IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Казусът с КТБ е тест за държавата

Натискът върху Централната банка е нечестен и тя не е получила подкрепа в опита си да реши в зародиш проблема, смята икономистът

17:32 | 21.09.14 г. 10
Хърсев: Казусът с КТБ е тест за държавата

Казусът с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) е тест дали българската държава е в състояние да се справи с подобен род проблеми, коментира в предаването “120 минути” по bTV финансистът Емил Хърсев. Той участва в специалния експертен съвет към работодателските и синдикалните организации, който също работи по проблема с банката и предлага възможни решения.

Ако не се справи, ако банката не бъде оздравена и санирана по разбираем от всички начин, това ще остави дълбоко недоверие в държавата и банковата система, предупреди експертът.

Той припомни, че според резултатите от различни проучвания на общественото мнение нацията очаква банката да заработи.

Хърсев коментира, че има консенсус по въпроса за оздравяването на банката – теза, която поддържа и управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров.

Финансистът допълни, че трябва да се намери “осъзнато, оптимално решение”, “най-малкото зло”, но според него и в процеса на оздравяване ще се реализират загуби – и за вложителите, и за акционерите, тъй като все по-трудно може да се намери решение с чисто пазарни способи.

Хърсев предупреждава, че несъстоятелност на КТБ “ще ни струва много”, като изтъкна, че най-високата цена ще бъде разрушеното доверие. Оставянето на банката да си отиде ще доведе до огромни загуби на фирми и вложители, които ще са непоносими, подчерта той.

“Натрупаха се критична маса становища и позиции, разумна е позицията на главния прокурор, който на база на това, което му е известно, достига до извода, че тази банка - така или иначе казусът не е обичаен, това не е обичайната банкова дейност”, посочи той.

Според него законодателството решава принципно нещата и не бива да се нарушава, но към всеки случай трябва да се подхожда "креативно", по неговите думи. Освен “сляпо четене на законовите текстове като фарисеите едно време, трябва да помислим за решение извън закона, например на договорна основа, например да се потърси банка, която вероятно би могла, при някакви условия, при подкрепа, при помощ, включително и от държавата…”, каза той.

Що се отнася до ролята на БНБ, Хърсев посочи, че не е съдник и не би посмял едностранно да твърди каквото и да било. Той обаче посочи, че натискът върху Централната банка е нечестен и тя не е получила подкрепа в описа си да реши в зародиш проблема КТБ.

Той изтъкна, че банката има важно място в банковата система на страната и държавата трябва да покаже, че е в състояние да координира и овладява такива казуси, да обяснява какво и защо прави. Тогава според него ще се създаде доверие – когато покажем, че знаем как да решаваме проблемите.

Всичко по казуса КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Това ще е тест единствено за глупостта в държавата . Дали тази държава е толкова *** та да взима заеми на гърба на всеки за да плаща глупостта на хора , като Хърсев държали си парите в тази банка на високи привилегировани лихви с години . Трябва ли обикновеният беден българин да бъде натоварен с нови заеми за да върне милиончетата на хора , като Хърсев. Алчни *** излъгани от по големи тарикати . Всеки нов заем , ни прави по бедни в бъдеще , това означава още по ниски пенсии, по лошо здравеопазване, по високи данъци и какво ли не .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Хърсев кажи истината на хората , поне малко да се издигнеш от нивото до което си стигнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
Има и по-пресни примери...Масонската ложа в която членува също му яде хурката..."Продаде" им една негова къща за офис...Сега касата на ложата е по-лека с около 1млн,дължат още толкова лихви,а къщата разбира се продължава да бъде негова!Е,не е ли Велик майстор!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 9 години
Хм и аз си спомням Минералбанк и едни кредити дето г-н Хърсев беше отпуснал на себе си (фирмата си), докато беше в управлението на Минералбанк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
algo
преди 9 години
Няма съмнение, наказаният ще е клетия данъкоплатец. Него никой не го пита. Не участва в разни комитети, съвети и други групи по интереси. Няма и подкрепата на разни псевдоексперти. Само плаща!Иначе отдавна БНБ да е отнела лиценза на тази банка, която явно е била обикновена пирамида и Фонда да е платил гарантираните депозити, евентуално със заем от бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 9
bulgarian lev
преди 9 години
Хърсев, искам а ти дам 50 бона но да млъкнеш и да се скриеш, поне докато ги изхарчиш - месец, два...НИКАКВИ МНЕНИЯ НЕ ДАВАЙ! Вредиш! Ти експерт ли си, какъв си? Такива като теб се появяват след като *** е изсрано - бръмчат като мухи. Нали те помня от 1996/97 - хайде скрий се поне за малко, нямаш ли ходене някъде, пръждосай се! Как не се появи някой друг, ами само ти и още 2-3-*** спецове като теб дават акъл. Ти не разбра ли че хората искат виновните да се накажат, да се знаят кои са и защо раздават кредити от парите на хората! Това не ти ли е ясно. И че хората не ги интересува кой вариант е по-евтин. Не искаме да даваме пари, фалира банката и това е, има си законна кой да се възстановяват депозитите и на кой не! И виновните в затвора. иначе вие утре ще гътнете и друга банка, и пак ще я възстановяваме. Не Искров да дава пример с Америка и Европа какво станало там, нещата са несравними.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 8
lyusien
преди 9 години
Разкарайте го моментално тоя Изказванията му създават само проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
melon
преди 9 години
Тази "банка" я оставиха да функционира толкова години, набиха под строй парите на държавни дружества, явно никой не е контролирал как и на кого са давани кредити. Ще има ли наказани виновници? Или наказаният отново ще е клетия бг данъкоплатец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 8
amanotumnici
преди 9 години
Г-н Хърсев е популярен с това, че пуска платени изказвания в медийното пространство. Поради тази причина въобще не ме интересува неговото мнение, защото той просто обслужва нечии интереси и от това припечелва не малко.Казусът КТБ е създаден като казус. Той е регламентиран в закона. Банката изпада в несъстоятелност, държавата гарантира влоговоте до 195 хил. лева, останалото се губи, рискът, който са поели вложителите срещу даваната им висока лихва. Разбира се, "казусът" не приключва до тук, както на някои им се иска. Случилото се не е нормално, защото има откраднати няколко милиарда. Тук трябва с пълна сила да се намеси Прокуратурата, ДАНС и МВР. Отговорните за случилото се отиват в затвора, имуществото им се конфискува и вече тук държавата, ако реши с конфискуваното и иззетото на виновните и крадците да бъде покрита загубата на вложителите попаднали извънгарантираните влогове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 9
fortiss
преди 9 години
Доста неща е надрънкал този. Данъкоплатецът не го интересува кое е по-скъпото решение, важното е да не се плаща повече нещо от държавата. Да не говорим повече за това какво трябва да се направи с банката, а първо разните политици, експерти като този и други смукачи да се махнат от сцената, всички знаят кой какво направи през годините покрай тази банка, а и не само покрай нея.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още