IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Пенсиите могат да се повишат до 6 години при три условия

Нужните фактори са увеличение на осигуровките, на пенсионната възраст и стаж и нова политика по доходите

08:21 | 25.09.14 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Иван Нейков: Пенсиите могат да се повишат до 6 години при три условия

До шест години би могло да се появи осезаема възможност за бързо увеличаване на размера на пенсиите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков.

Експертът коментира, че в основата на това увеличение стоят три стъпки, които следващите управляващи трябва да предприемат по отношение на пенсионната реформа. Става въпрос за нова политика по доходите, нов размер на осигуровките и нова възраст за пенсиониране и осигурителен стаж. "Това означава, че социалните осигуровки и пенсионната възраст и стаж трябва да се повишат", поясни Нейков.

Нова политика по доходите означава по думите му към сегашния единствен инструмент за повишаване на доходите – минималната работна заплата, да се прибавят и други, които да влияят на пазара на труда. "Не може да разчитаме само на пазара", допълни експертът, като уточни, че е крайно време в България да се заплаща добре за квалифициран труд. 

Друга посока, която ще окаже положителен ефект на пазара на труда, според него, е разкриването на възможността хората да работят на повече места. Според Нейков тук проблемът е в консерватизма на населението. Защото и сега зоконодателството на страната позволява непълен работен ден, но едва около 3-4 процента от хората се възползват от тази възможност, докато в други страни от ЕС делът е 25%. "Това дава възможност да се работи на няколко места и общият доход винаги е по-голям, отколкото при работа на осем часа", обясни експертът.

Увеличението на осигуровките е следващият горещ картоф, от който винаги се бяга, каза Нейков. Но това по негови думи е неизбежно, защото един от общите изводи е, че причина да се стигне до дефицита в НОИ е неразумното намаляване размера на осигуровките в последните години. В същото време няма доказателства, че това намаление е понижило безработицата или сивата икономика. "Единственият начин да няма увеличение на осигуровките е да има бързо нарастване на доходите", каза Нейков.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране също е безалтернативно - признават го и бизнес организациите, но никой не иска да го направи, посочи още експертът. "Няма друг вариант, абсолютно неизбежно е. Вече закъсняхме с това повишение. Най-лошият вариант пък е да не се прави нищо", коментира той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Бууууууу! Завидех ти направо на инвестирането. Тоест инвестираш, за да можеш на старини да идеш в селце изнанагорно изнанадолнище да гледаш домати и да работиш на две саморъчно направени машини? Инвестираш в материали, които ще ползваш след 10-15 години?Човече, това е пълна рецепта към мизерия. Така може да живееш на старини и без да си инвестирал, вервай ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Веднага мога да ти отговоря. Инвестирането в старините обаче, е за всекиго индивидуално. Аз разчитам основно на професията си и на това, че ще мога да я работя до дълбока старост. Не спестявам хартиени пари. Като човек преживял ужаса от 97-а нямам никакво доверие на хартиените носители на стойност, камо ли на банките. Основно си купувам инструменти и материали, които ще ми потрябват някой ден. Някои от тях си ги ползвам и сега. Направих си и две машини - видях ги в нета - на които ще мога да работя и на 82. Е няма да е на пълен работен ден. Освен това си купих половин декар местенце в едно много забутано и много готино село само на 60 километра от София, ама няма да ви го казвам кое е, защото отговаря на най-важното ми изискване - няма ***. Друго какво правя - гледам да имам достатъчно дрехи и обувки и да са достатъчно качествени, та да не ми се налага да купувам дълго време. Правя и други неща, но не ми се иска много много да ги споделям. Мислете сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 9 години
Големия проблем е в структурата на икономиката . Корпоративизма и възрастни работници са две несъвместими величини . За да е възможно това за което говориш икономиката трябва да има много на брой малки фирми с голям брой самонаети - това обаче се сблъсква челно с исканата от корпорациите "глобализация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Нобеле, сичкото туй така, ама как точно инвестираш в старините си? Е 97ма баща ми беше събрал едни пари за старини..Е аз са имам едни пари в КТБ...Имам и акции (в момента струват половината от цената на която съм ги платил) златото да не ти казвам колко е назад, и с взаимни фондове съм се вътрил.. Long term брат всичко е назад. Пазара те бие това е. Работа му е майката доде можеш, после неква пенсийка там колко има и.. Свети Петър тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
За тези, които вярват в пенсионирането и държавната пенсия мога да предложа една идея за инвестиция. Аз съм на 53 години. Някой от вас иска ли да ми поеме осигуровките, докато се пенсионирам, а след това аз всеки месец ще му давам толкова пари, с колкото ми се е увеличила пенсията, благодарение на тези осигуровки. Дайте мнение - това добра инвестиция ли би била? Не мисля, че би било добра инвестиция. Ако плащането на осигуровки беше добра инвестиция всички щяхме да си плащаме като за максимален доход. Имаме пълното право на това. Защо никой не го прави? Ами отговорете си сами господа инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Много отдавна не бях чел повече глупости в една статия. Голям експерт е тоя. Увеличаване на възрастта, стажа и осигуровките. - абе експерт мамин, възрастта за мъжете е 63, ще стане 65 (ако не е станала вече) Ами ако стане 70... сметай то няма да има пенсионери.После, ако ми дигат възрастта ( което значи на практика да намалят силно вероятността изобщо да дочакам пенся) и осигуровките, сметай дали ще плащам изобщо. Все ще намеря начин на черно на зелено на лилаво да работяА това с работенето на повече места изтрепа рибата напълно. От личен опит мога да кажа, че няма по-безсмислено нещо от работата на повече места. Непълния работен ден е вариант за някой, който си гледа децата или за някой пенсионер. Ако чакаш така да си повишиш доходите.. маани бегай. Вариант ЕВЕНТУАЛНО е тия бежанци вместо да ги гоним, да им дадем работа и да плащат осигуровки, както и ако има начин ( а то няма) да накараме брадчедите да бачкат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Тази статия е още едно доказателство, че малцина от нас въобще ще видят пенсии. За мен системата работи неефективно и да си плащам осигуровките е лоша инвестиция. Тука нали сме форум на инвеститори. Кой от вас би инвестирал в нещо, което ще му носи доходи, ама чак като стане на 70 години. Преди това от тази инвестиция не можете да теглите и една стотинка. И никога, нито преди, нито след 70-тата си година няма да можете да изтеглите по-голяма сума пари, ако ще да сте болен от смъртоносна болест и имате нужда от спешна операция. Някой от вас да знае каква пенсия ще получава? Според мен никой не знае, защото законодателството непрекъснато се променя. Та инвестирайте братя. Инвестирайте в старините си и се надявайте на милостта на държавата някой ден да ви отпусне пенсийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
Да разбирам ли че имаш бизнес с много пари в него и вдигаш доходите на работниците си или си просто си чиновник който си убива времето тук ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Не разбираш изглежда, че има две системи - 1) социално осигурителна и 2) пенсионна. Пенсионната може да е иградена на взаимно-спомагателен принцип и такъв е първият стълб на пенсионната система.Не съм против това да има социално-осигурителна система. Тя обаче трябва да е отделна и за всички (данъкоплатците) да е ясно какви са разходите и за какво се плащат. Нейните проблеми са отделна тема и трябва да се обсъждат отделно!!! Сега се прави опит да се иземат ресурси, събирани от хората за пенсиите им и да се насочват за социални плащания. Също така правителствата ни се опитват да се откачат от поети задължения в миналото към хората. Това се нарича default. В миналото не са събирани пари за пенсии на държавните служители. Те са се планирали за текущата година според броя на оцелелите пенсионирани служители. Така е било по-изгодно. Сега обаче трябва да се плащат и от това иска да се отърве правителството. Впрочем такава е политиката в повечето развити държави. И те са в default
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
cokrat1
преди 9 години
Доходите трябва да се замразят, както беше при Дянков.....бла...бла..бла...тапанарино!!!! Доходите трябва да растат...защото има предостатъчно ресурс за това в бизнеса и държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още