IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желязната руда поевтиня до 5-годишно дъно от под 80 долара за тон

От началото на 2014 г. цената на суровината спада с 41% поради увеличения добив и отслабването на поръчките от Китай

21:37 | 23.09.14 г. 1
Желязната руда поевтиня до 5-годишно дъно от под 80 долара за тон

Цената на желязната руда спадна вторник под 80 долара за тон за първи път в последните 5 години на фона на опасенията за отслабване на търсенето от Китай, съобщава Bloomberg.

Според данни на агенцията заявките за фючърси върху рудата, идващи от Поднебесната империя, са намалели с 62%. По време на днешната сесия на стоковата борса в Тиендзин цената на декемврийските контракти отстъпи с 0,5% до 79,69 долара за тон – най-ниското ниво от 16 септември 2009 г.

Търсенето на суровината се понижава в последните седем седмици, което е най-дългият период на спад от май насам. От началото на 2014 г. цената на желязната руда спада с 41% и поради увеличения добив от компании като BHP Billiton и Rio Tinto Group.

В същото време икономиката на Китай – най-големият консуматор на желязо в света, продължава да показва признаци на задъхване. По-рано тази седмица финансовият министър Лоу Дзиуей призна, че икономиката е изправена пред низходящ натиск.

"Увеличаването на предлагането на желязо на световния пазар, както и забавянето на имотния сектор в Китай движат надолу цената на тази суровина", каза главният икономист в HSBC за Австралия Пол Блоъм. "Очакваме китайските компании да намалят добива, което ще задържи сегашното ниво на цената", допълни той.

Изготвяният от Bloomberg индекс на цените на основните стоки Bloomberg Commodity Index отстъпва с 5,1 на сто от началото на 2014 г., също достигайки най-ниското си ниво в последните пет години. Очаква се показателят затвори 2014 г. с четвърти пореден годишен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
fortiss
преди 9 години
какво се разбира под - ЖЕЛЯЗО? елемент от Менделеевата таблица, сорт стомана, ***, желязна руда????статията трябва да се преработи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още