IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Европа ще плати за санкциите срещу Русия

Пазарните ниши, заети от руски или други чужди производители, няма пак да се заемат от европейски партньори, според руския премиер

15:16 | 20.09.14 г. 46
Медведев: Европа ще плати за санкциите срещу Русия

Европа ще трябва да плати за санкциите, наложени на Русия, със своя дял от руския пазар. Това заяви в Сочи премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев пред телевизия "Росия 1", предаде ИТАР-ТАСС.

"Е, рано или късно ще се разберем при всяко положение, та това е съвсем очевидно", каза той по повод взаимните ограничения, въведени от Русия и от ЕС, включително в достъпа до пазарите.

"Санкциите няма да продължат до безкрай", убеден е Медведев. "Обаче нишите от икономика ни, които вече ще бъдат заети - или от наши производители, както много се надяваме, или от други чужди производители - в тези ниши нашите европейски партньори няма да могат да се върнат", предупреди той. "Това е цената, която Европа ще трябва да плати", заяви Медведев.

Премиерът успокои предприемачите от Азия и от Латинска Америка, възнамеряващи да заемат мястото на европейските доставчици на руския пазар, с уверението, че ако се нормализират отношенията на Русия с Европа, това няма да застраши техните позиции във федерацията.

"Нали сме хора почтени", каза той. "Ако се разберем за нещо, ще спазваме наличните договори, включително с латиноамериканските си партньори и с азиатските също", заяви премиерът на Русия. "А онези, които ще искат пак да се върнат, ще могат да се върнат само в оня дял, който остане, нищо повече", изтъкна той.

Русия не планира в момента да намали броя на държавните ведомства, нито предвижда други промени в структурата на правителството. В случай на нужда обаче може да бъдат създадени нови министерства за отделни региони - например по въпросите на Сибир и на Урал, каквито бяха формирани за Крим, Далечния изток и Северен Кавказ, съобщи още в интервюто си Дмитрий Медведев.

Броят на федералните служители в отделните региони на Русия ще намалява, а пълномощията им ще се прехвърлят на по-долното равнище - на ниво субекти на федерацията, очерта министър-председателят една от тенденциите в развитието на властовите структури.

Експериментално голяма част от федералните пълномощия вече е прехвърлена на местно равнище в двата нови субекта на Русия - Крим и Севастопол, напомни той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
САЩ трябва да се вслушат в мъдростта на историята. Да не повтарят исторически грешки. "Опитите да натрапваме на другите своите убеждения и своя начин на живот е грешка." Марк Тулий Цицерон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 2
TIM
преди 9 години
Страхо: думите "план" и "помощ" имат различно значени в зависимост от контекста! За да ме разбереш:Едно е да дресираш маймуни с план"Monkey see monkey wants" друго е да "помогнеш да заколим прасето"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 14 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Що се отнася до Финландия, то споменах я по скоро заради причините. Те са същите поради които и Сталин отказва. Държавите са различни, но причините са едни. :) А що се отнася до нашата родина, то тя вече свободно и демократично с помощта на новите си съюзници загуби близо 1/4 от населението си /без война на територията си/, мина в третия свят по развитие, би рекорди в историята си по застаряване на населението си, остана и без армия, допусна чужди войски да ползват територията и без да плащат или съобразяват със законите ни / досущ като окупационни такива/ По времето на СССР нямаше чужди войски у нас между другото. Не бих казал, че сме много по свободни от времето на Сталин. Е поне можем да си "чешем езиците" тук, доколкото ни позволява информацията с която разполагаме де, без да сме гонени от политическа милиция.:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"...но защо не цитираш, че някоя държава от Източния блок не е изпреварила Западна Европа и участващите в спасителния заем? Сталин като е смятал помощта за опасна да не би Източния блок да е живял по-добре през, която и да е година на Студената война?..."====Защото отговорих по повод споменатия от теб "План Маршал"Сега ще отговоря и на повдигнатия нов въпрос.Не цитирам такава защото просто няма! Причините са: 1. в *** и тяхното управление. 2 всички източни страни с изключение на Чехите са тръгнали от по ниска база."Защо СИВ се срина, Варшавския договор също?" Защото "бедния" СССР спря да дотира съюзниците си. Толкова е бил беден преди това, че е дотирал цяла Източна Европа + един куп други държави извън нея. Сега като минаха в другия лагер, да си чул някоя от тях да задмине западните страни? За някои от тях /България например/ ситуацията е плачевна. Това са факти. Не оставяй с впечатление, че съм привърженик на миналото и соца! Просто така стоят нещата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Финландия може и да не се е възползвала от плана "Марлшал", но защо не цитираш, че някоя държава от Източния блок не е изпреварила Западна Европа и участващите в спасителния заем? Сталин като е смятал помощта за опасна да не би Източния блок да е живял по-добре през, която и да е година на Студената война? Да не говорим, че скандинавските страни са трудни за сравнение с когото и да било, просто са някакъв уникален случай, уникални хора с по-различна народопсихология от всички други. Защо цитирате само държави, които са ви удобни? Защо СИВ се срина, Варшавския договор също? Защо по стандарт на живот и по навлизане на технологиите сме били на санитарния минимум? Аз пък мога да ти дам следното сравнение. През 1972 КНДР е имала десетки пъти по-голямо БВП от Южна, а сега разликата е около 70 пъти в полза на Южна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Ако прочетеш по надолу ще разбереш защо Сталин е смятал тази "помощ" за опасна! ;) И е бил прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"Но сривът е започнал през 1965 г., когато Де Гол е поискал замяна със злато на всички долари във Франция - 1.5 млрд. в този момент. Така не може, ние сме съюзници в НАТО, отговорили от Вашингтон. Добре тогава, вече няма да сме съюзници, за да не ви смущава този факт, репликирал големият французин. И наистина през тази година Франция напуска военната част от НАТО. 35 хиляди американски военнослужащи са принудени да напуснат Франция, 189 венновременни бази са опразнени.Ерхард на глас порицава Де Гол, но под сурдинка казва на американците същото като него: "Обменете ми в злато доларите, които има в момента в ГФР, нали сме съюзници". Стреснати от твърдостта на Де Гол американците започват да изплащат в злато германските долари. Златните им запаси намаляват драстично в този период. До момента, в който са принудени да обяват официално, че доларът вече няма твърдо покритие."http://analizi.net/banki-i-lihva/58-planmarshal.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
По стандарт на живота повечето от 17-те страни също не могат да стигнат "лишената" от помощ Финландия. Финландците правят парични реформи през 1947 и през 1950 г. привеждат заплащането в съответствие със стандарта на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Финландското ръководство не приема американската "помощ" и решава да развива страната с вътрешни ресурси. Какъв е резултатът?"За държава, която няма ливади и лозя като Франция, в която няма въглищата на Германия и другите ресурси на западноевропейските държави, нещата се движат доста добре. В началото на "маршализацията" на Европа, Финландия е на едно от последните места в икономическата класация - 20-то от 24 страни. През 1951 г., когато приключва планът "Маршал", по производствен ръст Франция и Австрия са зад Финландия. Германия - локомотивът на Европа и гордостта на плана "Маршал" е рамо до рамо с малка и неразчитаща на американските долари Финландия. Великобритания - тази доскоро огромна колониална империя, непострадала почти от войната, води само с 10% пред Финландия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
За да стане номерът с износа на доларите без покритие, е нужно едно условие - те да не се връщат в Щатите. А за да не се връщат в САЩ, трябва местните валути непрекъснато да се обезценяват, за да изглежда доларът велик. Освен това европейските партньори трябва да са убедени, че доларите, които получават, имат реално покритие."През 1947 г. това не е проблем. Действа Бретънуудското споразумение от 1944 г., което гарантира, че една унция злато се разменя срещу 35 долара. 17-те европейски държави са сигурни, че винаги могат да разменят доларите срещу злато. Важното е да вярваш. Освен това, в плана "Маршал" има една много примамлива за всяко европейско правителство клауза, която гласи, че 5% от отпуснатата за страната сума директно е предназначена за местната администрация. Така че дори някой от държавниците на стария континент да се е усъмнил в нещо, устата му бързо е била запушена. Към 1951 г. сумата от тези проценти е надхвърляла общо половин милиард долара. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още