IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон вече е най-скъпият град в света за живот и бизнес

Британската столица измести за първи път Хонконг от челната позиция в индекса на Savills

22:15 | 23.09.14 г. 2
Лондон вече е най-скъпият град в света за живот и бизнес

Лондон измести Хонконг от челната позиция, за да се превърне в най-скъпият град в света по отношение на разходите за живот и бизнес според анализаторите от международната агенция за недвижими имоти Savills.

За първи път откакто Savills изготвя своя индекс Live/work през 2008 г. Лондон задмина Хонконг, превръщайки се в най-скъпият град за компаниите да извършват бизнес. Лондончани са били засегнати от покачващите се цени за разлика от живущите в азиатския мегаполис, където жилищни наеми са спаднали. 

В понеделник Службата за национална статистика на Великобритания съобщи, че цените на жилищата в столицата и в други региони на Острова са се върнали към нивата, наблюдавани преди началото на световната финансова криза през 2008 г.

Друг важен елемент е и движението на валутите. Привлекателността на Хонконг е била стимулирана от отслабването на хонконгския долар. Британският паунд пък продължава възхода си спрямо щатския долар въпреки лекото отстъпление в последните дни вследствие на ситуацията около референдума за независимост в Шотландия.

"Тази година се наблюдава много по-скромен ръст на цените на недвижимите имоти в почти всички световни градове, а някои се отчитат и малки спадове", казва Йоланда Барнс, директор на Savills World Research, цитирана от CNBC.

Световни мегаполиси, където разходите за разполагане на персонал ca намалели през тази година, са Ню Йорк, Сингапур и Шанхай и Хонконг според изследването.

"Това по-ниско ниво на растеж на цените означава, че колебанията на валутните курсове са довели до някои от най-големите промени в нашите класации, които са изразени в доларово изражение", посочва още Барнс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
silvergreen
преди 9 години
Това, че са се запътили не значи, че непременно ще успеят. В този град има място и за безмерно богати и за бедняци и най-вече за средна класа...за да усетиш живота в Лондон обаче наистина ти трябват добри дохди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Интересно че въпреки това всички се мъчат да стигнат до там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още