IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и съюзниците нанесоха първите въздушни удари срещу ислямисти в Сирия

Обстрелвани са били позиции на "Ислямска държава", съобщи Пентагонът

08:12 | 23.09.14 г. 11
САЩ и съюзниците нанесоха първите въздушни удари срещу ислямисти в Сирия

Самолети на САЩ и партньорски държави нанесоха първите въздушни удари по позиции в Сирия на радикалната групировка "Ислямска държава", съобщи тази нощ Пентагонът, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Мога да потвърдя, че въоръжените сили на САЩ и партньорски държави извършват военни действия срещу терористите от ИД в Сирия, като използват сбор от изтребители, бомбардировачи и ракети въздух-земя "Томахок", каза в изявление прессекретарят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби. "Като имаме предвид, че тези операции продължават, не сме в състояние да дадем допълнителни подробности в този момент", пише още в изявлението.

Арабски партньори помагат за въздушните удари по позиции в Сирия на радикалната групировка "Ислямска държава", предаде Ройтерс, като се позова на източник от администрацията във Вашингтон.
Източникът, пожелал анонимност, отказа да назове конкретно за кои държави става дума и какво е тяхното участие.

Междувременно външното министерство на Франция потвърди автентичността на видеоклипа с французина, отвлечен от ислямисти в Алжир, предаде Ройтерс.

Вчера базираната в Алжир групировка "Войници на Халифата", обявила се наскоро за поддръжник на "Ислямската държава", съобщи, че е взела за заложник френския гражданин Ерве Гурдел и че ще го екзекутира до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари по бойците на "Ислямска държава" в Ирак.

На клипа се вижда и чува как Гурдел се обръща към френския президент Франсоа Оланд и го моли да спре намесата в Ирак и да направи всичко възможно да го освободи от плен.

Отвличането на френски гражданин от ислямисти в Алжир няма да възпре Франция от участие в коалицията срещу радикалната групировка "Ислямска държава", заяви снощи френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

"Ще правим всичко по силите си, за да освобождаваме заложници", каза Фабиюс пред репортери в Ню Йорк, където пребивава за предстоящата сесия на Общото събрание на ООН. "Но една терористична група няма да промени позицията на Франция", подчерта той.

В неделя оперираща в Алжир групировка, обявила се за поддръжник на "Ислямската държава", плени французина Ерве Гурдел, а вчера обяви, че ще го убие, ако Париж не спре въздушните си удари по позиции на "Ислямската държава" в Ирак.

Французите, които пребивават временно или постоянно в около 30 страни бяха призовани към максимална бдителност след заплахите на групировката "Ислямска държава" срещу западните граждани, съобщи вчера френското външно министерство, цитирано от Франс прес.

По искане на външния министър Лоран Фабиюс външното министерство е предало това нареждане на посолствата си "в тридесетина страни", по-специално в Магреба, Близкия изток и Субсахарска Африка.
"Французите във въпросните държави бяха приканени да се свържат с най-близкото френско консулство, ако вече не са го направили", се казва в изявлението.

Сред рисковите държави са Алжир, Мароко, Тунис, Йемен и Мали.

Радикалната групировка "Ислямска държава" призова мюсюлманите да убиват граждани, по-специално американски и френски, на държавите от международната коалиция за борба с джихадистката групировка, която оперира в Ирак и Сирия.

Още световни новини можете да намерите в Dnes.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
Forester
преди 9 години
Много им се иска на хамериканците , Катар и Саудитска Арабия да имат тази част от Сирия, щото без нея един газопровод и стягането на примката около Китай няма как да се случат....Ама нещо едни други държавии не са съгласни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
По-скоро загубиха контрол, затва *** стигнаха до турция :)Но няма страшно, УСА са силни щото умеят да продават оръжие на всички страни в конфликта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
... щото цялата тази активност на *** , нищо чудно да е оставена да избуи и лекинко да е била подбутвана и насочвана, именно да свърши тази тактическа задача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
" ... целите и продължителността на акцията неизвестни, атакуват се територии само на суверенната държава Сирия ..."...........................................Обаче трябва да им се признае на щатите, че успяха да измислят начин да влязат в Сирия, след няколко-годишни напъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Те това е положението. Изстреля се едно джепане, утепаа се едни ора, поарчиа се едни пари и секи, който не е прос трее а верва, че това е било правилно и абселютно необходимо. И не само да верва - трее и да ПЛАЩА. Че те тия въздушни удари да не са безплатни!!! Нема значение, че са неефективни и единствената работа, която вършат е да създадат на ислямистите още едно основание за някой терористичен акт някъде по света. Което ще е много добре, защото ще създаде причина за нови въздушни удари и нови печалби на производителите на оръжие. Бизнес се нарича това ееейййй. Голема работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ето и още от демократичната държава САЩ Flood Wall Street ends with mass arrests after day-long protest (PHOTOS)http://rt.com/usa/189760-flood-wall-street-protest/само някой да гъкне срещу банкерите на Wall Street и завършва в панделата и онея си праат квот си искат, после тея дет крякат там те плащат за покера. ама декократите тука и поддръжниците на Америката и това не могат да ми отговорят и да ми обянят и този социалистически феномен. Печалбите на Wall Street са си само за банкерите там, а загубите - общи за обществото и света. Ей тва е яка демокрация ... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
еми както виждаш американските поддръжници цъкат тука, но няма аргументи. В едни от миналите статиии постнах един линк ей го тука пакUS admits there is a much scarier terrorist group than ISIShttp://rt.com/usa/189448-khorasan-terrorist-qaeda-isis-syria/Американците казават "още по страшен" терорист имало ... :)))И брадатия циркаджия там сниман в едно мазе казва ... "said by officials to have concrete plans for striking targets in the United States and Europe as a chosen modus operandi " кои са тея officials *** ли ги и защо точно US и EU а не например Русия или Китай или Бразилия няма отговор от американските поддръжници тука. *** ги у смешниците стоят защитават една държава ами като я защитават да дадат аргументи ама нямат ..... :)) До сега никой не ми е отговорил във форума защо US и EU а не включва и други държави в списъка на брадатия там дет се е снимал в мазето ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
САЩ никога не са агресори - те налажгат демократични ценностиВсеки друг, щом не е със САЩ е агресор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
САЩ никога не са агресори - те налажгат демократични ценностиВсеки друг, щом не е със САЩ е агресор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
еми това е, демокрация нема лабаво ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още