IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата връзка с Румъния вероятно ще заработи до края на годината

Съоръжението трябваше да бъде въведено в експлоатация още през пролетта, но различни технически причини го бавят

19:15 | 23.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Газовата връзка с Румъния вероятно ще заработи до края на годината

Газовата връзка с Румъния ще заработи до края на годината, прогнозира изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Кирил Темелков пред журналисти. Той уточни, че всички наземни съоръжения на двата бряга на Дунав са изградени, но при сондажи е била пробита тръбата, която минава по дъното на реката.

В момента изпълнителят на проекта работи за изваждането на пробитата тръба. „Тя е заварена на румънския бряг и чака да бъде изтеглена всеки един момент”, допълни още директорът на газопреносното дружество.

Проектът трябваше да бъде въведен в експлоатация през март 2014 г., но на няколко пъти това беше отлагано, мотивирано с "технически причини".  Заради забавянето България ще иска неустойки за забавянето. След изпълнението на договора ще бъдат анализирани причините за закъснението и на тази база ще се изчислят и неустойките.

Няма опасност да бъде загубено европейското финансиране, което има по проекта, защото „няма нехайство от наша страна”.

България непрекъснато осведомяваме нашите европейски партньори за проекта и препятствията, които сме срещнали, уточни Темелков. „Проектът е срещнал техническа трудност и всички го разбират”, допълни той.

Припомняме, че газовата връзка беше сочена като един от източниците на природен газ в случай на аварийно спиране на газовите доставки. От румънска страна обаче не е изградена компресорна станция и по тази причина страната ни не може да получава реверсивно газ от северната ни съседка, тъй като налягането на българската газопреносна мрежа е по-високо от това в румънската.

По-рано днес енергийният министър Васил Щонов коментира, че газовата връзка с Румъния не е част от плановете за действие при евентуална газова криза и спирането на доставките през Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Румъния добива газ сама, ама добивът и не стига и внася около 30% (има различни оценки) от Газпром. Ако украинците продължат да крадат и руснаците спрат транзита, Румъния ще гледа първо себе си и едва ли ще пусне нещо за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
А румъния от кого взема газ? От извънземните ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
toto 2
преди 9 години
Трябва да има дейност ,за да може да се краде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Ами за какъв *** Ви е тази връзка, щом не можете да я ползвате при криза ? Похарчили сте народни пари, а ефекта е никакъв. Що за договор сте подписали ? И 10 тръби да прокарате каква е ползата, щом като няма кой да подава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още