банката, а ако не ги предприеме, да обясни защо, или да отнеме лиценза на банката.

“Нещата са прости – ако няма отрицателна капиталова адекватност, а има недостиг на капитал, трябва да се приложат оздравителни мерки, категорично. В банката може да се да влязат нови акционери, друга банка да се намеси, други инвеститори, фондът за гарантиране на депозитите. Ако капиталовата адекватност е отрицателна, трябва да се отнеме лиценза и да тръгне производство по несъстоятелност. След отнемането на лиценза банката може незабавно да бъде купена от друга банка. Това са опции и възможности изцяло в правомощията на Управителния съвет и той трябва да реши и да аргументира своето решение”, коментира Димитров, като предупреди, че “заразата може да тръгне навсякъде”, ако институциите не се обединят и предотвратят опасността за системата.

Стоян Александров отново посочи, че вижда страх да се заеме конкретна позиция, но признава, че е “свършена доста работа”. “Има неистов страх да се заеме определена позиция. Веднъж, че може да сбъркат – каквото и решение да предложат, все ще има недоволни, това безспорно е истина”, коментира той, като допълни, че “това е деликатен проблем.

Всичко около КТБ можете да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
В повечето случаи сме на близки позиции, или поне уважавам начина, по който мислиш и дискутираш, но сега не мога да приема тезата ти! Без държава, племе, група или някяква форма на колективна социална форма на организация човекът като същество и организъм е обречен на бърза гибел! Няма филм без държава! Дискусията може да стигне евентуално до ниво "каква държава?"..... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Освен всичко друго държавата е успяла да убеди двама души, че е абсолютно необходима и те са ми сложили минуси. Ако приемем, че държавата е необходима, това значи да приемем, че Октомврийската революция, първата и втората световна са били нещо напълно нормално, справедливо и необходимо. Защо наричаме Хитлер, Сталин и Садам хюсеин лоши хора. Според мен държавата е лоша, защото създава възможност такива хора да дойдат на власт. Ето и сега държавата се гласи да даде едни пари на едни престъпници, за да оправи положението с КТБ. Нямаше да има проблем, но тя се гласи да даде НАШИТЕ пари. Не господа, няма да ви плащам повече данъци. Много съжалявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
КТБ уверено се води към ФАЛИТ. За мене в това не може да има никакво съмнение. КОЙ всъщност осъществява пъкления план за срутването на банката и заграбването на апетитните й активи? КОИ всъщност са членовете на ОПГ, което извършва грабежа на века? Ще отговоря с думите на адвокат Николай Хаджигенов, който се осмели да нарече нещата с техните имена: "....Ако не бяха държавни институции, прокуратурата и БНБ щяха да се наричат организирана престъпна група, защото действат точно като такава, заяви в студиото на "Добро утро, България!" адвокат Николай Хаджигенов....."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 9 години
Няма такова нещо. Цената да разбереш името на джепчията в трамвая може да ти спести доста левчета, особено ако често пътуваш по този маршрут. В този ред на мисли цената на това да разберем КОЙ ни ограби и да си понесе отговорностите не е хич ниска и имаме избор дали да платим нея или просто обезщетението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
amorphus
преди 9 години
За някои от експертите е сигурно, че имат негарантирани депозити в КТБ, и е естествено да драпат да не се стига до отнемане на лиценза. Само че с всеки изминал ден това става все по-неизбежно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
Tony
преди 9 години
"Отнемането на лиценза на КТБ - по-скъпото решение на проблема, според експерти"По-скъпо, но справедливо! Другото са опити за спасяване на парите на мафиотите в бг.Не отнемането на лиценза е нарушаване на закона от БНБ, тъй като не можеш да имаш пълен лиценз, ако вложителите не могат да разполагат с парите си!!Държавата работи в полза на мафията, а не в полза на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още