IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан ще участва в разширението на газохранилището в Чирен

Държавната нефтена и газова компания на страната и Булгаргаз са парафирали намеренията си за по-ранни доставки на азерски газ до България

18:26 | 20.09.14 г. 5
Азербайджан ще участва в разширението на газохранилището в Чирен

Азербайджан ще участва в разширението на газохранилището в Чирен, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката и енергетиката, изпратено до медиите.

Операторът на газопреносната мрежа Булгартрансгаз е подписал днес меморандум за разбирателство с държавната нефтена и газова компания на Азербайджан SOCAR за проучване възможностите за съвместно развитие на проекта за разширение на газовото хранилище в Чирен, посочва се в съобщението.

SOCAR и Булгаргаз пък са подписали писмо за намерение за стартиране на преговори за проучване на възможностите за осъществяване на по-ранни доставки на определени количества природен газ за България от 2017 г. Предвижда се те да се осъществяват по новата системна газова връзка с Гърция, която се планира да заработи през 2016 г.

Ще бъдат разгледани и възможностите за осъществяване на доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция, посочват от Министерството.

За разширяването на газовото хранилище в Чирен се говори от години. Азербайджан декларира интереса си към този проект пред предшественика на сегашния икономически министър Васил Щонов – Драгомир Стойнев.

Булгартрансгаз  прави опити за разширяване на Чирен от няколко години, след като страната ни беше тежко засегната от газовата криза в началото на 2009 г. Тогава заради спор за цената на синьото гориво между Украйна и Русия бяха спрени транзитните доставки на руски газ за Европа.

“Тройната коалиция” подготви плановете за разширяването на газохранилището с пари от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). През 2011 г. тръгна и търг за нов сондаж в Чирен, като очакванията бяха строителните работи да приключат за по-малко от година. Проектът обаче така и не беше изпълнен, а същият сондаж е заложен за изпълнение в програмата на оператора на газопреносната мрежа в срок до 2016 г.

Страната ни се надяваше проектът за разширяването на газохранилището в Чирен да получи европейско финансиране по линия на специалния механизъм “Свързана Европа”, който предвижда и пари за енергийна инфраструктура, освен жп и водни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
pepince
преди 9 години
Държава има само на книга, гражданите на РБ биват ощетявани от политически схеми и добре планирани далавери. Накрая всички плащаме разходната част, а малцина прибират печалбата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Все чакаме някой друг да плаща ,баси държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Па какво - бием я тъпана, я кучето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
oiling the gears
преди 9 години
А ние какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Всякаква диверсификация на доставките на газ е добра новина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още