IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в София са се стопили с близо 42% спрямо предкризисните равнища

Пазарът вече се възстановява, като в София и Варна се наблюдават най-силни позитивни тенденции, според консултантска компания

13:01 | 20.09.14 г. 41
Цените на жилищата в София са се стопили с близо 42% спрямо предкризисните равнища

С близо 42% са паднали цените на жилищата в София спрямо пиковите равнища отпреди кризата, сочат данни на консултантската компания Bulgarian Properties.

Спадът във Варна достига 35%, показват още данните.

През август обаче се наблюдават позитивни тенденции и пазарите в двата най-големи града на страната са повели процеса на възстановяване на пазара на имоти като цяло.

“Продажбите на имоти през август достигнаха рекордни нива в София, Варна и Слънчев бряг, което ни дава основание за оптимистични очаквания за второто полугодие на годината”, посочват от компанията.

През миналия месец цените на жилищата в София са се повишили с малко над процент спрямо юли и с 0,95 на годишна база. Във Варна през последния месец се наблюдава спад от 1,5%, но на годишна база ръстът достига 13,3%.

Във ваканционния сегмент обаче цените продължават да падат, макар и с по-бавни темпове. В Слънчев бряг например агенцията отчита намаление от 1,2% през последния месец и 4,4% за година. Спрямо пиковите равнища цените в морския курорт са намалели с близо 37%.

В Банско през август спадът на цените е под процент, а на годишна база достига 5,6%. В сравнение с пиковите равнища обаче там е измерен най-рязък спад на цените на имотите – над 61%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 3 rate down comment 6
OPASEN
преди 9 години
На всички, на които не им се купува имот в кочинката София, препоръчвам да си сметнат наема, който плащат ( стига, разбира се, да не живеят в някоя кочинка за 250 лева ! ) и да преценят дали не е по-добре да си го купят, вместо да хранят наемодатели, впрочем, като мен :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 9
OPASEN
преди 9 години
Виждам, че вече започват да се намират хора, мислещи като мен, а именно, че дъното на пазара на имоти вече го видяхме миналата година !!Това означава, че ръстът предстои съвсем скоро. :-))Не е предпоставка за покупко-продажба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 2
gabarduk
преди 9 години
според мен 300лв ,150 Е е себестойността на 1кв.м да се построи.като платиш проект,земята в града хеч не е евтина така че като се калкулира цената има си някакъв минимум под който не може да се падне.а кой продава на себестойност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
на апартаментите и наемите - честита им дефлация! вече 11-12 месеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
*по темата - аз всъщност хич не съм привърженик на скъпите апартаменти в Софийската ***, и не мисля че цените им отговарят на качеството и инфраструктурата - и затова не си и купувам: но моето мнение няма значение, аз сметката за мен мога да си я прав, ...цените са такива каквито заради търсенето и предлаганито, и парите които се въртят в икономиката вкл. и сивата и немалка част - а "средната" заплата е по малкия фактор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
"Това което си споменал на брутни възнаграждения, и от твоите 1100 като извадим 300-350 лева данък колко ще ти останат?? " остават 862 лв, отново не си точен, и то с немалките 25-45% в "данъка", но аз всъщност твърдя (субективно) че СФ е по скоро 1500 ... в София има много пари, и далеч не всички попадат в категорията "доходи от трудови договори" - и това се вижда по цените на всичко, също и по размера на БВП който се пада Югозападен район; а отделен проблем е супер измисленото бг понятие "средна" заплата - обективният показател за това е "медиана" на дохода - но НСИ няма капацитета да го смята"Олд Трафорд ... Манчестър за 650 лири на месец... а средната заплата там е към 2200 лири на месец"а ти да не твърдиш че това е нетен доход "там"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 15 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
През 2013-2014 наистина има тенденция на срив на инвестициите в стоителството в София и това беше потвърдено даже от НСИ. Въведените в експлоатация нови кооперации са нищожен брой дори в сравнение с Варна и Бургас, но има ръст в броя на новите еднофамилни къщи. Едно новата мода в бранша е хората да си вземат местенце с покрайнините на София и сами да плащат да строителя с цел да се елиминират посредниците по веригата като инвеститори/брокери. Така получената крайна цена наистина е много по-близка до пазарната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 9 години
Комплекс Оазис 3, например !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 3
sergo
преди 9 години
В идеалния център на София държа ателие вече осем години от 130 квадрата. Заедно със склад от 60. Втори самостоятелен етаж с висок таван. На един от петте големи булеварда.От тогава, цената на наема падна повече от двойно и сега си е 350 лв.И то без бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 15 rate down comment 1
best_krastev@mail.bg
преди 9 години
Ей големи компетенции сте всички. Нали ги виждам просяците по улиците и то в СФ и сумати *** наоколо това ли са ви купувачите !!! , или Малакитата дето държат новите молове фалира държава пере пари в още по-фалирала. А като паднат панеляците Люлин,Младост,Надежда,Дружба и др. каде и какво ше купят тея 600 000 (половината столица) ... май ще гледаме изнизване от Шопия тип бомбандировките ВСВ. На Запад някой видял ли е блок по -висок от 4-5 етажа дори и с общински жилища за мизерници тамошни? Това прави 30 семейства макс във Блок , а тука дори и в новото строителств ги бутат като ***. Какви цени бълнувате каква собственост върху терен.... тук се правят с супер нека4ествени материали вище си пътищата . този хоросан няма и основи като хората едно 5.5 по Рихтер и оставаш без килийка. реалната цена на жилища тип не луксозни е 60 -70 000 лв 30 К евра и то за СФ а панеляка треа да върви като топъл хляб по 17 К евра .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още