IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът - скритият коз на Путин в битката му със Запада

Противопоставянето на доминацията на долара ще е трудно, но Москва вярва в бъдещето на китайските пари

08:40 | 27.09.14 г. 13
Юанът - скритият коз на Путин в битката му със Запада

Владимир Путин има таен агент в кампанията за ограничаване на въздействието на санкциите върху руската икономика – г-н Юан.

Повечето руски банкери изразиха публично своя скептицизъм през недалечната 2010 г., след като вицепрезидентът на Московската фондова борса Игор Maрич въведе възможността за търговия с китайската валута. По този начин Русия стана първата страна извън Поднебесната империя, която започна да предлага регулирани покупки на китайските пари.

Сега, след като санкциите на Запада във връзка с конфликта в Украйна подтикват повече руски компании да погледнат на Изток, г-н Юан се превърна в особено ключова фигура.

Двустранната търговия между юана и рублата на Московската борса, където Марич отговаря за паричните пазари, е нараснала десет пъти тази година до общо 3,44 млрд. юана (749 млн. долара) през август, изпреварвайки повече от два пъти 367-те млрд. долара при валутната двойка USD/RUB. Покупките на китайски пари удариха връх от 666 млн. юана (109 млн. долара) на 31 юли, когато Европейският съюз (ЕС) взе решение да санкционира най-големите руски банки – "Сбербанк", ВТБ и "Газпромбанк", във връзка с подкрепата на Путин за бунтовниците в Украйна.

На фона на санкциите на Запада Игор Maрич изрази оптимизъм, че обемът на дневната валутна търговия между юана и рублата на борсата в Москва може да достигне общо 1 млрд. юана (163 млн. долара).

"Вярвам, че можем да видим този резултат в рамките на една година", посочи 40-годишният Maрич в интервю. Той работи в Московската фондова борса от 2000 г. – същата година, когато Путин стана президент.

Целта на Марич може да бъде изпълнена дори по-рано, отколкото самия той си мисли. Според представители на Кремъл Русия обмисля да приема на юани от Пекин по отношение на оценяваната на 400 млрд. долара 30-годишна мега сделка за доставка на газ, която Путин подписа в китайската столица през май.

Китай се съгласи да предплати за доставките, които са планирани да започнат през 2018 г., за да помогне на държавния енергиен монополис "Газпром" да финансира изграждането на газопровода, който ще пренася горивото до границата. Според източници на Bloomberg въвеждането на разплащания в юани в газовия бизнес ще доведе до значителен ръст в търговията с китайската валута в Москва.

Поднебесната империя вече е най-големият търговски партньор на Русия, като само през миналата година стокооборотът между двете страни достигна 89 млрд. долара. Путин си е поставил за цел равнището да достигне 100 млрд. долара през следващата година.

"Газпром" и китайския му партньор China National Petroleum – най-големият производител на петрол и газ в страната, засега отказват да коментират финансовите параметри на споразумението.

При управлението на Путин Русия се насочва постепенно към отбягване на това, което самия руски президент нарича "доларов монопол, който позволява на САЩ да действат като глобален икономически паразит".

Според него дълговият гуляй на САЩ, който предизвика най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам, е показал необходимостта за алтернатива на политиката, водена от контролираните от САЩ Международен валутен фонд (МВФ) и Световна банка. Темата стана още по-актуална, след като Русия анексира Крим през март – ход, който предизвика първия кръг от санкции.

През юли се навършиха 70 години от след споразумението от американското курортно градче Бретън Удс, което доведе до "раждането" на МВФ и Световната банка. В отговор Путин и неговите колеги от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) създадоха своя банка за развитие и резервен фонд с комбиниран капитал на стойност 200 млрд. долара.

Споразумението бе подписано на фона на повече от месечна тенденция на спад на рублата, която поевтява към момента с над 15 на сто спрямо долара от началото на 2014 г. Покупателната сила на китайските пари пък спада с 14 на сто за периода.

Историята показва, че борбата срещу зелените пари е наистина трудна битка. Превъзходството на американската валута на световните пазари продължава вече повече от три десетилетия. През миналата година почти 90 на сто от оценявания на 5,3 трлн. долара дневен оборот на валутните пазари се е осъществявал посредством американските пари.

"Всеки четвърти играч на валутния пазар работи с юана", посочи Игор Марич. "Това не са просто най-големите китайски или руски банки и брокерски къщи, като "Сбербанк" и "Откритие", но също така и международните банки, като Raiffeisen, HSBC и някои регионални играчи, като Bank Primorye или Asian-Pacific Bank", коментира още Марич.

"Тенденцията е ясна", посочи Александър Потьомкин, изпълнителен директор на Московската фондова борса. "Ще отнеме известно време, но в крайна сметка Русия и Китай ще прекратят зависимостта си от долара и еврото в международната търговия", каза той.

"Мисля, че Западът трябва да е притеснен от сближаването на Русия и Китай по отношение на валутите. Досега всеки си мисли, че това е просто една малка мазилка, паднала от стената на долара. Но ще дойде ден, когато всичко ще се срине", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 3
hex
преди 9 години
"Китай се съгласи да предплати за доставките..." само дето още бави превода на парите при това без да е нобходимо да ги превалутира. Единствените китайци, които биха имали сметка от доминация на юана са лихварите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 6
backinblack
преди 9 години
Георги, според Гугъл https://***.google.bg/#q=%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B2+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F , безработицата в Русия е под санитарния минимум от 6%! Я вземи се замисли, тези всички работещи руснаци, само с добив на енерго ресурси и други полезни изкопаеми ли са ангажирани, ако друга икономика нямат! Това, че не нямали една свястна кола(според масовото мислене) ли ти е критерия за икономиката им!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
http://***.bloomberg.com/news/2014-08-15/u-s-investment-outflow-reaches-record-as-china-sells-treasuries.htmlhttp://online.barrons.com/news/articles/SB50001424052748704097904577257030958775246http://***.breitbart.com/Big-Government/2014/08/12/China-Appears-Ready-to-Dump-its-U-S-Treasury-BondsМалко ти завиждам за жената! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 9 години
Mavi ***, в 12 часа трябваше да пиеш хаповете! Забравил си. Не ми се сърди , приятелско напомняне. Колкото до долара вече 50 години го чакам да рухне, но ми се струва че няма да имам това щастие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
...И Китай ще зареже долара като резервна валута, когато почне да прави повече пари от Русия, а не от САЩ или ЕС. Аз това не го виждам как ще стане. А ти ? Ако си мислиш, че Русия може да замети ЕС или САЩ като основен търговски партньор на Китай.. си безкрайно наивен. Нямам нищо против Русия, но в сравнение с Китай, САЩ и ЕС, в икономическо отношение тя е джудже. Даже и като пазар е сравнително в сравнение с горните 3. И освен природни ресурси няма както друго да предложи за момента. И за мен лично, (понеже както казах съм женен за рускиня) това е голямата трагедия на руснаците.. че за 25 г. къпейки се парите на ЕС от петрол и газ... не развиха никаква, ама никаква конкурентна индустрия освен добив и преработка на суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 16
georgi_shum
преди 9 години
:)) Удобно се измъкваш но не ти минава номера.. Казваш скоро ще дойде деня в, който... е посочи ми кога ще дойде тоя ден - 1, 3, 5 год? :) И говориш откровени не истини. Китай бил изплющял на пазара американски облигации? Де го видя това? С линк ако може.? Щото ако са го направили.. значи да са загубили кинти и то много, а китайците адски много мразят да губят кинти:) И не купували нови? Затова ли отново позицията им е 1.2 трлн? А 2008-2009 я бяха свалили до под трилионКитай и Русия могат да си въртят търговията в каквото си искат защото обема и е НИЩОЖЕН спрямо търговията на Китай с ЕС и САЩ. И това няма как сериозно да заплаши долара. САЩ още дълго ще имат огромни аргументи срещу Русия и Китай.. икономически говоря. Докато 8-9 от всяка 10 иновация,нов продукт или технология идват от САЩ, те и валутата им ще са номер 1. Независимо дали на теб или на мен ни харесва или не. Пък Русия и Китай да си търгуват горива и храни в каквото си искат......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Да, но никой не може да сметне светът, чиято световна валута е доларьт, докога ще го има... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Няма бъдеще - това е днешен факт - Китай и Русия в началото на годината заявиха, че от средата на тази година ще въведат помежду си разплащания в националните си валути и е вече е факт. Руските банки започнаха да превалутират свои позиции от долари в юани. Китай изплющя лятото купища американски облигации на пазара и не купува нови. Това е процес, който тече, а американците се опитват с всякакви средства да спрат - това е Украйна, санкциите, НАТО в Източна Европа, даже ИДИЛ...Този процес води или до отказ на една от страните от това противопоставяне, или до военен конфликт. Аз не виждам засега някой да мисли да се отказва...? А ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 22
MZ/X
преди 9 години
Смятах цял ден и достигнах до резултата, че на 18-ти март 3987-*** година ще е датата в коята доларът ще загуби статута си на световна валута :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 25
meto76
преди 9 години
В момента единственото, което се срива е рублата, а за долара ще има да мечтаете.Ако имате спестявания няма да е зле да побързате да ги обърнете в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още